MARTA!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MARTA!

26.02.2010 | 13:39
Zanima me dal' je itko odavde vidio, drzao, cuo za Bugarsku (nisam siguran mozda je rumunjska) MAC inacicu? Zvala se MARTA.
Navodno su to Bugari radili na veliko. Naravno, govorimo o osamdesetim godinama. Shopingiranje u Trstu, farmerke i fudbe.
Upoznao sam lika koji ih je osobno dilao. Pokusavam naci nesto o tome na netu, ali bezuspjesno. Volio bih vidjeti to cudo.

Nadam se da nisam fulao i ime te cure.
Oj Marta, Marta.
Tema zaključana.
26.02.2010 | 14:26
Ih, ako ja ne znam, tko ce!
Mislim da se ipak radi o makedonskom proizvodu, no moguce da su i bugari imali neke prste u tome. Najvjerojatnije Apple II klon. Stovise u PEEK&POKE imamo jedan Marta monitor, no ne nazalost i samu Martu. Po netu je tesko naci informacije no negdje sam bio iskopao sliku.
U svakom slucaju, nista posebno zanimljivo jer je tih Apple II klonova bila citava sila.

Riba, u svojstvu PEEK&POKE kustosa
Tema zaključana.
26.02.2010 | 14:40
Znam da je bilo dosta klonova.
Vidio vishe njih i malo radio na nekima. Na mac klonovima.
Ali ovo je cisto kao "kuriozitet"...navodno bio jako, jako dobar stroj koji se cak dilao po njemackoj i sl. Cudo od Bugara.
Zato mi je zanimljiv.
I mislim da su bili bugari, nikako makedonci.

U biti mozda mi je ovaj stroj najzanimljiviji zbog imena...Marta.
Tema zaključana.
26.02.2010 | 15:43
Probat cu iskopati nesto vise. Svojevremeno mi je netko obecao dobaviti jednu iz Makedonije...
Tema zaključana.
26.02.2010 | 16:23
I kod nas se [ako se dobro sjećam] sklapao Apple II klon u Varaždinu.
Davno je to bilo, imali ga u školi )))
Tema zaključana.
26.02.2010 | 16:48
Ivel Ultra, ali nije iz Varaždina (vjerojatno si ga zamijenio sa Orlom), već iz Ivanić Grada
Tema zaključana.
26.02.2010 | 16:55
Točno! Već sam i zaboravio, nisam se mogao sjetiti niti imena IvelUltra. thx
Tema zaključana.
26.02.2010 | 19:25
Nije li se u Varaždinu sklapao onaj mali Apple IIc? Prvi kompjuter koji je dolazio standardno s mišem?

Makedonski Apple klon proizvodio je Javor iz Bitole i sjećam ga se zbog osebujnog drvenog (!!) kućišta. Bio je atrakcija svakog Interbiroa.

Ne sjećam se Marte.
Tema zaključana.
27.02.2010 | 03:15
Monitor koji je u PEEK&POKEtu nosi ime MARTA, a na poleđini proizvođač Javor-Bitola! Mislim da u nekom od starijih brojeva Sveta Kompjutra ili Mog Mikra ima negdje i neki mijaturni članak.
Tema zaključana.
28.02.2010 | 00:20
A-ha!
Tema zaključana.
28.02.2010 | 02:37
Znaci ipak Bitola...ali kao sto je rekao Riba...bit ce da i Bugari imali prste u tome.

Moracu kad tad banuti u taj PEEK&POKE, pa da mi sline procure...za gomilom starih kanti. Koje jos uvijek (kako bi rek'o Bandic) delaju.
Tema zaključana.
28.02.2010 | 08:29
Ako je proizveden u Bitoli, teško da su Bugari imali prste u tome. U ono vrijeme nisu bili baš razvijeni društveno-politički i poslovni odnosi između Jugoslavije i Bugarske.
Tema zaključana.
01.03.2010 | 02:30
Bogme...u pravu si.
Tema zaključana.
02.03.2010 | 12:16
Izgleda da su Apple II klonove proizvodili u na nekoliko mjesta na Balkanu. Pošto sam prije desetak godina čitao jedan članak u Wiredu i ja sam najprije pomislio na Bugare.

Svejedno, ovo je link na taj tekst o Bugarima koji su smislili najopakije viruse devedesetih.

"Todor Todorov - or Commander Tosh, as some call him. Founder of the Virus Exchange BBS. How to define him? An
anarchist hacker? A virus writer who hatched some of the most destructive code known? Perhaps it's best to call him
a Pravetz kid - one of thousands of Bulgarian children who, under communism in the early 1980s, grew up using a
Pravetz 82 microcomputer. Made from reverse-engineered and copied Apple IIe parts, the machine had spawned a
culture, and a legacy, that no one in the Bulgarian Politburo had anticipated."
Tema zaključana.
02.03.2010 | 12:45

Tako se to nekad radilo!
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Prijava