Mac Pro 2010 5.1 više ne boota :(
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro 2010 5.1 više ne boota :(

16.05.2017 | 20:01
Danas ujutro nakon paljenja Mac pro više ne boota. Već je u loopu kod startup chime sounda.
Tipkovnica i miš se ne spoje (ne zasvjetli im LEDica)
Display isto ne prima nikakav signal.

Probao sam maknut rame, probao samo sa ramom u prva dva slota, maknut HDD, maknut PCI SSD i optički drive. No i dalje isto.

Ima li netko ideju u čem bi mogao biti problem?
Prije nego me ogule u servisu. :/

Tema zaključana.
16.05.2017 | 21:43
Da li se pojavi ikakva slika? Ako ne, vjerojatno je grafička.
Tema zaključana.
16.05.2017 | 22:37
smayoo kaže:
Da li se pojavi ikakva slika? Ako ne, vjerojatno je grafička.

Uopće ne dođe do momenta kada se inače pali monitor. To bude 2-3 sekunde nakon startup chimea.

Prvi puta kada sam ga otvorio svjetlila je lampica pokraj ram slota 1. Odmah sam sve rame izvadio i probao jedan po jedan. Nakon toga error ledica ne svjetli.
Tema zaključana.
17.05.2017 | 00:23
Tesko te masine krepavaju. Ja bih isto posumnjao u najlabilniju komponentu ikad u MacPro-ovima - graficku. Stavi neku prosjecnu PC graficku pa vidi boota li s njom. Ne budes imao slike na ekranu, ali barem ces znati boota li komp ili je nesto zesce riknulo.
Tema zaključana.
17.05.2017 | 12:33
^SuperUnknown^ kaže:
Tesko te masine krepavaju. Ja bih isto posumnjao u najlabilniju komponentu ikad u MacPro-ovima - graficku. Stavi neku prosjecnu PC graficku pa vidi boota li s njom. Ne budes imao slike na ekranu, ali barem ces znati boota li komp ili je nesto zesce riknulo.

Nažalost (ili na sreću) ne znam nikoga tko ima PC, a i ja sam jedini uekipi koji jos posjeduje boxy mac pro.

Probat ću samo bez graficke al imam dojam da to nije predviđeno da radi sam tak.
Tema zaključana.
17.05.2017 | 12:50
Jednom davno sam uspio zbutati Powermaca dual G5 bez graficke, digao je OS i sve, moglo mu se cak pristupiti preko VNC-a. Ne znam doduse bi li to upalilo i sa MacPro-om
Tema zaključana.
17.05.2017 | 20:48
Update.

Izvadio grafičku i onda više ne proizvodi chime loop, ali bez grafičke svjetle ledice pokraj dva ram slota.
Tema zaključana.
17.05.2017 | 22:05
Jel se digao OS? Probaj pojacavati zvuk na tipkovnici pa vidi cuje li se signal...
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
18.05.2017 | 01:00
Ako nemaš sliku (ikakvu) grafička je. To što su ti svjetlile LED-ice kraj nekih RAM slotova nema veze s bootanjem (osim ako stroj baš ne može složiti nikakav upotrebljiv memorijski par) jer je Mac Pro tako složen da neispravan RAM isključi i ignorira i radi s onim što ima.

Imaš na matičnoj ploči i drugi skriveni set LED-ica s kojima se provjeravaju finese tipa sabirnica itd... pogledaj za 5,1 gdje je to (ako imaju stariji, vjerujem da ima i 5,1). Pritisneš jednu tipkicu i on napravi test. No, sve to ima smisla tek kada dobiješ sliku. Ako napravi startup-chime, slika se mora pojaviti ako imaš Macovu grafičku. BTW, koja je grafička unutra?

Generalno, ti strojevi su super-pouzdani, ako krepaju, krepaju jer ih je netko silovao (npr. grafičkom koja vuče previše struje), a u većini slučajeva se sve svodi na RAM/grafičku ili napajanje.

Sretno i javi što je bilo!
Tema zaključana.
18.05.2017 | 09:57
zdpasaric kaže:
Ako nemaš sliku (ikakvu) grafička je. To što su ti svjetlile LED-ice kraj nekih RAM slotova nema veze s bootanjem (osim ako stroj baš ne može složiti nikakav upotrebljiv memorijski par) jer je Mac Pro tako složen da neispravan RAM isključi i ignorira i radi s onim što ima.

Imaš na matičnoj ploči i drugi skriveni set LED-ica s kojima se provjeravaju finese tipa sabirnica itd... pogledaj za 5,1 gdje je to (ako imaju stariji, vjerujem da ima i 5,1). Pritisneš jednu tipkicu i on napravi test. No, sve to ima smisla tek kada dobiješ sliku. Ako napravi startup-chime, slika se mora pojaviti ako imaš Macovu grafičku. BTW, koja je grafička unutra?

Generalno, ti strojevi su super-pouzdani, ako krepaju, krepaju jer ih je netko silovao (npr. grafičkom koja vuče previše struje), a u većini slučajeva se sve svodi na RAM/grafičku ili napajanje.

Sretno i javi što je bilo!

Što se ram ledica tiče, bacio sam sumnju da je možda logic board pobrkala logiku.
Startup chime vrti u loop ako je grafička unutra, kada je izvadim chime bude samo jednom. Pa sam pretpostavio da bi se mogao u tom slucaju bootati.

Probao sam videjti da li će se pojaviti na mreži, ali nije.

Unutra je standardna ATI radeon hd 5770 1gb

@^SuperUnknown^ Tipkovnica se ne spaja na bluetooth, a žičanu nemam.

I btw. iStyle servis me odbio jer je MacPro 2010 vintage stroj tako da idem u iKliniku.

Hvala svima na supportu.
Tema zaključana.
18.05.2017 | 10:07
Pa kupi žičanu tipkovnicu. Bilo koja za PC radi. Samo za pojačaj - stišaj moraš koristiti Fn + F-tipke (obratno nego s apple tipkovnicom).
Tema zaključana.
18.05.2017 | 14:54
Probaj naci negdje nVidia GTX 6xx seriju, recimo ja imam na poslu GTX 660 koja je nativno podrzana u novijim OS-ovima, tako da slika radi i bez nVidia drivera... ako je do graficke, trebalo bi proraditi sve.
Tema zaključana.
24.05.2017 | 13:11
Bila je grafička. Stavio sam ispravnu radeon hd 5770 1gb. Stroj se boota i radi sve kao i prije.

Kad sam već u situciji da moram mjenjati, razmišljam o Nvidiji jer će mi dobro doći CUDA za povremeno korištenje aftera na tom stroju.
Tak sam sada primjetio da rade i PC Nvidije koje nisu flashane za mac.

Mislite li da bi ova moglo funkcionirati?
www.evga.com/articles/00872/EVGA-GeForce-GTX-980-970/#2982
Tema zaključana.
24.05.2017 | 13:17
Apsolutno ce funkcionirati... imam flashanu GTX 980 u jednom i ne-flashanu GTX 970 u drugom MacProu i sve radi super. Kod ne-flashanih je bitno samo instalirati nVidia driver prije nego ubacis graficku u komp. I neces imati boot screenove te ce ti driveri prestati raditi prilikom updatea OS-a, znaci da neces imati slike u OS-u. Ali to se rijesi ili remote desktop loginom na komp pa instalacijom novih drivera ili nekom starijom grafickom za koju ne trebaju driveri (GT 120, GTX 660...). I trebat ce ti dva 6 pinska kabela za dodatno napajanje (ako ih nemas na eBayu se nadju povoljno).
Tema zaključana.
24.05.2017 | 13:24
btw.. da li bi ne flashana gtx 660 radila nativno na el capitanu ???
Tema zaključana.
24.05.2017 | 13:46
Meni radi
Tema zaključana.
24.05.2017 | 14:01
znaci gtx 660, nvidia driveri i to je to budem i tu varijantu probao... hvala na odgovoru
Tema zaključana.
24.05.2017 | 14:27
Da, cak ti ni ne trebaju driveri. Ja nisam skuzio nikakvu razliku izmedju stock Apple i nVidia drivera CUDA-u instaliraj eventualno, ako koristis CUDA aplikacije. Jedino, boot screenove ne budes imao, za to je potrebno flashati.
Tema zaključana.
24.05.2017 | 22:06
ovu 660 mogu flashati bez problema.. problem mi je bila radeonka r9 270x koju sam uspio natjerati da radi na yosemite.. ali cim sam podigao sistem na "kapetana" vratilo se na staro..radeon 7xxx hd...
Tema zaključana.
25.05.2017 | 07:28
Dvije graficke ne egzistiraju u kompu? Jedna stara koja je dosla s kompom i jedna nova koja nema boot ekran?
Tema zaključana.
25.05.2017 | 11:44
zabac kaže:
Dvije graficke ne egzistiraju u kompu? Jedna stara koja je dosla s kompom i jedna nova koja nema boot ekran?

s kompom je dosla pc graficka pa sam nekako uspio editirati kextove i yosemitie je uredno prepoznao radeon r9, prije "prtljanja" po kextovima u sistem preferences yosemite je graficku prepoznao kao radeon hd 7xxx i to je to... nakon sto sam se pozabavio flashanjem (ocito sam to traljavo odradio) radeon je bio prepoznat ispravno... e sad, posto mi se vise ne da zafrkavat si tim jer kako stvari stoje imam filing da cu nesto gadno zeznut.. planiram taj radeon frknut vanka i stavit nvidiu 660 gtx koja skuplja prasinu... dakle radi se o pc grafickim karticama....samo kako je korisnik "superunknown" rekao... 660 je "prijateljski" nastrojenija spram mac os-a nego radeon... sa radeonima je zafrkancija i to overkill !!! i da, jedna graficka bi bila u kompu... nikako dvije !
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1028)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.73 Seconds

Provided by iJoomla SEO