Coronavirus / COVID-19
(0 korsinik/a gleda/ju temu) 

Coronavirus / COVID-19

• dpasaric
  • Posjetitelj
25.05.2026 | 20:51
Jesam, na fakultetu, kod prof. dr. sc. Nenada Smokrovića.

Gdje ti nešto logički ne štima?
Tema zaključana.
26.05.2026 | 06:38
Pa zanima me akrobatika koja od

dpasaric kaže:

- sudionici priznaju da dugoročni učinci i učinkovitost trenutno nisu poznati

- mogu postojati štetni učinci i nuspojave cjepiva koji trenutno nisu poznati

Znači političari koji su to potpisali su otvoreno lagali da je mRNA "cjepivo" sigurno, lagali su da je normalno da se danas cjepiva brzo razvijaju, lagali su da moguće nuspojave zanemarive i lagali su da je mRNA učinkovit i da ima dugotrajan efekt.

izjave da dugoročni učinci i učinkovitist NISU poznati (tvoj citat) izvlači zaključak da je laž su moguće nuspojave zanemarive i da je laž da je cijepivo učinkovito.

Prvo kažeš da to NIJE poznato (sad ostavljam po strani činjenično stanje), a onda zaključuješ da je nešto laž što nisi ni ustvrdio u startu.

Otprilike banalizirano: nepoznata je boja auta i onda trijumfalno: Laž je da je boja lijepa!
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
26.05.2026 | 08:04
Pomalo, idemo dio po dio jer je i dalje ne vidim ništa nelogično.

Stoji tvoja premisa da se moglo dogoditi da je taj mRNA zaista super i bez ikakvih nuspojava. No, ti dokazuješ krivu tezu! Sada bih ja mogao pitati tko je tebi predavao logiku?

Teza nije da je mRNA sigurno štetan, nego je teza da se ne zna kakvi su efekti i da onda ne možeš kao političar lagati i tjerati građane da koriste nešto što je možda dobro, a možda je i opasno.

Dakle, ako dugoročni učinci nisu poznati, što je i logično ako je nešto tek proizvedeno i nije klinički ispitano, i sam proizvođač to napiše u ugovoru da skine sa sebe odgovornost, onda je svakako logično da političari nisu mogli TVRDITI da je mRNA tretman koji se nudi SIGURAN. A to se cijelo vrijeme tvrdilo, od Bidenovog "safe and effective", koje su prenijele sve TV kuće, do lokalnog lakrdijaša Cecija koji je tvrdio da je to "kao vodu piti".

Ista logika važi za učinkovitost. Ne možeš tvrditi da je mRNA učinkovit i još onda temeljem toga izvući alat iz fašističke ladice (ausvajs) koji segregira građane, a sam proizvođač je u ugovoru napisao da "učinkovitost trenutno nije poznata".

Da, opet, moglo se dogoditi da je mRNA zaista učinkovit, ali nažalost znamo da nije bio čak niti na osnovnoj razini - da te štiti od zaraze i prijenosa.

I za kraj, ispravna paralela s tvojom usporedbom, bi bila:

"Možda ćete dobiti auto lijepe boje, obavezni ste ga kupiti!"
Tema zaključana.
26.05.2026 | 11:44
dpasaric kaže:
..da se ne zna kakvi su efekti i da onda ne možeš kao političar lagati i tjerati građane da koriste nešto što je možda dobro, a možda je i opasno.

Savjetujem ti neki roman od Toma Clancy-a. Može biti Lov na Crveni oktobar, Sum of all Fears, bilo koji da vidiš kako on pažljivo i temeljito gradi kauzalnost iz 10-ak smjerova koji na koncu konvergiraju k jednom ključnom zajedničkom događaju koji je onda posljedica .

Ako NE ZNAŠ kakvi su efekti, onda NE MOŽEŠ APRIORI lagati, jer su MOŽDA DOBRI. Uopće se ne referiram na činjenice koje ti iznosiš (na krajnje dvojben način, na što smo ti skrenuli pažnju X puta), nego na ovo.

Dakle, još jednom: ne znamo koje je boje auto. Lažu da je lijepe boje!!!

Pa možda i JEST lijepe boje, ako ne znamo kakve je. Vjerojatnost da je ovisi o broju dostupnih boja (recimo, Ford T samo crna) i broju onih za koje smo ustanovili da su lijepe. Ovo bi bila vjerojatnost; omjer povoljnih i ukupno dostupnih ishoda.

Ali, zapravo nebitno. Ti si ukopan u svojem stavu i to se neće promijeniti. A youtube algoritam ga samo pothranjuje nudeći ti isti sadržaj bez obzira na sve.
Tema zaključana.
26.05.2026 | 16:57
@Djuro genijalac, to sto govoriš je demagogija.
Činjenice su se pokazale da cjepivo koje je većima primila nije ono što su nas uvjeravali. Štitilo je nešto ali ne dovoljno.
Nadalje, na premisi "super svemogućeg" cjepiva građani su se "prisiljavali" da se dobrovoljno cijepe. Nemoj tvrditi da to nije bila prisila za kakav-takav normalan život. Kovid potvrde su zato i uvedene da se što više ljudi cijepi.

Kasnije izlaze na vidjelo dokumenti da je cijeli sustav na klimavim nogama jer niti cjepivo štiti, niti je učinkovito, niti su potvrde ikoga spasile (baš naprotiv, pitanje je koliko je ljudi umrlo od zdravstvenih radnika koji su imali uredne potvrde i bili zaraženi i ušli u bolnice i zarazili pacijente koji su bili slabog zdravlja ili imuniteta).

Logika ne pomaže jer je premisa lažna i kada se ona usadila u građane, daje je ludilo preuzelo sve. Nije trebalo ništa raditi jer su građani sami vršili pritisak na necijepljene.

Pa tako imamo:
Konformizam / konformnost (conformity)
Grupni pritisak (peer pressure)
Normativni socijalni utjecaj
Informacijski socijalni utjecaj
Groupthink (“grupno mišljenje”)
Pluralističko neznanje (pluralistic ignorance)
Lažni konsenzus (false consensus effect)

Najpoznatija istraživanja su eksperimenti Solomon Asch iz 1950-ih
Tema zaključana.
26.05.2026 | 17:52
jura22 kaže:
@Djuro genijalac, to sto govoriš je demagogija.
Činjenice su se pokazale da cjepivo koje je većima primila nije ono što su nas uvjeravali. Štitilo je nešto ali ne dovoljno.
Nadalje, na premisi "super svemogućeg" cjepiva građani su se "prisiljavali" da se dobrovoljno cijepe. Nemoj tvrditi da to nije bila prisila za kakav-takav normalan život. Kovid potvrde su zato i uvedene da se što više ljudi cijepi.

Kasnije izlaze na vidjelo dokumenti da je cijeli sustav na klimavim nogama jer niti cjepivo štiti, niti je učinkovito, niti su potvrde ikoga spasile (baš naprotiv, pitanje je koliko je ljudi umrlo od zdravstvenih radnika koji su imali uredne potvrde i bili zaraženi i ušli u bolnice i zarazili pacijente koji su bili slabog zdravlja ili imuniteta).

Logika ne pomaže jer je premisa lažna i kada se ona usadila u građane, daje je ludilo preuzelo sve. Nije trebalo ništa raditi jer su građani sami vršili pritisak na necijepljene.

Pa tako imamo:
Konformizam / konformnost (conformity)
Grupni pritisak (peer pressure)
Normativni socijalni utjecaj
Informacijski socijalni utjecaj
Groupthink (“grupno mišljenje”)
Pluralističko neznanje (pluralistic ignorance)
Lažni konsenzus (false consensus effect)

Najpoznatija istraživanja su eksperimenti Solomon Asch iz 1950-ih

Djuro genijalac kaže:
Uopće se ne referiram na činjenice koje ti iznosiš

Koji dio nije jasan? Dapače, dao sam i definiciju vjerojatnosti.

Mislim da je to bilo u trećem razredu OŠ, 'Čitanje s razumijevanjem'

PS. Nisam trošio vrijeme i pročitao što si nadrobio, jer se NISAM UOPĆE REFERIRAO NA ČINJENICE (ILI 'ČINJENICE'). Ugodan ostatak dana ti želim
Tema zaključana.
26.05.2026 | 20:00
A na što se referiraš, na umjetnički dojam?

Kada je počela pandemija i mi doma smo se bojali, ali su se dosta brzo stvari počele kristalizirati.
10 doza po svakom rođenom (mi budemo valjda platili 40 miliona doza!!), to te ne muči, a muči te jer neki članovi HDZ-a kradu?
Ne muče te milioni s hipodroma, deseci miliona iz skijaškog saveza, ali Sanaderovi 5 je strašno.

Dalje, ti bi pandemiju strpao u formulu i računao vjerojatnost?

Danas imamo to što imamo, a ono najgore je što je narušeno povjerenje u sustav cijepljenja. Slijedeća pandemija (ne dao Bog da se desi), biti će gora jer će se mali broj ljudi cijepiti.

Ugodan i tebi ostatak dana.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
26.05.2026 | 20:25
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
..da se ne zna kakvi su efekti i da onda ne možeš kao političar lagati i tjerati građane da koriste nešto što je možda dobro, a možda je i opasno.

Savjetujem ti neki roman od Toma Clancy-a. Može biti Lov na Crveni oktobar, Sum of all Fears, bilo koji da vidiš kako on pažljivo i temeljito gradi kauzalnost iz 10-ak smjerova koji na koncu konvergiraju k jednom ključnom zajedničkom događaju koji je onda posljedica .

Ako NE ZNAŠ kakvi su efekti, onda NE MOŽEŠ APRIORI lagati, jer su MOŽDA DOBRI. Uopće se ne referiram na činjenice koje ti iznosiš (na krajnje dvojben način, na što smo ti skrenuli pažnju X puta), nego na ovo.

Dakle, još jednom: ne znamo koje je boje auto. Lažu da je lijepe boje!!!

Pa možda i JEST lijepe boje, ako ne znamo kakve je. Vjerojatnost da je ovisi o broju dostupnih boja (recimo, Ford T samo crna) i broju onih za koje smo ustanovili da su lijepe. Ovo bi bila vjerojatnost; omjer povoljnih i ukupno dostupnih ishoda.

Govorimo o logici, a ne o statistici, vjerojatnosti i lutriji. Ovo sada više nema veze s logikom, a od logike si počeo. Da je moja tvrdnja nelogična nisi dokazao jer nisi niti mogao - jer dokazuješ potpunu krivu tezu.

I pusti i književnost, ovdje se radi o pravnom ugovoru između EU (u ime sviju nas i još s našim parama) i dokazano korumpirane i trule korporacije Pfizer koje je i prije toga bila osuđivana za zlorabe, laži i morali su plaćati odštete u miliijardama dolara.

Moja premisa je da ne možeš nekoga tjerati da pod ucjenu gubitka posla ili slobode kretanja primi u sebe eksperiment za koji nitko ne zna koje su nuspojave, a još gore - čak ne zna niti je li učinkovit.

U toj ranoj fazi nije se znalo ništa, ali UPRAVO ZATO jer se nije znalo ne možemo ljudima nešto nametati.

Možda je sve super, nema nuspojava, mRNA štiti i sve je to čudo medicinskog razvoja u tako kratko vremena, a možda umreš od miokarditisa ili jedva ostaneš živ, ali s CLS sindromom i slično, a uz sve to dobiješ i covid i zaraziš i ostale bez obzira na mRNA "cjepivo".

Političari su TO ZNALI JER TO PIŠE U UGOVORU. I svjesno su lagali jer su korumpirana banda i silovali su narod bez znanstvene i pravne osnove.

I trebali bi svi biti u zatvoru, počeviš od Faucija (koji je dobio oprost od Bidena), preko Ursule (gdje sud dosudio da je kriva, pa se sve to pomelo pod tepih) i do malih lopova kao Beroša - koji je jedini u zatvoru, ali radi druge krađe.

I gle čuda, moja bliska osoba koja je dr. sc. medicine i specijalist epidemiologije je baš sve bila u pravu i zahvalan sam joj na ranom savjetu da se ne cijepim.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
04.06.2026 | 23:29
Američki Homeland Security upozorava na podatke koji ukazuju da je mRNA tretman utjecao na okidanje raznih karcinoma, a o tome je u američkom Kongresu govorio njihov senator Ron Johnson:

Među ostalim upozorava na duboku korupciju big pharme i sabotažu istraživanja koja im nisu išla u prilog.
Tema zaključana.
05.06.2026 | 03:13
Soli na rep sada staviti.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
07.06.2026 | 08:43
Inicijativa Transparency4Safety poziva građane Europske unije da od EMA-e zatraže potpuni pristup dokumentaciji vezanoj uz odobrenje i sigurnost mRNA-LNP proizvoda, uključujući Comirnaty i Spikevax.

transparency4safety.substack.com/p/join-...cy4safety-initiative

Prenosim Andriju Klarića po ovom pitanju s vrlo razumnim građanskim pitanjem:

"Ako je za Europu odobreno mRNA cjepivo — tehnologija koju mnogi s razlogom nazivaju genskom terapijom — onda građani imaju pravo vidjeti potpunu dokumentaciju na temelju koje je to odobrenje doneseno.

Ne propagandne poruke.
Ne umirujuće fraze.
Ne “vjerujte institucijama”.

Pokažite nam dokumente!

Jer zdravlje milijuna ljudi nije privatna bilježnica regulatora.

To je javni interes."
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (242)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO