Radne temperature MAC računala
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Radne temperature MAC računala

06.06.2026 | 19:18
Poštovani,
Imam pitanje vezano uz grijanje MAC općenito, koliko je normalno kada radiš video editing ... , kada samo gledaš npr. filmove ...

Ovo sam pronašao i zanima me dali je ovo točno za Mac Studio M4, Mac Mini M4(i PRO M4):

1. Temperature between 0℃ to 89℃ (32℉ to 192℉). This is generally nothing to be concerned about since most hardware can handle this without any issues.

2. Temperature between 90℃ to 99℃ (194℉ to 210℉). This is getting closer to the thermal limit of the hardware.

3. Temperature is at or above 100℃ (212℉). This is very close to the thermal limit. If it's a CPU temperature in this range for an extended period time, and there isn't enough cooling, the system will force a slowdown and throttling. In extreme case, the system will force a shutdown to avoid damaging the components.

Dali je ovo točno?

Dolazi ljeto, vrućine ... pa ako netko zna može li mi napisati do koje temperature je ok za Mac Studio M4, Mini M4 i Mini PRO M4?

Hvala
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
06.06.2026 | 19:39
To je točno i važi za gotovo sve moderne čipove.

Osobno bih "safe zone" smanjio na 80ºC, tj. dodatno pojačao rad ventilatora kada se udari u tu granicu. Sve preko 90ºC je opasna zona i vjerojatno će uzrokovati termalno gašenje, što još super scenario jer će barem sačuvati procesor.
Tema zaključana.
06.06.2026 | 20:16
dpasaric kaže:

Osobno bih "safe zone" smanjio na 80ºC, tj. dodatno pojačao rad ventilatora kada se udari u tu granicu. Sve preko 90ºC je opasna zona i vjerojatno će uzrokovati termalno gašenje, što još super scenario jer će barem sačuvati procesor.

Znači temperature od 38ºC do 70ºC su ok(od gledanja do video editing-a, AI ...)?
Tema zaključana.
07.06.2026 | 03:50
pontmax1 kaže:
dpasaric kaže:

Znači temperature od 38ºC do 70ºC su ok(od gledanja do video editing-a, AI ...)?

Imam Mac Studio M1 Max. Ne znam je li se u međuvremenu nešto promijenilo, ali, iz mog iskustva, rekao bih da je to arhitektura koja se ne može pregrijati osim ako je u pitanju tvornička greška.
Gledanje videa ne bi trebalo uzrokovati bilo kakvu zabrinutost oko zagrijavanja CPU i GPU.
Kod editiranja videa također nisam primjetio nikakve, a pogotovo ne granične probleme.
S novom arhitekturom me je najviše brinulo renderiranje 3D scene, ali i po tom pitanju M1 je ostao potpuno cool.
U pet (5) godina korištenja Mac Studia, niti jednom nisam čuo bilo kakav zvuk od njega osim start-up sounda.
Sve skupa uspoređujem s Mac Pro 2012 towerom kojeg sam koristio prije Mac Studia. Brate mili, dam mu renderiranje prosječno zahtjevne scene u zadatak i ovaj ode na 90°C s ventilatorima na 4000 rpm. Dobro je bilo zimi za grijati stan, al buka, brate.

"M" arhitektura je druga priča. Ne znam što tu moraš napraviti da CPU / GPU dovedeš do kritične temperature i da čuješ ventilatore.
Tema zaključana.
07.06.2026 | 08:07
M SoC ima jako dobro dizajniranu zastitu i ne dozvoljava pregrijavanje. To zovu thermal throttling. Posto je sve (osim memorije) na istom komadu silicija, mogu dobro pratiti temperaturu i upravljati sa sistemom.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
07.06.2026 | 08:46
I ovo što Jura kaže... novi procesori su sada pametniji i ne idu odmah na termalni shutdown, nego prvo odu u throttling, tj. smanjivanje takta do prihvatljive temperature.
Tema zaključana.
07.06.2026 | 09:09
Temperaturna krivulja na modernim Macovima je postavljena malo nakaradno. Vise preferira komfor korisnika nego termalne potrebe

Hocu reci da ce jako kasno paliti ventilatore i radije ce dopustiti da se SOC dodatno grije nego da vrti ventilatore ako bas nema realne potrebe.

Moj Macbook Pro 16" cujem jedino kada neke igre vrtim na njemu. U normalnom radnom danu ventilatori su potpuno besumni, moguce da ih i gasi skroz. Nisam siguran.
Tema zaključana.
07.06.2026 | 12:00
Neznam, čini mi se da mi se MAC Studio M4 MAX pokvario.
Export videa od 2 minutę temperatura se poqigla na 70° a ventilatori ...
Evo slika u prilogu, ali čini mi se da to nije normalno.
Prilozi:
Tema zaključana.
07.06.2026 | 15:17
Meni je sve ovo normalno. Koji dio ti je cudan?
Tema zaključana.
07.06.2026 | 15:37
Slažem se, to je normalno.
Tema zaključana.
07.06.2026 | 16:03
Kod M SoC-a CPU je multi-purpose a GPU nije graphics processing unit vec je svasta nesto obavlja uz grafiku.
OS s M SoC-om upravlja izmedju ostalig i preko scheduler-a. On rasporedjuje zadatke i suradjzje sa SoC-om. Optimira zadatke.
Tema zaključana.
07.06.2026 | 16:43
Iskreno prije mi nikada nije bila ovako viskoa temperatura.
Možda jer je zatoplilo pa se sada računalo više grije(danas je u Splitu bilo 30 stupnjeva čak se i u stanu počinje osjećati toplina, brzo bi mogla i klima ).

Znači kada recimo radim export videa CPU-u bude na 70°/80°, to je normalno?
Kada ne radim, samo gledam Netflix, malo Facebook sa ekipom, YT, surfanje, čitanje ... onda mi je CPU-u 39° do 43°.

Možda je bit što je zatoplilo, zimi se računala općenito manje griju ... da ne pričam, znači kada se radi recimo video editing temperatura CPU-a 70°/80° je normalno za Mac Studio Max M4?
Tema zaključana.
07.06.2026 | 17:31
Ne bude stradao. Za to je i napravljen.
Ima jedna zanimljivost, kod najvecih opterecenja prosjecno vrijeme obavljanja nekog posla moze biti slicno kod jaceg i kod slabijeg SoC-a.
Tema zaključana.
07.06.2026 | 18:28
pontmax1 kaže:
znači kada se radi recimo video editing temperatura CPU-a 70°/80° je normalno za Mac Studio Max M4?

Da, to je normalno.
Tema zaključana.
07.06.2026 | 19:59
Hvala na odgovorima.
Već sam se prepao
Tema zaključana.
08.06.2026 | 00:27
pontmax1 kaže:
Hvala na odgovorima.
Već sam se prepao

Da se pozovem na legendarnu scenu iz "Blade Runnera"... "I've seen things..."
Zvučiš kao da nikad nisi čuo (stare) Mac Pro ventilatore na 4000 rpm

Stvar je u tome da kod M arhitekture ne moraš razmišljati niti biti oprezan. Ak ti nešto rikne, to je do tvorničke greške.

Onomad smo imali računala koja si mogao mijenjati, oduzimati, dodavati i molio si se Bogu da će sve šljakati kak se spada nakon izmjena.
Danas imaš out of the box računalo na kojem ne možeš ništa mijenjati, ali si siguran da će pouzdano šljakati, brže ili sporije s obzirom na konfiguraciju.
Kako rekoh, imam M1 Max s 32 GB RAM-a i bez brige i pameti ga gonjam već pet godina. Mislim da je današnji minimum za moje potrebe ipak 64 GB RAM-a, al razlika u cijeni mi nije bila prihvatljiva.
Tema zaključana.
08.06.2026 | 18:28
Gjuroo kaže:
pontmax1 kaže:
Hvala na odgovorima.
Već sam se prepao

Da se pozovem na legendarnu scenu iz "Blade Runnera"... "I've seen things..."
Zvučiš kao da nikad nisi čuo (stare) Mac Pro ventilatore na 4000 rpm

Stvar je u tome da kod M arhitekture ne moraš razmišljati niti biti oprezan. Ak ti nešto rikne, to je do tvorničke greške.

Onomad smo imali računala koja si mogao mijenjati, oduzimati, dodavati i molio si se Bogu da će sve šljakati kak se spada nakon izmjena.
Danas imaš out of the box računalo na kojem ne možeš ništa mijenjati, ali si siguran da će pouzdano šljakati, brže ili sporije s obzirom na konfiguraciju.
Kako rekoh, imam M1 Max s 32 GB RAM-a i bez brige i pameti ga gonjam već pet godina. Mislim da je današnji minimum za moje potrebe ipak 64 GB RAM-a, al razlika u cijeni mi nije bila prihvatljiva.

Naslagao sam se ja računala, počevši od Spectrum ZX i legendarnog malog odvijača(ako si ga izgubio, imale su ga mašine za šivanje) pa do ...
Ali ne sa macOS računalima.
Kako stvari stoje novi Mac Mini/Studio nećeš niti moći kupiti ove godine koliko ljudi čeka a hrvatska je zadnji isprdak za Apple ...
I koliko će koštati Mac Studio M5 sa 64GB RAM-a, ako ga uopće bude u ponudi kod nas.
Tema zaključana.
09.06.2026 | 16:17
Zašto ne gledaš vani. U Austriji naprimjer.
Razmisli da li ti stvarno treba M5 sa 64GB memorije? Nožda ako radiš sa 8K videom.
Ja gledam MacStudio M4 MAx s 36GB. (mcshark.at/mac/mac-studio/mac-studio/mac...b-512gb-ssd-mu963d-a)
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1550)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO