Može li se vjerovat Disk Utilityju?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Može li se vjerovat Disk Utilityju?

17.12.2013 | 22:55
Dakle, imam dva diska u laptopu: SSD na SATA 2 portu i HDD umjesto pržilice. SSD ima dvije particije, obje butabilne (jedna SL, druga Mavericks) HDD ima 3 particije, 2 butabilne (kopije ove dvije sa SSDa) i jednu za filmove i slično.

SSD me počeo zezat (stoga i napravih te kopije na HDDu) i krenuo ja s Disk Utilityjem (butah s HDDa) da ću napravit repair jer isti reče da je korumpiran. Disk Utility veli da je popravljeno. Butam u SSD, isti problemi - kernel panic ili smrzavanje usred idlea i tako.

Opet butam u HDD, opet veli da je bilo grešaka i da je popravljen, al opet isti problemi
Tema zaključana.
18.12.2013 | 07:15
U kojem laptopu?
Jesi li napravio Hardware test?
Probaj sa Disk Warrior-om popraviti.
Ako ti sve ne uspije onda ti se SSD oprašta?
Tema zaključana.
18.12.2013 | 09:26
MBP 13" late 2009

Hardware test ne mogu napravit jerbo nemam DVD od SLa sa sobom, a sve da ih i imam, nemam više DVD čitač jer umjesto njega stavih drugi disk.

Disk warrior je oko 50$ što nije mala cifra, obzirom da je ganz novi SSD oko duplo toliko.

Probat ću formatirat disk pa vidit ima li efekta, al da, čini mi se da mi se SSD oprašta. Imam garanciju negdje u sobi u Splitu al neće me tamo bit mjesecima, a i ostvarivanje te garancije će bit veselo pošto je disk kupljen u Zagrebu...
Tema zaključana.
18.12.2013 | 09:51
Disk utility nije alat za dijagnosticiranje kvara diska. On se samo oslanja na SMART status, a taj je, kao takav, krajnje nepouzdan.
Tema zaključana.
18.12.2013 | 10:21
Disk je 100% u odlasku, sličnu situaciju imao i sam nedavno, samo na HDD-u, ali isti simptomi.
Tema zaključana.
18.12.2013 | 12:42
nemoj ga formatirati nego napravi "secure erase" jer u slučaju da nije u odlasku, formatiranje će ga sjebati. A "secure erase" ti ga može vratiti u stanje kad je bio novi.
Tema zaključana.
18.12.2013 | 12:52
Ali ne secure erase iz Disk utility-a, vec nazalost pomocu Linux-a i hdparm. Vise o tome mozes saznati ako pretrazis forum sa "hdparm" ili npr. wiki.archlinux.org/index.php/SSD_Memory_Cell_Clearing
Tema zaključana.
18.12.2013 | 14:33
ufff

btw. jmirakul, mogu li koristiti linux sa live USB sticka?
Tema zaključana.
18.12.2013 | 15:30
Uglavnom je moguce ali ovisi o modelu Maca. Treba posebno pripremiti (efi boot) USB stick. Vise o tome mozes pogledati ovdje www.jabucnjak.hr/clanci/mac-os-x/ssd-sec...aja-iz-macbooka.html

Kad se bootne Linux neces odmah moci napraviti erase jer BIOS odnosno Mac EFI firmware zakljuca ATA naredbu za secure erase. Da bi se napravio SE, potrebno je SSD na zivo ukopcati u stroj koji radi ili poslati stroj u Sleep. Nakon povratka iz sleep-a SSD bi trebao biti otkljucan za SE.
Tema zaključana.
18.12.2013 | 15:34
A ima i pod nosom.
www.jabucnjak.hr/clanci/mac-os-x/ssd-sec...aja-iz-macbooka.html
Tema zaključana.
18.12.2013 | 21:34
Ništa "uff", samo polako i ako zapneš pitaj. Pomoći ćemo ti.
Tema zaključana.
19.12.2013 | 20:25
Ma "uff" je bilo dok nisam shvatio da mogu pokrenut Linux s USBa Hvala na pomoći, nadam se to riješit za vikend kad uhvatim malo vremena. Za sada sam na HDDu. Baš se osjeti razlika kad pređeš sa SSDa
Tema zaključana.
19.12.2013 | 21:19
ja mislim da bi ga mogao pokrenuti i iz HDD-a na kojem sad radiš. Sa Parallels naslikaš Linux i pokreneš ga od tuda, ili?
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Prijava