illustrator cs5 multiple arboards resize
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

illustrator cs5 multiple arboards resize

13.11.2013 | 12:10
pozdrav svima!
zanima me da li ima neki plug-in ili slicno za illustrator cs5 sa kojim bi mogao u dokumentu koji ima npr. 20 stranica 290x210mm sve automatski promijeniti u 285x210mm, a da mi ne dira velicinu sadrzaja na stranicama, nego samo dimenzije stranice?
unaprijed hvala!

(MBP 2.66 C2D, 10.7.5)
Tema zaključana.
13.11.2013 | 21:11
Mislim da nema, možda bi se mogla neka skripta napisati ali ja o tome pojma nemam, Djipi je stručnjak za takve stvari na forumu.
Ali ako je 20-tak stranica u pitanju to i nije tako strašno da se ne može i ručno riješiti. Imaš Artboard tool (Shift+O) označiš stranicu i definiraš veličinu. Na taj način mijenjaš samo dimenziju stranice dok je sadržaj na stranici netaknut.

Nije nešto ali se nadam da sam pomogao.
Tema zaključana.
14.11.2013 | 11:02
thanx! na taj nacin i rjesavam… problem je sto se sve skupa radi o nekih 150 str. pa ce malo potrajati
mozda ovi iz adobea u nekoj od slijedecih varijanti i to rijese
pozz!
Tema zaključana.
14.11.2013 | 12:31
Ako je 150 str. zašto nisi radio u InDesignu? Lakše i brže je nego u Illustratoru.
Tema zaključana.
14.11.2013 | 13:59
nisam ja ja sad spasavam stvar "profica"...
Tema zaključana.
14.11.2013 | 16:20
Mislim da nema, možda bi se mogla neka skripta napisati

Čini se da je problem već riješen "pješke", ali možda pomogne nekome ubuduće:

tell application "Adobe Illustrator"
  set mm2pt to 2.83464567
  set docRef to current document
  set myArtboards to artboards of docRef
  repeat with myArtboard in myArtboards
    set myRect to artboard rectangle of myArtboard
    set item 1 of myRect to ((item 1 of myRect) + 5 * mm2pt)
    set artboard rectangle of myArtboard to myRect
  end repeat
end tell

Illustrator defaultno koristi points za mjere pa skripta prvo definira konstantu "mm2pt" koja će u nastavku svaku vrijednost u milimetrima konvertirati u pointe tako da je pomnoži sa 2.83464567. Potom uzima referencu na trenutni dokument (uvjet je da dokument bude prethodno otvoren u Illustratoru) te listu referenci na sve artboarde u tom dokumentu. Usput napominjem da Illustrator nema "stranice" (za razliku od InDesigna koji ih ima) i da je limit artboarda 100 (dakle, nije moguće u jednom dokumentu imati 150 artboarda - moguće je imati ih maksimalno 100).

Glavni dio skripte je repeat petlja koja obrađuje svaki artboard. Prvo očita njegov "rectangle" koji se sastoji od 4 "koordinate", ovim redom: lijevo, gore, desno, dolje. S obzirom da je u ovom slučaju potrebno "suziti" artboard za 5 mm, moguća rješenja su:

1) "pomaknuti" lijevu koordinatu za +5 mm
2) "pomaknuti" desnu koordinatu za -5 mm
3) "pomaknuti" obje kordinate tako da zbroj pomaka bude ukupno 5 mm (npr. +3 lijevu i -2 desnu)

Skripta primjenjuje prvo rješenje. Nakon što tako modificira myRect, dodjeljuje ga artboard rectangleu artboarda kojeg trenutno obrađuje i petlja se ponavlja dok to ne odradi za svaki artboard.
Tema zaključana.
19.11.2013 | 15:09
A šta reći nego: Kad narastem želim biti Djipi
Tema zaključana.
19.11.2013 | 22:50
@Djipi

moze samo mala pomoc za nas neuke u ovim stvarima
da li to sve upisujem u terminalu ili?
probao sam s terminalom pa mi je izbacio:

m90-137-190-192:~ user$ tell application "Adobe Illustrator"
-bash: tell: command not found
m90-137-190-192:~ user$ set mm2pt to 2.83464567
m90-137-190-192:~ user$ set docRef to current document
m90-137-190-192:~ user$ set myArtboards to artboards of docRef
m90-137-190-192:~ user$ repeat with myArtboard in myArtboards
-bash: repeat: command not found
m90-137-190-192:~ user$ set myRect to artboard rectangle of myArtboard
m90-137-190-192:~ user$ set item 1 of myRect to ((item 1 of myRect) + 5 * mm2pt)
-bash: syntax error near unexpected token `('
m90-137-190-192:~ user$ set artboard rectangle of myArtboard to myRect
m90-137-190-192:~ user$ end repeat
-bash: end: command not found
m90-137-190-192:~ user$ end tell
Tema zaključana.
19.11.2013 | 23:10
da li to sve upisujem u terminalu ili?

Ne, pejstaj u AppleScript Editor i klikni na Run za pokrenuti skriptu. Illustrator mora biti učitan i u njemu mora biti otvoren dokument kojeg bi skripta trebala obraditi.
Tema zaključana.
21.11.2013 | 14:12
yesssss
hvala Djipi!
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1426)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO