Mrežni externi disk kao scratch disk za FCP?!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mrežni externi disk kao scratch disk za FCP?!

13.10.2010 | 02:47
Pozdrav,
kao što rekoh u naslovu, to bi mi bila ideja, a vas koji se u to razumijete pitam jel bude to hodalo?

Djevojka radi sa videom, ne nešto prezahtjevno. Ima bijeli MB koji nema FW, ni express card portove nego samo USB i Ethernet.
Kako sam mislim negdje (tu na forumu) čini mi se načuo da je Ethernet (gigabit? ima li to mb uopće?) brži od USB-a, a također da se Hard vanjski mrežni može na taj način (ethernet) spojiti sa računalom (neznam jel to direktno ili ide preko routera?) razmišljam o tome kao boljem/bržem riješenju za rad sa većim datotekama između računala i vanjskog diska.

Jesam li totalno zabrljao ili to može imati smisla?
1. jeli MB ethernet brži od USB-a, od FW400?
2. Može li FInal Cut Essentials imati uopće scratch na "mrežnom disku" kojem pristupa putem etherneta?
3. Kako se to podešava uopće? Teško? Nisam nikad podešavao mrežni disk? Routere jesam, i umrežavao nekoliko računala mješano win/osx ali nisam mrežni disk nikad imao.

Puno hvala unaprijed
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
13.10.2010 | 03:03
Čisto onako, zdravom informatičkom logikom, to zvuči kao loš plan. Scratch disk je uvijek najbolje da bude interni disk i to po mogućnosti onaj na kojem nije sistem i sirovina koja se obrađuje. Možda čak bude radilo u idealnim uvjetima, ali to je, IMHO, tek rješenje za nuždu.
Tema zaključana.
13.10.2010 | 10:20
To da je najbolje na internom disku na kojem nije sistem - znam.
No obzirom da se radi o booku to nemam kao opciju.

Ja koristim fw800 a planiram si kupiti Express Card to esata daapter i onda ce to biti vrlo blizu ovome o cemu govoris. No eto apple ima potrebu izostaviti FW iz macbooka pa si ti misli.
A ideja da se recimo kupi brži i veći interni disk (na kojem će naime biti i sistem) za MB je bolja idaja od ove? Ili ne?

PS Naravno da je riječ o nuždi.
Razmišljamo o kupnji polovnog MacPro-a no dok toga ne bude ... ovo računalo ima.
Tema zaključana.
13.10.2010 | 13:44
Postoji neki video tutorial za FCP koji u samom pocetku obnjasnjava kako postaviti FPC da radi najbrze, između ostalog kaze da se za scratch disk postavi disk na kojem nije sistem moze i vanjski usb 2.0 Ja sam ga bio tako postavio i radio je znatno bolje i brze! Potrazi mislim da su to tutoriali Lynda.com
Tema zaključana.
13.10.2010 | 13:49
evo pa googlaj FCP6 Essential Editing
Tema zaključana.
13.10.2010 | 17:43
Hvala, on explicitno kaže da to nemože biti USB2.
On spominje one verzije koje su ionako očite FW i Sata i interni.

tnx
Tema zaključana.
13.10.2010 | 17:53
Naravno, ali sasvim dobro radi i na USB2
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Prijava