GIMP - da li tko koristi?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

GIMP - da li tko koristi?

07.03.2012 | 09:11
Zanima me da li tko koristi GIMP za obradu fotografija na OSX-u?
Kakvi su dojmovi i iskustva?
Hvala
Tema zaključana.
07.03.2012 | 11:55
Pozdrav,
ja sam malo isprobavao i gledao, GIMP radi super, tehnike rada su više-manje iste kao i u Photoshopu. Ono što nedostaje je podrška za CMYK i spot boje (mislim da je to dostupno kao plug-in), međutim to prosječnom kućnom korisniku ne treba. Dakle, ako se bavite obradom slika za web ili obrađujete slike koje ćete printati kod kuće ili ih dati razviti u foto studiju GIMP je odlično rješenje.
Postoji izvrstan blog na kojem ćete naći mnoštvo korisnih savjeta i video tutoriala za GIMP: blog.meetthegimp.org/

Ukoliko trebate vektorski program, probajte Inkscape, a tu je i Scribus za DTP.
Nadam se da sam pomogao.

Srdačno!
Tema zaključana.
07.03.2012 | 12:33
GIMP mi nije baš legao, ali Inkscape je izvrstan - njegov PNG export je bolji od Illustratorovog.
Tema zaključana.
07.03.2012 | 14:38
Igrao sam se s CS4, istekao probni period i sad mi malo skupo kupiti licencu, pa tražim alternative.
Za rastersku grafiku sam mislio GIMP, za DTP Scribus, a za vektorsku grafiku budem preporučeni Inkscape.
Čisto sam postavio pitanje kako ne bi lutao s nekoliko programa iste namjene i istraživao što i kako radi.
Možda se tko pojavi s kakvim dobrim prijedlogom.

Sad još jedno pitanje: Koristim probnu verziju Nikon Capture NX 2. Da li i za to postoji kakva besplatna verzija?
Napominjem kako izgleda Nikon dosta taji specifikacije RAW file-a i RAW konverteri više ili manje uspješno konvertiraju NEF (RAW) u TIFF ili JPEG. Pošto slikam isključivo u NEF formatu, konverzija mi je važna. Recimo Lightroom ne daje dobre rezultate bez kalibracije, dok NX2 to odrađuje OK.
Hvala na odgovorima.

@zoranowsky, ne trebaš nikome na forumu govoriti Vi, nije kako sam prva mladost (41 zima je iza mene). LOL
Tema zaključana.
07.03.2012 | 18:46
Ja koristim Seashore, koji je, navodno, code port GIMP-a na native OS X, tako da ti ne treba X11. Nemam pojma da li je to istina, ali eto. Na oko izgleda nešto drugačije, ali to je meni sve ionako vrlo rijetko potrebno pa se nisam upuštao u detalje. Uglavnom brži je od GIMP-a u dizanju (pretpostavljam i u radu).

Inkscape je super, također ga ponekad koristim.
Tema zaključana.
29.12.2012 | 19:37
zoranowsky kaže:
Ono što nedostaje je podrška za CMYK i spot boje (mislim da je to dostupno kao plug-in), međutim to prosječnom kućnom korisniku ne treba.

Seashore ima funkciju "Save using CMYK" pa bi to možda moglo nadopuniti manjak GIMPA ukoliko ta funkcija radi kako treba. No, treba vidjeti je li netko ikada nešto dobro otisnuo u offsetu a da je fotke prethodno obradio u SEASHOREU. Lako je za digitalni tisak - on je manje zahtjevan, ali isprobavati na velikim nakladama u offset-tisku malo je rizično. Volio bih čuti nečija iskustva po ovom pitanju.

Možda je jedna od mogućnosti i online konvertiranje fileova, kao npr. www.cmykconverter.com
Tema zaključana.
29.12.2012 | 19:45
Molim za savjet ili preporuku koji CS paket su najoptimalniji za OS X 10.8.2?

Također me zanima koju najnižu verziju CS paketa je moguće instalirati na OS X 10.8.2?

U čitavoj priči bitno mi je samo Photoshop i InDesign uredno rade.

Unaprijed zahvaljujem na korisnim odgovorima.
Tema zaključana.
29.12.2012 | 20:56
Izgleda da SEASHORE dobro konvertira RGB u CMYK. Barem tako pokazuje Photoshop.

Na OS X 10.8.2 lijepo se 'prima' CS4. Kako će raditi? Vidjet ćemo...
Tema zaključana.
29.12.2012 | 21:36
Imam (kupio preko oglaca za 2.500kn) PhotoShop CS6 i veselo radi na MBP 15" 2.4 i5 4GB i 10.6.8.
Inače iako je GIMP besplatan, drek je od programa, po meni neintuitivan do zla Boga.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1442)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO