provjera hard diska
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

provjera hard diska

29.10.2010 | 20:59
Može te li mi preporučiti neki program ( osim disk untility-a) kako bi provjerio stanje hard diska(bad sector, itd...)
Naime ugradio sam disk od 2 TB WD Green (još prije godinu dana) i u zadnje vrijeme komp mi zna često usporiti, (safari, aperture) pa ga moram čekati da zavrti disk. nekad zna ostati tako zablokiran, pa ga moram prisilno gasiti. Uglavnom, nije mi svejedno
Tema zaključana.
29.10.2010 | 21:46
1. Hardware test na instalacijskom disku koji si dobio s računalom već imaš
ili
2. TechTool Pro za dijagnostiku, popravak i još koješta, a koji trebaš kupiti.

3. DiskWarrior mogu preporučiti, a i njega trebaš kupiti.
Tema zaključana.
29.10.2010 | 22:20
Apsolutno niti jedan od alata koje je naveo Joško ne radi to što ti treba, BigMac.

Znam iz prve ruke, jer sam ih htio ja za to koristiti kad sam sumnjao u neispravan disk s takvim (kasnije i gorim) simptomima. Što se takvih problema tiče, na Macu, nažalost, nisam našao upotrebljiv alat.
Tema zaključana.
30.10.2010 | 00:32
Hvala Joško, na info-u.
Naravno da imam instalcijski CD. Probat ću...
Ovo je prosto nevjerovatno kako nekad mac radi 300 na sat, a nekad se vuče ko krepana kokoš
Dva prijatelja koji imaju isti model diska ( doduše nisu istog kapaciteta 500MB i 1GB) jednom je elektronika otišla, a drugi ima puno bad sectora)
Strašno...
E hvala i smayoo
Tema zaključana.
30.10.2010 | 07:45
Hardware test. No problem found. Test duration 1 sat i 8 min.
Tema zaključana.
30.10.2010 | 08:56
Optimiziraj disk, možda pomogne.
Niti hardware test nije 100% siguran u detekciji problema, probaj sa drugim diskom ako ga imaš pri ruci.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
30.10.2010 | 09:24
Problem je gotovo sigurno u hardveru diska. Da je greška u direktoriju, drugačije bi se ponašao. Been-there-done-that. Disk Utility ipak tu može pomoći, ali moraš imati backup. Dakle, napraviš backup, a onda taj disk daš u zeroing. To bi moralo javiti grešku ili ćeš vidjeti da proces traje neprirodno dugo što je opet znak greške. Pogledaj i SMART status, mada on nije dovoljan pokazatelj. Možeš probati i Tech-Tool Pro (komercijalan) koji ima opcije za test diska, mada mu osobno ne vjerujem previše. Disk Warrior je više orijentiran na rad s direktorijima i spašavanje bitnoga, nego na dijagnozu lošeg hardvera.

Ja sam imao kod frenda jedan takav disk u Mac Pro i upravo se tako ponašao. Bio je kupljen u Vemilu, star godinu i pol i uredno su ga zamijenili bez obzira što su tada bili u velikim nevoljama kao firma. Eto, da ne budu samo tužibabe na trgovce.
Tema zaključana.
30.10.2010 | 17:37
Davore, kako se disk stavlja u zeroing? Nikad čuo za to
Izgleda da se ova green serija i nije baš pokazala ...
Tema zaključana.
30.10.2010 | 18:02
@ BigMac
Odeš na Utilities i odabereš Disk Utility app. Odabereš disk ideš na Erase i Security option te tamo imaš 4 mogućnosti brisanja. Zeroing je brisanje nulama a vidjet ćeš i dubinska brisanja, 7 i 30-ak puta, ali toliko i duže traju. Probaj kako ti je Davor rekao sa Zeroing, te nakon ponovne instalacije ćeš vidjeti kako će se disk ponašati. Sretno !
Update ! Pogledaj i ovo uputstvo od Applea support.apple.com/kb/ht1820 možda ti bude jasnije !
Bok !
Tema zaključana.
30.10.2010 | 21:26
Ok, Bit će to duga noć
Tema zaključana.
31.10.2010 | 09:44
Backup napravljen. Sada mi disk radi skroz ok, moguće da je bila softwerska greška. Tako da ću odgoditi zeriong diska. A ako i krepa imam backup
Davore- da li za zeriongom sigurno ostajem bez podataka?
Tema zaključana.
31.10.2010 | 11:52
Da
Tema zaključana.
01.11.2010 | 20:47
Ne slažem se s Davorom. Zeoring nije 100% pouzdana metoda za istjerati HW kvar diska na vidjelo, zato što proces ne očitava sektor nakon zapisivanja.

BigMac, da, zeroingom *sigurno*, posve i zauvijek ostaješ bez podataka (ako nemaš backup)
Tema zaključana.
01.11.2010 | 20:58
Razumio sam, al evo da kucnem u drvo, za sada radi sasvim OK. TM radi svaki sat backup za svaki slučaj.
Kažem, neću radit provjeru (još) kad sada radi kako i treba
Svakako hvala
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Prijava