Problem s encodingom u TextEditu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem s encodingom u TextEditu

12.05.2009 | 07:02
Imam problema s encodingom u TextEditu kad otvaram .txt fajlove koji su kreirani na Windozima. Umjesto "nasih znakova" vidim nesto tipa: "ratniku Ëije su veötine"
Kako trebam podesiti TextEdit da normalno vidi "nase znakove"?

Probao sam ovdje razne kombinacije encodinga, ali onda dobijam greske kako ne moze otvoriti/spremiti fajl sa zadanim encodingom...
Nije mi jasno o cemu se radi Ima tko ideju?

Evo bas provjeravam sad, i u TextWrangleru imam iste probleme s istim fajlovima
A kad dodam č i š u jedan fajl i idem ga spremiti dobijem ovo:

komentari??
bok!
Tema zaključana.
12.05.2009 | 13:50
Ja bi rekao da ti fileovi nisu stigli sa Windowsa u UTF-8 encodingu. Koji ti je encoding uopće potreban?
Tema zaključana.
12.05.2009 | 14:21
Potreban mi je encoding da kad otvorim fajl da vidim nasa slova unutra, kao sto se vide normalno kod bilo koga na windozima kad otvorim isti fajl
Po nekoj logici, ako na windozima ljudi mogu otvoriti isti fajl i normalno ga vidjeti, trebao bi i ja moc.

komentari??
bok!
Tema zaključana.
12.05.2009 | 15:29
Potreban mi je encoding da kad otvorim fajl da vidim nasa slova unutra, kao sto se vide normalno kod bilo koga na windozima kad otvorim isti fajl

Ako se baš vide "kod bilo koga" (pod Win), encoding je najvjerojatnije Windows Latin 2 (CP1250). A ako pak Wordpad pokazuje jedno, a Notepad drugo, onda je vjerojatnije UTF-8. U tom slučaju podesi TextEdit na Windows Latin 2 i radit će uredno.

TextEdit defaultno radi pod Unicodeom, a njegov "Automatic" nije neka sreća jer kad je Opening files na Automatic i pokušaš učitati Windows Latin 2 enkodirani fajl, dobiješ "smeće". Ako pak eksplicitno kažeš da kod otvaranja koristi Windows Latin 2, onda bude OK.

Da bude zabavnije, kad je na Automatic, može učitati Unicode (UTF-8), ali ne može skužiti UTF-8 bez BOM-a (Byte Order Mark) što znači da prva 3 bajta MORAJU biti $EFBBBF. Mrmlj.

Od srca preporučam BBEdit kao tekst *editor*, ali usput i za konvertiranje raznih enkoding zavrzlama.
Tema zaključana.
13.05.2009 | 01:19
Hmm, najveci problem s tim encodingom sam imao kod ucitavanja titlova za filmove. Sad sam podesio encoding u VLC-u na CP1250 pa mi prepoznaje nase znakove, tak da je glavni dio problema rjesen.

Thx.

bok!
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Prijava