EFI firmware protection
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

EFI firmware protection

01.11.2016 | 12:27
Kako provjeriti da li je netko zaštitio komp s EFI firmware passwordom ili nije?
Nešto važem pa se dvoumim.
Hvala
Tema zaključana.
01.11.2016 | 13:13
Naravno, tu se ubraja i provjera Find My Mac, tj. da li je i s time zasticen ako kupom polovni MAC, ne bi htio vlasnika naganjati za otkljucavanje, a time imam malu sigurnost da nije ukraden (ako ne bude imao racun).
Tema zaključana.
01.11.2016 | 14:37
Za firmware password pokušaj bootati recovery particiju, ili čisto odabrati neki drugi boot izvor. Trebalo bi te pitati firmware pass prije nego te pusti odabrati boot izvor. Za Find My Mac nisam siguran da možeš po Macu to znati, bez da ti netko kaže pripadajući Apple ID i pass.
Tema zaključana.
02.11.2016 | 11:42
Ovdje možeš provjeriti da li je Mac/iUređaj zaključan na trenutnog vlasnika, potreban je IMEI ili serial number od uređaja.
Check Activation Lock Status

Za firmware password je @smayoo ponudio rješenje.
Tema zaključana.
02.11.2016 | 15:41
Soffoklo kaže:
Ovdje možeš provjeriti da li je Mac/iUređaj zaključan na trenutnog vlasnika, potreban je IMEI ili serial number od uređaja.
Check Activation Lock Status

Za firmware password je @smayoo ponudio rješenje.

To je samo za iđniđe i za vuru, nema za mac.
Tema zaključana.
02.11.2016 | 16:01
Je, samo je za iNešto. Računala nisu podržana.
Tema zaključana.
02.11.2016 | 18:41
jel to ovo (screenshot sa find my iphone)?
ScreenShot2016-11-01at13.00.33.png
Tema zaključana.
02.11.2016 | 19:31
Gle stvarno?! A nekako sam siguran da sam ranije upisivao za svoj MBP i da je radilo... ko zna što sam ja tu zabrijao.
Tema zaključana.
02.11.2016 | 20:11
Postoje svi uređaji, ali mene zanima kako mogu biti siguran da nije zaključan? Firmware pass se dade provjeriti s Cmd+R, a ako napravim novog korisnika, a starog obrišem, da li automatski mičem?
Da li je firmware pass ujedno povezan s iCloud-om, pa ako nema njega može se uredno napraviti čista instalacija ako treba?
Tema zaključana.
05.11.2016 | 14:49
Dilema se riješila kupnjom MBP 13 retina. Bio na popustu u iStyle-u. Nisam na kraju odlučio za novi MBP 13 s onim starnjm od šarenila jer je preskupi.
Tema zaključana.
05.11.2016 | 15:02
Da te dobro sluzi
Tema zaključana.
05.11.2016 | 19:27
Nisam 100% siguran, nek me netko ispravi ako grijesim, ali mislim da su te dvi stvari povezane jos od El Capitana, samo nisam siguran ide li EFI password odmah cim ukljucis Find My Mac, ili tek kad kroz iCloud napravis Lock ili Erase.
Tema zaključana.
05.11.2016 | 20:33
Opa @zabac se je ponovio
Tema zaključana.
05.11.2016 | 20:51
Žabac, neka ti bude dobar i dugovječan!
Tema zaključana.
06.11.2016 | 09:41
Dugovjecan ne bude, a sluzil me bude.

PS.
Canon je govno! Retina nije nesto za cime bi plakao.
Placem za 10.6.8 i za Nikon-om D300s. Ne bi vjerovali koliko je to povezano. Sve je bilo dobro dok nisam potrgao Nikon-a i tu pocinju muke. Kupio Nikon D750 cije slike ne mogu otvoriti u PS 6 i njegovom CameraRaw-u. Dizem sistem na 10.10 kako bi spomenuti CR mogao ucitati slike, ali moj MBP 15" iz 2010 (kojem sam stavio 8GB i 256SSD) ima problema s GPU-om na visi OSX-ima.
Kupnjom novog kompa, u njemu je 10.11 koji pak ne podrzava CanoScan 8800F, pa sam morao kupiti Vuescan.
Zato je Canon govno, a placem za onim svim ostalim.
Plan je stari komp vratiti na 10.6.8 i dati ga sinu.

EDIT
Hvala na dobrim željama jer kako je krenulo iz godine u godinu imaju felere u sebu (kompovi).
Tema zaključana.
06.11.2016 | 12:47
Apple dao, Apple uzeo.

To je tak sa svaki novim uređajem. Meni recimo novi Air koji sam kupio prošli mjesec Ima jednu manu koja me jako živcira. Nakon korištenja VMWarea ne vidi vanjske USB3 diskove. Moram ga resetirati da bi se oni pojavili.

Pošto stalno koristim VMWare i vanjske diskove to znači da svako malo moram restartat Air. Na starom Airu sam imao uptame po nekoliko mjeseci, sad sam sretan sa 48 sati.

A zašto sam kupio novi Air? Nije nešto posebno brži od ovog iz 2011. Ono što ja radim je oko 30% brže nego ranije tak da je glavni razlog što se na Airu nije moglo nadogradit RAM.

I tak, rješio sam jedan problem, ali sad imam drugi.
Tema zaključana.
06.11.2016 | 13:00
Imam još jedan problem a to je USB3 HUB koji je na starom kompu radio s uštekanim napajanjem, a na novom ne radi. U stvari radi za uređaje koji ne koriste napajanje. KAd je ono uštekano, diskovi i stikovi se ne mount-aju, ali zvučnici i skener radi. Ako ištkam napajanje, mount-aju se,ali ako vratim napajanje unmount-aju se.
Tema zaključana.
06.11.2016 | 13:56
Probaj izmjeriti koji je napon napajanja u jednom i u drugom slučaju.
Tema zaključana.
06.11.2016 | 16:00
Čisto da dodam još malo ulja na USB vatru, prije sam mogao puniti iPod/iPhone dok je Air spavao. Ovaj novi, čim ode u sleep prikopčani uređaji se prestanu puniti, ko da sam ih odspojio.
Tema zaključana.
06.11.2016 | 16:29
Zar nije da se to podešava negdje u Sys Prefs?
Tema zaključana.
06.11.2016 | 16:32
Mjerio, ne mjerio, problem ne bude riješen. Šteta, taj HUB je imao 5 USB utora, s time da je jedan bio samo za punjenje što je odlično.
Tema zaključana.
06.11.2016 | 21:00
> Zar nije da se to podešava negdje u Sys Prefs?

Nije da mogu naći gdje. Malo sam googlao i vidim da je to nešto što mnogi pitaju a odgovori su svkakavi, tj. beskorisni.

To vrijedi za bilo koji iPhone koji imam, isti kabl, MacBook Air je spojen na napajanje. Ovaj novi ne puni dok spava, ovj stari puni uvijek. Mislim da sam ranije punio uređaje čak i dok je Air bio na bateriji.

Misterija, ali polako se navikavam.
Tema zaključana.
06.11.2016 | 22:59
Ma joj... negdje mi je ko kroz maglu, ne znam jesam li to sanjao ili što..., ali prisjećam se da je netko pričao (pisao) kako to ima veze s onom power nap funkcijom. Macovi koji imaju taj power nap, kao, da imaju nešto za podesiti u energy settings na tu temu.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1028)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO