ugradnja ssd-a s predinstaliranim os x-om .
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

ugradnja ssd-a s predinstaliranim os x-om .

01.02.2018 | 09:16
Pozdrav !
Namjeravam zamijeniti HDD na macbook-u 6.1 (10.6.8 ) sa SSD-om.Usput bih isao i na 10.8. te “podignuo“ memoriju na 4GB. Kupio bih SSD i RAM od OWC-a ,ali bih zelio gotovo rjesenje da se ne gnjavim sa formatiranjem SSD pogona.Znaci da mi treba predinstalacija za OS-X 10.8.

Kakve su mi opcije osim da sam petljam po racunalu ?
Da li je OWC najbolje rjesenje za kupnju tog hardvera ?

Jos jednom pozdrav svima !
Tema zaključana.
01.02.2018 | 09:47
Napravi klon sa HDDa na SSD kada ti stigne i onda ga zamijeni. Stroj će bootati kao da se ništa nije dogodilo. Ja sam radio par puta tako i sve radi kako spada (preko CCC aplikacije). Nakon toga napravi upgrade na 10.8. Druga solucija je da napraviš upgrade prije kloniranja. U svakom slučaju raditi će ok.

Što se kupovine tiče osobno sam uzimao after market ram za nadogradnju, ali i u više navrata preko owc-a (ssd i ram) i u svim situacijama nisam imao problema.
Tema zaključana.
01.02.2018 | 09:48
Treba ti eksterno USB kuciste u koje ces privremeno staviti SSD, spoji ga na MacBook, i sa Carbon Copy Cloner alatom napravi kopiju internog diska na vanjski SSD. Nakon toga izvadi hard i zamijeni ga sa SSDom. To je najbrzi i najelegantnije rjesenje. Carbon Copy Cloner se placa ali mislim da ce ti besplatni trial biti dovoljan. Ako pak nisi bas vjest u "petljanju", prepusti radje to nekom drugom.

OWC je najsigurnija opcija, jer ako oni kazu da ce raditi na tvojem stroju, onda i hoce.
Tema zaključana.
01.02.2018 | 11:36
rusty ,Riba ;hvala na odgovorima .Pretpostavljam da ce OWC bundle SSD biti dobro rjesenje jer sadrzi i kuciste za SSD. Iskoristiti cu navedeni CCC kao alat kojim cu sve to obaviti .

Pozdrav !
Tema zaključana.
01.02.2018 | 12:58
Ja sam to uvijek radio preko TimeMachine backupa. Možda je CCC u teoriji bolji i brži, pogotovo ak imaš USB3 portove, ali kad imaš TM backup CCC varijanta traje zapravo dvostuko duže. Jednom skida pa onda vraća na novi disk.

Pošto ionako radim backupe na nekoliko različitih diskova kad radim novi backup to prođe brzo jer TimeMachine treba uzet samo nove stvari tj. razliku od zadnjeg backupa što uvijek prođe u par minuta.

Onda kad se stroj diže s praznim diskom izaberem TM disk i sve se fino namjesti kao da ništa nije bilo.
Tema zaključana.
01.02.2018 | 15:57
IgorD kaže:
Ja sam to uvijek radio preko TimeMachine backupa. Možda je CCC u teoriji bolji i brži, pogotovo ak imaš USB3 portove, ali kad imaš TM backup CCC varijanta traje zapravo dvostuko duže. Jednom skida pa onda vraća na novi disk.

Kako traje dvostruko duže? Ništa ne skidaš i vraćaš, jednom iskopiraš OS na novi disk i to je sve. TM je opcija ako već imaš TM backup i nemaš vanjsko USB kućište. No prim tom moraš instalirati OS pa još napraviti restore što nije sigurno brže od CCC.
Tema zaključana.
01.02.2018 | 16:26
A kod instalacije OS-a i restorea s TM bacupa moraš 5 kubika zemlje prebaciti i to je dosta fizički zahtjevno.
Nekoliko puta sam radio tako i nakon onih par pitanja kad se prvi puta OS digne imaš još jedan minimum napora za vratiti uz arhive programe.
Naravno, dokumente i multimediju držim odvojeno. Vračaju se programi i postavke.

E da, svatko tko imalo brine ima na TM kopiju programa.
Tema zaključana.
01.02.2018 | 19:08
Riba kaže:
IgorD kaže:

Kako traje dvostruko duže? Ništa ne skidaš i vraćaš, jednom iskopiraš OS na novi disk i to je sve. TM je opcija ako već imaš TM backup i nemaš vanjsko USB kućište. No prim tom moraš instalirati OS pa još napraviti restore što nije sigurno brže od CCC.

Da stvarno, ubaciš disk u komp i to je to. Pomiješao sam sa nekim drugim stvarima koje sam radio po svojim kompovima...

Glavni razlog zašto nikad nisam radio varijantu s kloniranjem diska je što to uključuje FIZIČKO vađenje diska iz eksternog kučišta i ubacivanje u komp što je za mene van teoretskog razmatranja.

Pržim elektroniku na dodir, a ubacivanje diska u novije MacMinije je nešto što nikako ne želim raditi, a nisam siguran da vanjsko kučište uopće postoji za one diskove koji idu u MBA tak da skoro nikad zapravo nisam ni imao priliku tako nešto raditi. Čak i kad sam ubacivao SSD u stari Mini nije mi bilo do kopanja po unutrašnjosti već su mi to drugi napravili a ja sam eto sve vratio sa backupa.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1040)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO