Muke po Wordu, fontovi, ćirilica
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Muke po Wordu, fontovi, ćirilica

28.02.2009 | 11:09
Nevjerovatno! Ali, istinito! Word je valjda najmušičaviji program na mom Macu.

Pitanje. Treba da napišem jedan tekst u Wordu na ćirilici fontom Warnock Pro. Odaberem u Open International tastaturu Serbian, izaberem font Warnock Pro, zatim italic i kada hoću da počnem da pišem, vidim da mi Word ne zadrži ovaj font nego ga uvijek prebaci u Times New Roman.

Do juče nije bilo tako. Normalno sam mogao da koristim ovaj font u Wordu i da pišem cirilicom, upotrebljavajući baš font Warnock Pro u italicu zbog ćiriličnog malog slova t s crticom gore, da mi to slovo ne bude rusko t koje više liči na malo latinično slovo m.

U čemu je problem? Kako to riješiti? U InDesignu tog problema nema. Dakle, u pitanju je mušičavi Word.

Usput, imam jedan font INTROCYR:TTF koji ne mogu nakon instalacije da koristim. Font nije vidljiv za odabir. Zašto? Svaka pomoć mi je dragocjena. Zahvaljujem.
Tema zaključana.
01.03.2009 | 11:34
Pa meni to baš i nije nevjerojatno... Zapravo nije uopće...

Općenito, Word pravi ovakve probleme kad ima uključeno "automatsko prepoznavanje jezika". Dakle, pronađi i isključi tu opciju. Ne znam reći gdje je jer ne koristim Word za Mac i ručno forsiraj "default language" na srpski (pretpostavljam?), a sav postojeći tekst selektiraj i također mu forsiraj "language: serbian".

Ako i dalje budeš imao istih problema, vjerojatno je stvar u tome da font koji želiš koristiti nije ispravno definiran, tj. ćirilična slova ne mapira na odgovarajuću Unicode stranicu nego možda na osnovnu stranicu, umjesto latinice?

Slično vrijedi možda i za onaj font koji ti ne prikazuje nakon instalacije. Provjeri da li ti je vidljiv kad ti je aktivan latinični layout ili USA layout.
Tema zaključana.
01.03.2009 | 12:20
Ili, probaj u text editu ukucat isti tekst pa vidi jel se ispravno prikazuje....
Tema zaključana.
01.03.2009 | 12:59
Hm, u TextEditu sve radi besprijekorno, normalno.
Tema zaključana.
01.03.2009 | 14:00
Sad znaš da je font OK. Vrijeme je za promjenu text editora, rekao bihB)
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Prijava