Zamjena Hard diska
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zamjena Hard diska

15.11.2015 | 04:17
Primjetio sam probleme sa hardom (ponekad bucan, zaglavljuje komp i sl.), pa kad sam vidio da mu pise failing u SMART statusu, nema dvojbe.
Ujedno bi iskoristio priliku i stavio mu 2TB umjesto 1TB (Da uzmem ST ili WD i koji?). iMac i5 27" (late 2009).

Daklem, trebao bi napraviti backup/restore, a po mogucnosti i cloniranje sistemske particije (da ne radim opet silne upgrejde i instalacije) , pa bi tu trebao malo pomoci.

solucija 1: zamjena diska, pa stari disk kao externi i onda clonirat

solucija2: novi disk kao externi, clonirat pa onda ugradit

solucija3: neka druga ideja

Vidim da CCC kosta 39€, jel ima neka dzaba solucija?
Tema zaključana.
15.11.2015 | 06:34
Kojim ces postupkom ici je potpuno svejedno. Ja obicno stavim novi disk u vanjske kuciste, kloniram sistem, pokusam boot sa vanjskog diska da se uvjerim da je sve u redu, i zatim ga ugradim u stroj. Ja sam koristio CCC unutar trial perioda. Besplatna alternativa je da napravis Time Machine backup i restore pri instalaciji sistema na novi disk.
Tema zaključana.
15.11.2015 | 07:01
Možeš to napraviti i sa disk utility iz OS-a, ali u tom slučaju bi OS trebao pokrenuti sa sticka. To ti isto nije teško, napraviš Bootable stick sa DiscMaker-om, pokreneš tvoj Mac sa sticka u koji je uštekan novi HD s njega i preko disk utility-ja napraviš mirror tvog HD-a na uštekani i bila stvar. Traje ali šljaka pravo dobro.
Tema zaključana.
15.11.2015 | 11:47
Ja kada sam mijenjao HDD za SSD sam išao na soluciju 2 sa CCCom. Sve prošlo bez problema.
Tema zaključana.
15.11.2015 | 13:02
CCC je daleko najbolji, ali otkad nije bezplatno sve više se traži alternativa.
Tema zaključana.
15.11.2015 | 15:59
tino1 kaže:
CCC je daleko najbolji, ali otkad nije bezplatno sve više se traži alternativa.

Ma, ako je potpuno funkcionalan u tih 30 dana onda nema problema.

Koji disk da kupim? Isao bi na 2 TB, pa da sam opet miran neko vrijeme.
Tema zaključana.
16.11.2015 | 06:33
Ja bi izabrao nešto od WD-a. Nekako su mi draži. Uzmi neki hibridni sa nekih 8 gb Flash-a biti će ti brži.
Tema zaključana.
16.11.2015 | 17:56
Koji da uzmem? Green, Blue, Purple, Red ili Black?

Pored brzine, bitno je i da ne urla bas jel se nalazi u dnevnoj sobi.

Za web i (povremeno) photoshop.
Tema zaključana.
16.11.2015 | 18:17
Pa zar ima hibridnih diskova od 2TB. Seagate je imao modele tih SSHD-a ali od 1TB.
Zašto ne staviš jedan od 2TB i jedan maleni od 64GB. Ovaj tvoj model može primiti dva diska ako optiku baciš van.
Tema zaključana.
16.11.2015 | 18:26
Nasao sam Seagate 2T Hybrid i nije puno skuplji od jeftinijih WDova.
Tema zaključana.
18.11.2015 | 13:38
Hybridi su svakako tiši od HDD-ova, jer se ne kopa po cijelom mehaničkom storage-u cijelo vrijeme rada. Ovaj Seagate je jako dobar. Kopi, ako nije puno skuplji od WD-a i stavi njega. Seagate je prvi počeo sa Hybridima, tako da bi mogao bit i bolji.
Tema zaključana.
18.11.2015 | 13:39
zabac kaže:
Pa zar ima hibridnih diskova od 2TB. Seagate je imao modele tih SSHD-a ali od 1TB.
Zašto ne staviš jedan od 2TB i jedan maleni od 64GB. Ovaj tvoj model može primiti dva diska ako optiku baciš van.

Ima sad i do 4 TB.
Tema zaključana.
18.11.2015 | 15:08
Samo da budem siguran da (ne)trebam carobirati sa termalnim senzorom. iMac 27 Late 2009.
a. ugradjen je vec
b. netreba ga dodavati
c. treba ga dodati

Gledao sam na webu od servisa i spominju dodavanje termalnog senzora i cijelu pricu (bez diska) naplacuju 73 eura i cekam 10 dana. Malo se bojim sta ce napravit i kako ce rukovat sa starim diskom, pa bi mozda ipak to sam odradio, samo neznam gdje da nabavim sisaljke.
Netko je spominjao ljepljivu traku (sivi power tape?). Oce li ostaviti ljepljive tragove?

Zahvaljujem na pomoci i vodim na kolace ako netko navrati.
Tema zaključana.
18.11.2015 | 15:32
Traka hoce nakon nekig vrenena. Gore je ako se grije traka.
Tema zaključana.
18.11.2015 | 21:35
Ja sam za otvorit iMaca koristio automobilski nosač za mobitel, dovoljno je uhvatiti staklo po sredini i to je to. Sada imam jedan mali tiny suction cup iz seta alata koji sam kupio i dovoljan je za odvojiti stalko sa magneta.

Na iFixitu sam pogledao za termalni senzor i na tvom iMacu je isto kao na mom, koristi onaj ugrađeni u disk. Vidi link:

iFixit iMac 27" late 2009 HDD replacement

Meni je bio ugrađen WD black od 1Tb, pa sam kupio istog samo od 2Tb i to ugradio i sve radi ok. Važno je samo zapamtiti kako je bio spojen konektor od senzora jer spoji li se krivo ventilator će cijelo vrijeme raditi na maksimumu. Dakle, nisam htio riskirati s diskom nekog drugog proizvođača jer je onda pitanje kako bih i da li bih uopće mogao spojiti termalni senzor. Evo i ovdje o tome pišu:

Macsales iMac 2009 HDD replacement?

Dakle, moj savjet ti je da uzmeš disk od istog proizvođača od kojeg je ugrađeni jer ćeš time izbjeći eventualne nepotrebne komplikacije.
Tema zaključana.
24.11.2015 | 15:21
Disk narucen, treba stic svaki cas
- stigao u medjuvremenu.

Koji FS da postavim (ima li kod Mac-a uopce izbora)?
- Ostavio sve kako je bilo default (Mac Journal, GUID)

100GB ce biti dosta za sistemsku particiju? Oce li CCC napraviti particiju prilikom kloniranja ili da ju pripremim unapred?
- napravio sam unapred 150 GB (iste velicine kao i orginalna)

Jel mogu postaviti desktop na neku drugu particiju?

Dal da zapnem pram nakon promjene diska?
- bootnuo sam ga i radi fino, cak i na obicnom USBu

Eh, nekad sam ja odgovarao na ovakva pitanja
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1042)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO