Kako posložiti wireless mrežu G5+PowerBook+DSL
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako posložiti wireless mrežu G5+PowerBook+DSL

09.12.2005 | 17:59
Dakle,

Jučer bio čovjek iz HT-a i spojio ADSL. Prema preporuci s ovog foruma uzeo sam wireless DSL modem (Siemens SE 555) i hoću umrežiti G5 (dual 2,0, 1. serija) i PowerBook (17\", također 1. serija). Za G5-icu kroz par dana ubadam Airport Extreme karticu, a ideja je bila da router stoji u hodniku, a oba kompa da budu bežično umrežena.

Problem je slijedeći: PowerBookom se nikako nisam mogao preko žice spojiti na DSL modem - jednostavno je stalno odbijao vezu, a kad sam prespojio na G5 sve je proradilo kako treba. Sve sam podesio, konektao se i stvar dalje radi.

Međutim, PowerBook i dalje odbija poslušnost: prepoznaje bežičnu mrežu, ali opet se ne da spojiti, bez obzira na to što sam mu unio ime mreže (SSID) i lozinku za pristup. Kao, spoji se na nju, ali ne može se npr. surfati ili skinuti mail. Ako probam prek žice, opet neće, a inače su strojevi bili spojeni Ethernet kablom i umrežavao sam ih svakodnevno.

Što ne valja? Kako podesiti sve te parametre da stvar 100% radi?

BTW, oba kompa vrte 10.3.9 sa svim updateima.
Tema zaključana.
10.12.2005 | 03:41
Je li ti na Powerbooku podeseno da dobije adresu i ostalo preko DHCP-a?
Tema zaključana.
10.12.2005 | 11:07
Je. Adresa koju si je dodijelio je ok - nije u koliziji s G5-icom.

Kaže da je preko Airporta spojen na Internet i da je sve 5, ali ne mogu do ničeg. Web, mail = 0 bodova.

Kakav bi inače bio postupak? Signal wireless mreže je na maksimumu i sve izgleda kao da savršeno dobro radi.
Prilozi:
Tema zaključana.
10.12.2005 | 13:23
Otvori terminal i napiši \"ping 213.191.128.8\". Ako ne dobiješ odgovor, nisi spojen na net. Ako dobiješ, znači da ti postavke DNS-a nisu u redu.
Zaebi DHCP i ručno podesi postavke, jedino što moraš znati adresu routera koja je kod HT-a obično 192.168.1.1. IP Address 192.168.1.10, subnet mask: 255.255.255.0, Router: 192.168.1.1, DNS servers možeš staviti 192.168.1.1, a možeš npr. 213.191.128.8 i 213.191.128.9 (iskon DNS).
Tema zaključana.
11.12.2005 | 23:34
Sredio sam stvar: internet sharing na G5-ici je bio isključen. Of kors, nije moglo biti nešto kompliciranije...

No, sad imam drugi problem: PowerBook se bez problema spoji na bežičnu mrežu, ali nakon 5-10 minuta jednostavno se \"otkači\" i onda moram isključiti pa uključiti Airport i opet radi. I tako stalno. Nije bitno da li surfam ili sam se spojio na G5, uvijek se dešava ista stvar.

U međuvremenu sam formatirao Powerbook i dignuo ga na 10.4.3 sa svim Airport updateima koji su dostupni. G5 ostaje na 10.3.9 dok ne prođe gužva s poslom.

Što sad?

E, da, umrežavanje G5/Powerbook preko žice ide jedino ak ih direktno spojim: ako idem preko routera, neće. Direktna veza funkcionira bez beda. Jel možda stvar u kabelu? Treba li kupiti neki posebni za spajanje preko routera?
Tema zaključana.
27.12.2005 | 19:47
Novi problem: oba kompa sam upgradeao na 10.4.3 i sad imam sranje jer ne mogu više pristupiti DSL routeru! Utipkam njegovu adresu u browser (192.168.2.1) i dobijem ekran koji kaže da mi je Alpha server instaliran?! Ne mogu doći do routera i promijeniti neku postavku ako želim! WTF?!

Što treba pobrisati/deinstalirati da maknem taj Alpha server za kojeg niti ne znam kako se pojavio gore. Ne radim web i ne instaliram niti jedan softver za tu svrhu.

Dalje: Powerbook spojim kablom direkt na DSL modem i sve radi za 5, ali G5 nikako ne mogu umrežiti i/ili doći do interneta preko njega. Probao sam odspojiti Powerbook sa routera i niti onda se ništa ne dešava.
Kad probam umrežiti kompove, sa G5-ice ne vidim Powerbook, a sa Powerbooka vidim G5, ali se svejedno ne mogu connectati jer mi kaže da nije dostupan?!

Sharing je uključen:
- Personal file sharing
- Internet > built-in ethernet
Treba još nešto? Isprobavao sam sve što mi je palo na pamet da bi moglo biti upitno, ali ništa nisam uspio riješiti...
Tema zaključana.
27.12.2005 | 20:12
Pojma nemam sto je taj Alpha server, ali meni nije jasno zasto si ukljucio ili morao ukljuciti Internet sharing na G5, to je totalno besmisleno u ovom setupu.
Jesi li pokusao routeru pristupiti nekim drugim browserom?
Tema zaključana.
27.12.2005 | 20:55
Riba je napisao:
Pojma nemam sto je taj Alpha server, ali meni nije jasno zasto si ukljucio ili morao ukljuciti Internet sharing na G5, to je totalno besmisleno u ovom setupu.

Htio bi imati router spojen na G5 žicom, a Powerbook Airportom, zato je ostao sharing uključen. Nije uopće bitno/potreno, to mi je jasno, ali taj Alpha me muči! Tražio sam po helpu, ali ništa pametno nisam našao.

Jesi li pokusao routeru pristupiti nekim drugim browserom?

Jesam: Safari, Firefox, Opera, Netscape - uvijek isto...
Tema zaključana.
28.12.2005 | 22:38
Za spajanje direktno dva racunara si imao \"uvrnuti\" kabel za mrezu. Probaj sa standardnim mreznim kabelom za vezu preko routera.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1060)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO