Upgrade Macbooka jačom matičnom 32 to 64 bit
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Upgrade Macbooka jačom matičnom 32 to 64 bit

13.03.2019 | 20:26
Bok!
imam 13 godina starog macbook 1.1 2Ghz dual core. Dakle 32 bitni procesor mi neda (već dugo) update dalje od 10.6.8.
Meni komp radi dovoljno brzo, no napuštaju me aplikacije. Sve više toga je van updatea. Firefox kaže da je nesiguran, morao sam mu poklikat svata da mogu neke stvari koristiti... ima još bitnih aplikacija koje su zastarjele...

na webu sam vidio svakakvih twikova. Od updatea EFIa macminia sa 32 na 64 bitni, promjena matičnih na macpro.

Našao sam jeftinu funkcionalnu na eBayu a1181 model koji identično izgleda kao moja. periferija, touchpad... jedino je 64 bitna, ima jačiprocesor i guta više rama.

ideja je da isčupam svoju, stavim novu majčicu s ebaya, dodam rama, ssd i imam opet up-to-date stroj više nego pristojne brzine!

ima li sličnih iskustava na grupi?

hvala,
Fresh
Tema zaključana.
23.04.2019 | 20:37
Bok ljudi!
vidim da je čitano a nema odgovora, pa da rezimiram
Nakon duljeg kopanja po webu, forumima, siteovima... otkrio sam da su konekcije matičnih u prvoj seriji macbooka različite. Našao sam čak youtube video kojim tip objašnjava glavnu razliku između dva tipa macbook ploča i sve ostale razlike vezane uz nekompatibilnost konekcija.
Vidio sam uspješne tweakove na macbook pro i miniju, pa tko voli nek izvoli. Možda netko vještiji uz veće inžinjersko ili "a je to" iskustvo...

Na kraju sam na ebayu uzeo d2c 2.4ghz laptopić koji može vrtiti podržani OS i softver
za početak moram naći 10.7

poz
Fresh
Tema zaključana.
23.04.2019 | 21:00
Bolje stavi 10.6.8. Puno funkcionalniji OS
Tema zaključana.
23.04.2019 | 22:18
Koja je primarna namjena toga racunala?

Zanima me bas za sto se danas moze koristiti 13 godina star comp
Tema zaključana.
23.04.2019 | 23:12
fresh kaže:
procesor mi neda (već dugo) update dalje od 10.6.8.
Meni komp radi dovoljno brzo, no napuštaju me aplikacije. Sve više toga je van updatea. Firefox kaže da je nesiguran, morao sam mu poklikat svata da mogu neke stvari koristiti... ima još bitnih aplikacija koje su zastarjele...

Ispričavam se za prethodni post, zaboravio sam ovo iz prvog tvog posta.
Ali svejedno, mislim da sa 10.7. nećeš puno bolje proći u smislu ažurnosti aplikacija, a navući ćeš si više problema s bugovima.
Bio je neki fork firefoxa, aktualan, ali prilagođen starim Macovima, radio je čak i na 10.4.
Tema zaključana.
24.04.2019 | 08:58
web, net banking, obrada fotografije, izrada ppt za predavanja, izrada videa (za potrebe posla nikakav sf), izrada nacrta jama u ilustratoru, filmovi, muzika... ko s reklame za ibook pa mrvicu preko, nije pro upotreba zato mi je i više nego dovoljan
Tema zaključana.
24.04.2019 | 09:59
Sa 10.7 nećeš proći ništa bolje nego s 10.6.8
Tema zaključana.
24.04.2019 | 10:57
Firefox mi je zapravo "glavni" problem, istina mogao bi plaćati račune mobitelom, al veći dio internet plaćanja radim preko kompa...

nisam našao firefox fork, a gnjavi totalno (v48.0.2). Vidim da ima nešto za PPC procesore, intel niš.
ako znaš link za fork riješit ćeš me problema, moj google ne zna naći... Evo nedavno me napustio i SeaMonkey browser 8(

Meni je 10.6.8. više nego super, ful je ispeglan brz i stabilan. Osim šta bi mi pasao noviji Capture one / Lightroom, Firefox zeza...
I uz napuštanje podrške majke jabuke, OS i većina aplikacija zadovoljava većinu mojih potreba. Valjda sam Vintage freak! I žena mi ga krade iako ima brži PC laptop...

Vidim da je s 10.7. odrezana PPC prošlost i puno toga starog ne vrti ali dio stvari koje trebam rade nov(ij)e verzije, razmišljam o dual bootu. Većinu stvari mogu raditi na SL, a neke stvarčice mogu probati na 10.7. ili forcati kao neki na 10.10? (ili win koji mi se ne da)
Planiram staviti SSD i max od "ne"podržanih 6gb rama šta će ubrzati rad ako uspijem s 10.10.
Do sad sam ponosni legalnih korisnik verzija OSa od 10.0 do 6.8 (uz 9.2.2.), sad tražim kopijicu 10.7.
vidim da je apple brzo odrezao veliki dio podrške za 10.7,8,9. OS-ove... trebao sam uzeti unibody jer ovaj moj ima grafičku koja je 32 bitna i prejadna za 10.10 al kolko para tolko muzike!
Tema zaključana.
24.04.2019 | 11:10
Neki dan sam sugerirao @ "kupus"u da instalira Waterfox koji je fork Firefoxa za starije sustave. Trebao bi ti raditi na 10.6.8 .
Tema zaključana.
24.04.2019 | 11:21
Hvala puno!!
zanimljivo da mi ga google nije ponudio... khm
al neće, minimum 10.7.
hvala
Fresh
Tema zaključana.
24.04.2019 | 11:41
odgovor je Omniweb, pronašao nešto šta radi! hvala
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1262)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO