Ubo sam si Minija... :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ubo sam si Minija... :)

06.11.2014 | 11:22
Na SSD diskovima koji dolaze sa Mac računalima je Trim uključen, na third party SSD-ovima nije podržan... Postoje načini kako ga uključiti, jedan je Trim enabler. Problem sa Yosemite je u tome što je Apple uveo kext signing koji je potrebno isključiti prije pokretanja Trim enablera... Sve u svemu, sa Yosemite su dodatno zakomplicirali stvar tako da sam ja odlučio ostaviti Trim isključen. Previše je postova na stranim forumima u kojima se ljudi tuže na boot failure nakon uključivanja trima tom metodom na third party SSD-ovima... Da ne duljim, tu sve piše...

www.cindori.org/trim-enabler-and-yosemite/
Tema zaključana.
06.11.2014 | 12:21
U mom MBPro ugrađen je Samsung EVO840 SSD 120 GB. Nakon što sam napravio upgrade sustava na Yosemite prestao je raditi Trim Enabler. Ali sam skinuo noviju verziju Trim Enablera i bez ikakvih posljedica (za sada) ga ponovo pokrenuo.
Obzirom da ništa posebno ne instaliram na stroj, mislim da ne bi trebalo biti problema.
Tema zaključana.
06.11.2014 | 13:08
Wiseguy kaže:
U mom MBPro ugrađen je Samsung EVO840 SSD 120 GB. Nakon što sam napravio upgrade sustava na Yosemite prestao je raditi Trim Enabler. Ali sam skinuo noviju verziju Trim Enablera i bez ikakvih posljedica (za sada) ga ponovo pokrenuo.
Obzirom da ništa posebno ne instaliram na stroj, mislim da ne bi trebalo biti problema.

Medjutim moras paziti kod kod update-a OS da ti updater ponovo ne ukopca provjeru potpisa kextova. Kad se to dogodi neces moci bootati stroj. Ili probaj sam napraviti PRAM reset i vise nema boot-a. Ukoliko ti se to dogodi tada bootas sa CMD-R u Recovery i pokusas na terminalu ponovo u NVRAM zapisati da ne provjerava potpise kextova.
sudo nvram boot-args="kext-dev-mode=1"

ili kopirati original (nemodificirani) IOAHCIFamily.kext sa recovery particije na boot disk.
Tema zaključana.
09.11.2014 | 20:04
dxdandy (a i ostali) u koji slot ste stavili SSD? Mislim na varijantu da u Miniju ostanu obadva diska?
Citao sam da je dosta ljudi imalo problema ako se klasicni disk ostavi u "lower" slotu a ssd stavi u "upper" dok obratno nema problema.
za one koji ne znaju lower slot je donji kada Mini stoji ne stolu, ne kada je okrenut i stavljate disk unutra
Tema zaključana.
09.11.2014 | 20:24
meni je SSD u lower
Tema zaključana.
10.11.2014 | 10:28
Mislim da cu i ja to odmah napraviti da nebi morao ponovo otvarati
Onu termalnu zastitiu si ostavio na hdd ili si je preslio na ssd? Da li je to opce termalna zastita ili nesto drugo pa je bitno da ostane u tom lower slotu jer je blizu wi-fija?
Tema zaključana.
10.11.2014 | 11:22
Misliš folija koja je na HDD? Ona ti je na SSDu nepotrebna, na HDD je obavezno stavi. Mislim da nije riječ o termalnoj zaštiti već o zaštiti samih konektora.
Tema zaključana.
10.11.2014 | 11:51
Da, mislim na onu crnu foliju koja je s donje strane hdd-a. Ostavit cu je, ni meni nema smisla da ide na ssd koji je skroz zatvoren i manje se grije.
Tema zaključana.
10.11.2014 | 14:57
MoschuS kaže:
dxdandy (a i ostali) u koji slot ste stavili SSD? Mislim na varijantu da u Miniju ostanu obadva diska?
Citao sam da je dosta ljudi imalo problema ako se klasicni disk ostavi u "lower" slotu a ssd stavi u "upper" dok obratno nema problema.
za one koji ne znaju lower slot je donji kada Mini stoji ne stolu, ne kada je okrenut i stavljate disk unutra

Znaci, kad mi je mini u radnom polozaju tj. na stolu ako me sjecanje ne vara onda je meni donji tj. onaj blize stolu stari hdd a ssd mi je onda gornji. Mislim da klasicnom hdd-u mozda jedino moze smetati temperatura tj. da nema kuda otici od ssd. Ne vidim koji drugi razlog moze biti ako je sve sjelo na svoje mjesto perfektno. Ispravite me ako grijesim.
Tema zaključana.
10.11.2014 | 15:15
About This Mac - System Report - SATA/SATA Express

pogledaj 'Bay name'
Tema zaključana.
10.11.2014 | 20:03
Da, kod mene je stari tj. original disk Lower a ssd disk Upper. A kakvih su to problema imali ako smijem pitati. Kako god, dok se ne pocnu primjecitvati neki problemi, nista ne diram. Jedino sto mi ovaj tjedan stize i 16gb memorije pa mozda kad krenem rastavljati budem imao volje i mjesta diskovima zamjeniti iako ne vidim razlog zasto bi se problemi javljali. Moram li nesto prije toga ako se na to i odlucim napraviti i u OS-u ili ne. Mislim namjestio sam da se boota sa ssd-a pa je valjda to to ?
Tema zaključana.
11.11.2014 | 01:04
ukoliko ti sve radi ne diraj
Tema zaključana.
11.11.2014 | 13:22
Evo i moja operacija ssd uspjesno zavrsena, upravo instaliram sve nazad
Tema zaključana.
11.11.2014 | 14:15
Cestitam !

Meni se nakon instalacije SSD znatno smanjio period bootanja i naravno samo pokretanje aplikacija ali sam subjektivnog misljenja da mi je boot bio jos dosta brzi na mavericksu.
Kazem, subjektivno misljenje .
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone

Prijava