Word i format stranice
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Word i format stranice

24.02.2015 | 17:56
Valjda ovo pitanje spada ovdje.

Kako pravilno postaviti margine u wordu, s obzirom na neko pravilo, za koje i nisam siguran da je ispravno, da bi stranica teksta koji se šalje redakciji trebalo da ima po 64 karaktera u retku, svaka strana po 28 redaka?

Ja sam to postavio ovako:
Prilozi:
Tema zaključana.
24.02.2015 | 22:25
Mislim da nije 64x28, nego 60x30, ali to je tu negdje, standardna novinarska kartica. Prvo iznosi 1792 znakovnih mjesta, a drugo 1800.
hr.wikipedia.org/wiki/Kartica_teksta

Na tvoje pitanje se ne može jednoznačno odgovoriti jer ovisi o odabranom fontu, njegovoj veličini i odabranom proredu.

Ali, jesi li siguran da zaista moraš redakciji slati tako formatiran dokument? Novinarska kartica je samo mjera po kojoj se ponekad obračunava honorar ili, češće, po kojoj se zadaje količina teksta koju autor mora približno dati (da bi se uklopio u predviđen prostor).

Mene nisu nikad tražili da im pošaljem tekst striktno formtiran u kartice. Pošaljem im tekst formatiran bilo kako, samo se pogleda što word kaže koliko ima znakovnih mjesta u tekstu i to se podijeli s 1800 da se vidi koliko je to kartica. Otprilike.
Tema zaključana.
24.02.2015 | 22:32
Ako ti je font Times New Roman (ili Liberation Serif, ili neki sličan), veličine 12pt, a prored dvostruki, onda bi ti margine od 3,7 cm lijevo i desno, odnosno 1,3 cm gore i dolje trebale dati to što tražiš.
Tema zaključana.
25.02.2015 | 10:42
Radi se o tome da pojedini književni listovi i časopisi traže priču od 5.400 karaktera. I to je baš tako kako ti i wikipedia kažete. Bilo bi dobro namjestiti margine tako da daju to što traže po stranici. Onda bi priča morala popuniti 3 stranice.

Pokušao sam ovo s marginama i fontom Times New Roman, ali dobijem veći iznos po stranici, makar je i broj redova manji uz prored 2.0
Prilozi:
Tema zaključana.
25.02.2015 | 14:07
Poigraj se još malo veličinom fonta. Probaj povećati font na 14, smanjiti prored...
Tema zaključana.
25.02.2015 | 15:37
Ma neću se zezati više s tim. Radiću kao i dosad. Jedino bih možda malo mogao promijeniti marigine, jer ja sada koristim lijeva 2,5 cm, desna 2, a gornja i donja po 2 cm. MOžda malo povećati.

smayoo kaže:
Poigraj se još malo veličinom fonta. Probaj povećati font na 14, smanjiti prored...
Tema zaključana.
25.02.2015 | 17:08
Meni kada sejvam kao PDf mi odreze footer, kako to popraviti? odnosno hoce li teta u skripti to moci printati bez problema. nasao sam na netu da je to do officea na macu(najcesce), a kod win je to do margina, medjutim, micem i smanjujem i povecavam, sve krivo ispisuje(u PDF).
Tema zaključana.
25.02.2015 | 17:10
Kako radiš PDF?
Tema zaključana.
25.02.2015 | 17:11
Oba nacina, i print i save as. Isti rezultat
Tema zaključana.
25.02.2015 | 17:18
Da, malo odreže, ali kad su margine skroz na kraju.
Tema zaključana.
25.02.2015 | 17:30
Hoce li se to direktno iz worda normalno isprintat?
Tema zaključana.
25.02.2015 | 17:54
Sve ovisi o printeru. Ako printer ima velike margine, onda ne. Tu su tintni na dobitku. Obicno imaju opciju printanja od ruba do ruba. Jedino na dnu ostave malo bijelig ruba. Govorimo o A4 printerima. Problem su i genericki driveri u kojima nema finig podesavanja. Mada mislim ako je printer malo stariji, tada ni to ne bi trebao biti problem.
Tema zaključana.
25.02.2015 | 21:52
Hmm, moram za par dana printat tu rekapitulaciju a sve me strah da nece broj stranica ispirntat kako treba, jer bas njega odreze. Bit ce gusto :/
Tema zaključana.
26.02.2015 | 07:55
Al stvarno. Ako ti je to za objavu u nekim novinama, tjedniku, mjesečniku, webu - to sređuje grafičar - tvoja briga je ispoštovati broj kartica. Ali valjda sam znaš šta ti je urednik/naručitelj teksta rekao...
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1442)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.72 Seconds

Provided by iJoomla SEO