MacOS/BSD serveri
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacOS/BSD serveri

18.08.2011 | 13:54
Pozdrav,

Jel ima neko ovdije da koristi neku verziju BSD za servre?

Razmisljam si kad vec prelazim na BSD based OS da bi mogo probat i prebacit ovih par mail/web/vpn servera koje odrzavam na BSD.

Kolko se MacOS u sustini razlikuje od FreBSD?
Dali se mogu instaliravati Free/NetBSD paketi/programi (?) na MacOSX?
Jel sve to uopce ima smisla ili sam samo puko od uzbudjenja?
Tema zaključana.
18.08.2011 | 15:17
Iako sam se ranije puno bavio Unixom, a ni sad me nije strah pročačkati Terminalom po sistemu, moram priznati da me Mac razmazio i ulijenio tako da (makar sam imao želju probati par takvih sličnih zahvata) ne znam odgovor na tvoje pitanje.

No, ima tu osim mene još par unix freakova pa će ti možda netko znati pomoći.
Tema zaključana.
18.08.2011 | 16:05
Nisi puko od uzbuđenja.

Pogledaj ovo:
http://www.macports.org/
http://www.finkproject.org/

Mislim da ćeš kao "okorjeli" unix-aš biti dosta zadovoljan.
Tema zaključana.
18.08.2011 | 17:19
Ok ako do sad nisam "puko" sad definitvno vidim pukotine

Pa Fink cak prica o dselect i dpkg! Znaci da cu se i dalje moc igrat sa svim ljepim stvarima na koje sam naviko na Debianu, sve bolje i bolje

Ali jos uvjek me zanima kakva su iskustva ljudi sa MacOS-om u pogledu na njegove BSD roots (pun intended ) ?
Tema zaključana.
  • User
  • Posjetitelj
18.08.2011 | 17:46
Preporučio bih ti ipak MacPortse radije nego Fink. Koliko vidim po netu, dosta drugih ljudi ih preferira i manje problema s njima imaju. I sam ih koristim (iako ne pretjerano) i nisam također nikad imao problema, jedino ne znam jel imaju binary pakete pa umrem dok docekam da se ono sta zelim iskompajlira skupa s dependency-ima.

Btw imaš i X11 ako ti zatreba.

Nisam neki pro BSD/UNIX user pa ne mogu bit mjerodavan, ali za sve što je meni trebalo iz te domene se OS X pokazao jednako dobar kao i Linux npr.
Tema zaključana.
19.08.2011 | 11:41
Hvala svima na odgovrima i savjetima.

Ma vec neko vrjeme razmisljam da je vrjeme prec na FreeBSD kao serversku platformu a ovako cu imat i masinu na kojoj mogu ucit kak to funkcionira prije nego me korisnik nazove usred noci da mu ne radi XYZ...

Nadam se da cu bit pametniji kad napokon dobijem mrcinu u sape, sutra nadam se drzite mi fige
Tema zaključana.
  • User
  • Posjetitelj
19.08.2011 | 16:14
Mislim da ti je bolje onda složit neku virtualnu mašinu s FreeBSD-om za učenje i eksperimentiranje, tako da ne zezneš nešto u OS X-u.

Sreća VirtualBox radi perfektno na njemu i besplatan je.
Tema zaključana.
  • User
  • Posjetitelj
21.08.2011 | 10:17
E da, imaš i ovo ako ti se ne da čekat na MacPortse. Ja ga upravo instaliram. Isto ga hvale dosta

mxcl.github.com/homebrew/
Tema zaključana.
21.08.2011 | 20:45
nije sve baš potpuno idealno i zna se potući ponešto oko dependencya i toga... očekuj ipak nesavršenost, pogotovo ako si naučen na debianolike sheme. nije ipak na toj razini.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Prijava