Fontovi naših starih
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Fontovi naših starih

13.03.2012 | 23:48
Ovako je nekad izgledao font za instalaciju!

SL737010.JPG
Tema zaključana.
14.03.2012 | 00:23
Jel to American Typewriter?
Tema zaključana.
14.03.2012 | 00:27
Tema zaključana.
14.03.2012 | 00:45
Hmm, na ovom ne piše, ali inače da:

IBM_Selectric_Type_Balls.jpg

Inače to je od IBM Selectric pisaćeg stroja, prilično fascinantna stvar. Električna je jer ima elektromotor koji uvijek radi i pokreće udarac glave na kojoj je kugla sa fontovima, no to je jedina stvar koja je električna! Sve ostalo je mehanika, tipke, tabovi, itd...

"The IBM Selectric Typewriter, introduced in 1961, is one of the most important mechanical inventions of the Twentieth Century. It is, indeed, all mechanical; an electric motor is used only to turn one shaft, and its function can be taken over by a hand crank (and is, during repair procedures). It may be the last major invention that doesn't use any form of electrical control."

Tko ima vremena neka obrati pažnju na model Selectric Composer, to je bila prava desktop typesetting mašina, elektromehanička.
Tema zaključana.
14.03.2012 | 02:04
ides! gledam kuglu i razmisljam koliko udaraca moze proizvesti takav stroj u minuti.
nisam jos nasao informaciju, ali ovdje izgleda veselo

Tema zaključana.
14.03.2012 | 07:34
Sjećam se toga stroja, mi smo ga zvali "Compozer". Tamo negdje sredinom 80-tih moji roditelji su kupili dva takva stroja u Austriji, u ono vrijeme to je bila revolucija za grafičku industriju ako se uzme u obzir da se u nekim tiskarama još uvijek topilo olovo i ručno slagali redovi rečenica.
Prije par godina sam ih bacio na otpad:( u kompletu su bila dva "Compozera" i jedan toranj (dimenzija kao 4 Mac Proa) koji je služio za pohranu podataka na magnetske kartice.
Tema zaključana.
14.03.2012 | 08:04
kinsif kaže:
ides! gledam kuglu i razmisljam koliko udaraca moze proizvesti takav stroj u minuti.

To stroj učitava već otipkani tekst sa magnetske kartice.
Tema zaključana.
14.03.2012 | 09:11
Ajde kada smo već na temi naših starih, evo kako dobiti dašak starog zanata na Macu ili iPadu:)
http://www.lettermpress.com/LetterMpress/Home.html
Tema zaključana.
14.03.2012 | 15:05
Našao odličan film na youtubeu koji demonstrira kako kuglica radi:
Tema zaključana.
14.03.2012 | 18:53
Renzo kaže:
kinsif kaže:

To stroj učitava već otipkani tekst sa magnetske kartice.

mislio sam koliko udaraca stigne napraviti kugla o papir obzirom na rotacije koje mora napraviti. ovaj video od ribe lijepo pokazuje kojom brzinom stroj mora "pronaci" slova na kugli. hebeno.

stata da si ih bacio.
Tema zaključana.
14.03.2012 | 18:57
Ovo čudo može otisnuti 14.8 znakova u sekundi!
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
Page Speed 0.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO