Motocikli (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Motocikli (i sve oko toga...)

30.05.2026 | 15:44
Ovo nije bilo dovoljno blizu automobila pa da pokrenem novu temu.

Ova cura ide u restauraciju nakon 20 godina provedenih u spremistu.

P_20260529_173547.jpg

P_20260529_132316.jpg

P_20260529_173555.jpg
Tema zaključana.
30.05.2026 | 16:12
Vespa iz Njemačke?
Tema zaključana.
30.05.2026 | 16:58
Sile osovine.

Ima i Francuska:
en.wikipedia.org/wiki/Ateliers_de_constr...s_et_d%27automobiles
Tema zaključana.
31.05.2026 | 07:34
Kaj budeš i motor rastavljal? (trebalo bi, ako je restauracija)
Tema zaključana.
31.05.2026 | 08:35
Zanimljiv projekt. Koliko je kostao taj primjerak i sto je sve potrebno tu raditi?
Tema zaključana.
31.05.2026 | 09:10
drlovric kaže:
sto je sve potrebno tu raditi?

Prava restauracija znači rastavljanje do zadnjeg šarafa, čišćenje, zamjenu svih dotrajalih dijelova. tretiranje hrđe, lakiranje i sastavljanje tako da to postaje defacto novi motocikl.
Evo jednog odličnog primjera koji je sjajno dokumentiran (spoiler alert: ima 10-ak epizoda!).
Tema zaključana.
31.05.2026 | 09:28
Ovaj restaurira Datsun 240Z i ide "do zadnjeg šrafa".

www.instagram.com/my_mechanics/
ili
www.youtube.com/mymechanics
Tema zaključana.
31.05.2026 | 10:59
Djuro genijalac kaže:
Kaj budeš i motor rastavljal? (trebalo bi, ako je restauracija)

Imam lokalnog entuzijasta koji ima iskustva s tim i primit ce se toga - ja nemam prostora za to a i vremena jos manje. Originalno je dosla sa Rally 180 motorom kojeg sam poklonio nekome i davno nabavio odgovarajuci motor. Ima kompresije i okrece se, vidjet cemo sto se krije unutra kada ga otvorimo.

Zvao lokalnu radionicu koja restaurira klasicna vozila da kompletnu restauraciju sasije, slusa mene covjek i kaze u jednom trenutku "Mogu ja biti iskren?". Kazem mu ja naravno da moze, a on ce "Imam ja jednu Lambrettu 20 godina i jos je nisam sastavio"

Opustio se kad sam mu rekao da ne treba raditi mehaniku ni struju, samo me limarija zanima.
Tema zaključana.
31.05.2026 | 11:16
drlovric kaže:
Zanimljiv projekt. Koliko je kostao taj primjerak i sto je sve potrebno tu raditi?

Bolje pitaj sto nije. Sve rastaviti do zadnjeg vijka, pjeskarenje, tj. wet blasting jer pjeskarnje tankog lima od Vespe u neiskusnim rukama dovede do pregrijavanja i deformacije lima, zavariti i poravnati sto treba, napraviti pripremu i lakirati.

Dobro je sto je sasija u dosta dobrom stanju, nema trulezi i uglavnom je povrsinska korozija.

Ja cu srediti sitnice, kromirane i aluminijske dijelove, napraviti struju od nule (vjerojatno upgrade na 12V). Dug je put ispred mene, trenutno skupljam informacije jer sam bio "out of the loop" 20 godina.

Placena je ako se dobro sjecam oko 350 eura u voznom stanju, neko vrijeme sam je vozio dok nije spremljena.

Mislim da je danas kupujem vjerojatno govorimo o par tisuca eura u ovakvom stanju.
Tema zaključana.
31.05.2026 | 17:46
Djuro G ti je dao link na RRC Restoration, a ja ti dodajem još link na KI Hestad YT kanal na kojem lik slaže Cagivu Elefant 750, no bitnije kemija sa strujom i popratnom elektronikom za stare motore pa možda nađeš nešto korisno

PS. Inače, Škot sa RRC kanala ti je odradio restauraciju Vespe u tri nastavka, pa ako i nije isti model možeš pogledati kaj te čeka

Tema zaključana.
31.05.2026 | 19:31
A znam sto me ceka, sve ovo prikazano pa jos malo gore, ali jedva cekam. Hvala!
Tema zaključana.
03.06.2026 | 06:47
Riba kaže:
A znam sto me ceka, sve ovo prikazano pa jos malo gore, ali jedva cekam. Hvala!

Nikad ne znaš što te čeka. Ja sam 80-tih za restauraciju Lambrette imao planove za 6 mjeseci, pa se sve odužilo na skoro dvije godine. Vrijeme bez interneta, bez online naručivanja, razne sheme na papirnatom izdanju, nebrojeno puta put u Italiju, itd... Ali ipak uspio.
Prilozi:
Tema zaključana.
03.06.2026 | 10:22
Haha, 6 mjeseci je bilo vrlo optimisticno. Imam otprilike ideju jer sam vec jednom sredio kompletno mehaniku i struju, a limarija ne bi trebala kriti velika iznenadjenja i ne fali mi nista od bitnih stvari ali u pravu si, sigurno ce ih biti preko nekoliko.

Gdje je Lambretta sada?
Tema zaključana.
06.06.2026 | 08:59
Riba kaže:
Haha, 6 mjeseci je bilo vrlo optimisticno. Imam otprilike ideju jer sam vec jednom sredio kompletno mehaniku i struju, a limarija ne bi trebala kriti velika iznenadjenja i ne fali mi nista od bitnih stvari ali u pravu si, sigurno ce ih biti preko nekoliko.

Gdje je Lambretta sada?

Nisam mogao odoliti ponudi, otišla natrag u zemlju porijekla.
Tema zaključana.
06.06.2026 | 17:36
Riba kaže:
Ovo nije bilo dovoljno blizu automobila pa da pokrenem novu temu.

Ova cura ide u restauraciju nakon 20 godina provedenih u spremistu.

Hm, mislim da je ovo skuter, a ne motocikl? Ili je to rubna tema kao vječna dvojba ide li jabuka u francusku salatu ili ne (znam, kontroverzno, samo navodim kao primjer)?
Tema zaključana.
06.06.2026 | 18:16
Pa ovo je "sve oko toga"!
Tema zaključana.
07.06.2026 | 10:05
Koji bi točno bio precizni tehnički kriterij koji razlikuje motocikl od skutera?
Tema zaključana.
07.06.2026 | 10:14
smayoo kaže:
Koji bi točno bio precizni tehnički kriterij koji razlikuje motocikl od skutera?

konstrukcija okvira i položaj vozača?
Tema zaključana.
07.06.2026 | 11:18
Ja ne pravim razliku jer i na jednom i na drugom jednako dobro mozes poginuti.
Tema zaključana.
07.06.2026 | 16:23
Riba kaže:
Ja ne pravim razliku jer i na jednom i na drugom jednako dobro mozes poginuti.

Na skuteru ipak malo manje pogineš

Imam frenda koji je jednom prilikom dovoljno poginuo na Apriliji da ju je prodao i odustao od tog sporta.
Onda si je uzeo neku prastaru legendarnu Vespu i spimpao ju je da je bila ko nova (što i od tebe očekujemo). Nije dugo prošlo da je i na njoj poginuo, ali je to ipak bilo puno blaže. Tis But A Scratch
Tema zaključana.
07.06.2026 | 16:59
Ja sam do sada pao sa 50cc, 125cc i 650cc, što dvotaktnih, što četverotaktnih i svi su jednako bolili.
Tema zaključana.
07.06.2026 | 17:30
smayoo kaže:

Ako se ne varam, mislim da je precizan kriterij za skuter oklopljeni motor koji je sakriven tj. nije vidljiv, tj. nalazi se u svojem prostoru ispod sjedala. Dakle, baš ovo tipa vespe. Takav smještaj motora odmah u većoj mjeri diktira i dimenzije motora pa su to onda mahom manji motorčići od 50-125 ccm.
Tema zaključana.
07.06.2026 | 17:44
A onda dodje Honda pa ugura 750cc "pod sic"

Tema zaključana.
09.06.2026 | 06:54
To su japanske mjere. Njihov karnistar od 20 litara stane u džep zimskog kaputa!
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (602)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO