Glagoljica
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Glagoljica

19.05.2013 | 18:03
Pokušavam djecu zainteresirati za glagoljicu.

Sastavio sam ovaj keyboard layout za unicode glagoljicu, pomoću Ukelele programa (tko ga želi koristiti ne treba mu Ukelele, samo priloženi zip unzipa u ~/Library/Keyboard Layouts i napravi logoff-logon te ga može iz system preferences pa language & text odabrati za korištenje - zove se GlagoliticHR.

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: GlagoliticHR.zip
Veličina datoteke: 18722

Napomena: Q=jat (ije/je); W=myslite (izvorna inačica); Y=iže (istočna inačica za I); X=ju

Naravno, primam svaki konstruktivan komentar i kritiku, osobito ako ima netko stručan za ovo područje!

Međutim, layout podrazumijeva da su glagoljička slova raspoređena na svoja standardom dodijeljena Unicode mjesta, od 2C00 nadalje. Da bi, dakle, stvarno vidjeli glagoljička slova, treba vam makar jedan font koji ih ima definirana. Ja sam na netu pronašao ovaj, deklariran je kao public domain:

www.fontspace.com/mark-williamson/mph-2b-damase

E, sad, taj se strogo drži staroslavenske glagoljičke azbuke, a i u nekoj je obloj (kasnijoj) varijanti. Ima li možda netko font (ili zna gdje ga naći) koji bi stilski odgovarao starijoj uglatoj glagoljici Baščanske ploče te imao definirano slovo "J" kako je uobičajeno u hrvatskoj inačici glagoljice? Dakle, da font bude u ovom stilu, ali na Unicode pozicijama, a ne umjesto latiničnih slova?

(Da napomenem: znam da se j u slogovima proizašlim iz glasa JAT ne piše kao "J", nego se cijeli slog ije ili je piše grafemom jat, i znam da bi se po etimologiji ponekad trebao pisati kao I, ponekad kao IŽE, a ponekad kao IŽE s umekšanjem te da staroslavenski izvorno nije imao taj "J" kao poseban grafem, itd. ali ovdje se radi o tome da želim za ovo zainteresirati osnovnoškolsku djecu pa ih ne želim sad gurati u izučavanje staroslavenskog . No, dakle, u hrvatskoj je inačici glagoljice postojao poseban grafem za J kad ovo nije bilo dio JAT, nego u svim ostalim slučajevima, kao npr. u jelen, jeka, jutro, jako...)
Tema zaključana.
20.05.2013 | 18:24
Evo glagoljice koju ja koristim, doduše na vindozama, jer nažalost na OS-u nikako da ju instaliram. T.j. MS Office ju ne vidi.
Priložene su tri varijante (ugla, oblata i brevijar).

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: Glagoljica.zip
Veličina datoteke: 83274
Tema zaključana.
20.05.2013 | 21:48
E, ma znam te fontove! To su oni koje je napravio Zox, zar ne? Tamo negdje 1993. čini mi se, da odguli kaznu što je navodno pokušao provaliti na NATO server, radi čega je cijelu Hrvatsku otkantalo s interneta na par mjeseci. Nešto o tim nemilim događajima ima ovdje.

Super su napravljeni, ali nažalost nisu Unicode. Glagoljička slova su na ASCII kodovima 65-120, dakle na mjestu standardnih latiničnih slova.
Tema zaključana.
23.05.2013 | 20:28
Moj prijatelj se bavi baš popularizacijom glagoljice
www.fabula-croatica.com/Glagoljica
www.facebook.com/pages/Fabula-Croatica/258911930808720?fref=ts
Tema zaključana.
23.05.2013 | 21:41
Hvala na linkovima, vrlo zanimljivo štivo. Palac+!
No, moram priznati da mi je izmišljanje novih znakova za Q, W, a osobito @ i &... pa ne znam... malo too much?
Tema zaključana.
23.05.2013 | 21:44
Nažalost, font isto nije po Unicode!
Tema zaključana.
23.05.2013 | 22:15
Evo, ja imam ovaj, u Font Booku se zove Glagoljica Unicode, pa se nadam da je to to.

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: glagolica.zip
Veličina datoteke: 28240
Tema zaključana.
23.05.2013 | 22:41
Žao mi je što te moram razočarati, nije. Ne znam zašto se tako zove, ali slova su isto smještena preko standardnih latiničnih, kao i prethodna tri. S tom razlikom što su u ovom fontu samo verzali definirani korektno, a normalna slova nisu baš, nekako se čudno ponašaju.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1595)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO