Browser DMG bug
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Browser DMG bug

22.02.2011 | 17:24
Pozdrav,
Naslov vjerovatno najprikladnije i ne objašnjava ovo što ću pitati, no ...
Već neko vrijeme imam problem sa preuzimanjem DMG datoteka putem preglednika (Firefox, Safari, Chrome).
Naime, kad kliknem na link za pokretanje downloada DMG fajla, preglednik učita link, ispisano je done, ali download se ne pokreće (usput opcijama istih nema stavka za dmg akcije).
Obično se snađem sa desni klik > Save Link As, ali to naravno ne pali stalno.
Usput, nisam siguran, ali mislim da se slična situacija desi ponekad i sa nekim drugim fajlovima.
Da li neko ima iskustva sa ovim iritantnim problemom?
Tema zaključana.
22.02.2011 | 17:35
Koristiš li kakav download manager ili sličan browser plugin?
Tema zaključana.
22.02.2011 | 18:10
Koristio sam ali sam sve uklonio, pobrisao logove, reinstalirao sviježe ... džaba.
Tema zaključana.
22.02.2011 | 22:05
Pojasni imas li problema bas sa svim dmgovima, neovisno o izvoru, jer po opisanom mi zvuci kao pogresno konfiguriran web server, tj. mime type za file.
Tema zaključana.
23.02.2011 | 20:36
Sa svim, evo recimo testno sam par stranica otvorio, da preuzmem Adobe Reader i sl. ali isto se događa. Znači nebitan izvor, dmg konstantno brlja, ostalo je ok.
Tema zaključana.
23.02.2011 | 21:18
Koristio sam ali sam sve uklonio, pobrisao logove, reinstalirao sviježe ... džaba.

Jesi li siguran da si sve uklonio? Logovi definitivno nisu uzrok - obično je uzrok plugin ili neko "smeće" koje plugin ostavi za sobom unutar nekog .plist fajla (obično Safarijevog: com.apple.safari.plist). Ako si fakat sve uklonio, zna pomoći brisanja fajla com.apple.internetconfig.plist (u ~/Library/Preferences).

I obavezno provjeri javlja li se problem samo pod tvojim userom ili pod svima. Ako se javlja pod svima, veća je vjerojatnoća da je uzrok plugin. Ako se javlja samo pod tvojim, obično je uzrok u zbrljanom konfig fajlu (neki .plist). A ako je uzrok u zbrljanom konfig fajlu (a ne znaš u kojem), rješenje se svodi na to da iz Preferences foldera kopiraš SVE u neki drugi folder (koji će služiti kao backup), potom obrišeš SVE iz Preferences foldera, odlogiraš se, logiraš se ponovo i prvo provjeriš radi li (nakon što je OS generirao nove konfig fajlove). Ako radi, vratiš pola starih prefs fajlova i ponoviš proceduru (odlogiraš se, logiraš se, probaš). I tako metodom pola-pola, lociraš problematični konfig fajl, što ti omogućava zadržati sve "zdrave" konfig fajlove.
Tema zaključana.
23.02.2011 | 23:35
Oki hvala, to ću da sad pokušam i ako mislim da sam dobro sve pronjuškao, ali nikad ne možeš biti siguran, jel
Al bitna stvar koju govorim jeste da se to ne javlja na jednom nego na svim browserima i to, da ponovim Firefox, Safari i Chrome sa kojima i radim, što bi onako odokalno značilo da nije do samih preglednika nego do "nečeg" sistemskog.
Tema zaključana.
08.05.2011 | 21:35
Bok!

Evo, probao sam sve i svašta... uključujući brisanje Preferences, ali problem je još uvijek tu. Izbrisao sam sve ekstenzije na Chromu i Safariju, ali ni to nije pomoglo. Šta dalje raditi?
Tema zaključana.
08.05.2011 | 22:34
Pretpostavljam da imaš isti problem kao i Ady prije 2 mjeseca? Ne koristim ni Chrome, ni Safari inače. Chrome nemam, u Safariju sam sada pogledao ali nisam našao kako bi se to tamo napravilo, ali u Operi bi ja jednostavno ručno definirao u podešenjima što da radi s datotekama ekstenzije .dmg:
Screen_shot_2011_05_08_at_21.png
Tema zaključana.
09.05.2011 | 10:26
Hvala Smayoo ali ne koristim Operu. Skinuo sam Firefox i tamo sve šljaka! Chrome i Safari bacam u smeće pa ću ih ponovo instalirati da vidim šta će se desiti... a do tada....
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Prijava