Kontrola zvuka na vanjskom monitoru
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kontrola zvuka na vanjskom monitoru

11.05.2020 | 15:37
Na MBP imam spojen LG 34" Ultrawide monitor ali me zeza zvuk. Naime monitor ima ugradjene prilicno kvalitetne zvucnike (osjetno bolje od MBP u svakom slucaju) ali kada u postavkama prebacim audio da ide tamo izgubim sve kontrole. Ne mogu ni smanjiti/pojacati, mutirati nista...

Iz nekog debilnog razloga insistira da koristim fizicke kontrole na monitoru.

Imao sam prije par mjeseci neki trial app koji je to kao popravio, ali osjetno je narusio kvalitetu samog zvuka, pa sam ga pobrisao.

Postoji li rjesenje? Stvarno bi htio koristiti te ugradjene zvucnike, ali mi je kontrola zvuka deal breaker.
Tema zaključana.
11.05.2020 | 17:07
It's not a bug, it's a feature, što bi nekad davno rekli u korisničkog podršci Digitala.
Kad zvuk preko HDMI pošalješ na monitor, on putuje digitalno, dakle, nema u njemu informacije o željenoj glasnoći. Ta je kontrola na analognoj strani, dakle prije samih zvučnika, na pojačalu.

Prema tome, osim ako monitor nije dovoljno "pametan" da zna primiti prateću digitalnu signalizaciju od Maca, Mac nema načina monitoru reći koliko glasno želiš nešto slušati. Mac monitoru pošalje digitalni signal zvuka, a kontrolu glasnoće mora korisnik odraditi na samom monitoru. Nema ti druge.

Nešto sam čitao, ali nisam probavao, da ove zadnje verzije HDMI protokola imaju standardiziranu prateću signalizaciju (tipa glasnoća i sl.), ali monitor (a i Mac) to moraju podržavati.
Tema zaključana.
11.05.2020 | 17:36
Monitor je Mac friendly, ima Thunderbolt 2 hub. Jel bi radila kontrola zvuka kad bi ga tako spojio?

Al sad nesto kontam dok kupim TB3->TB2 adapter, pa kabel do monitora, za te pare mogu uzeti super zvucnike
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
11.05.2020 | 19:51
Imamo dva sličina LG 34" i stoji ovo što je Smayoo rekao. Glasnoća koja tako ide van je ista fora kao optički izlaz, znači sirovo, glasnoću moraš štimati na monitoru, a LG to baš nema pametno napravljeno.
Tema zaključana.
11.05.2020 | 20:03
Ja imam Apple TB Display, kad je spojen, zvuk (i mikrofon, i kamera) ide s njega, a komande za glasnoću s tipkovnice rade normalno. Tako da pretpostavljam da bi i kod tebe radilo.
To što bi za te pare mogao kupiti super zvučnike, meni ne bi značilo ništa, jer mi apsolutno ne dolazi u obzir imati svu tu skalameriju po stolu. Da sam ja na tvom mjestu, ja bi odavno imao taj TB3-TB2 adapter i koristio bi taj monitor kao kompletan dock, sve ostalo na stolu bi bilo zaštekano na njega. Naime, i sad mi je tako posloženo.
Tema zaključana.
  • kupus
  • Posjetitelj
11.05.2020 | 20:27
Imas li audioin na monitoru? Ako da, spoji ga 2xmuskim 3.5mm kabelom mac -> monitor i trebalo bi ti sljakat s kontrolama na mb.
Tema zaključana.
11.05.2020 | 20:47
Kupi si 2 komada bluetooth ANKER zvučnika, mali kao jabučica, diskretni, a zvukom i basom razvaljuju bilo koje zvučnike integrirane u monitor.

Ja sam se preporodio, preporuka!
Tema zaključana.
Tema zaključana.
12.05.2020 | 00:41
drlovric kaže:
ali kada u postavkama prebacim audio da ide tamo izgubim sve kontrole. Ne mogu ni smanjiti/pojacati, mutirati nista...

Imao sam isti problem akd sam sa MacMinija optičkim izlazom slao zvuk na DAC.

Riješenje ti je rogueamoeba.com/freebies/soundflower/

Upute su tu www.macrumors.com/how-to/use-mac-volume-...djust-monitor-audio/
Tema zaključana.
12.05.2020 | 09:27
drlovric kaže:
Monitor je Mac friendly, ima Thunderbolt 2 hub. Jel bi radila kontrola zvuka kad bi ga tako spojio?

Al sad nesto kontam dok kupim TB3->TB2 adapter, pa kabel do monitora, za te pare mogu uzeti super zvucnike

Kako ti je sad spojen ako nije na thunderbolt? Ne radi li se tu o onim 5K thunderbolt displayevima koje je LG napravio za Apple kao?
Tema zaključana.
12.05.2020 | 15:49
stefanjos kaže:

Kako ti je sad spojen ako nije na thunderbolt? Ne radi li se tu o onim 5K thunderbolt displayevima koje je LG napravio za Apple kao?

Ovo je konkretan model monitora. Spojio sam ga HDMI kabelom sa Thunderbolt docka.

www.lg.com/us/monitors/lg-34UC97-S-ultrawide-monitor#
Tema zaključana.
12.05.2020 | 15:52
smayoo kaže:
Ja imam Apple TB Display, kad je spojen, zvuk (i mikrofon, i kamera) ide s njega, a komande za glasnoću s tipkovnice rade normalno. Tako da pretpostavljam da bi i kod tebe radilo.
To što bi za te pare mogao kupiti super zvučnike, meni ne bi značilo ništa, jer mi apsolutno ne dolazi u obzir imati svu tu skalameriju po stolu. Da sam ja na tvom mjestu, ja bi odavno imao taj TB3-TB2 adapter i koristio bi taj monitor kao kompletan dock, sve ostalo na stolu bi bilo zaštekano na njega. Naime, i sad mi je tako posloženo.

Smayoo ima itekako smisla to sto pricas ali napravili su ga da bude lijep otpozadi pa za sve portove moras skidati ogromni plasticni poklopac Nije bas prakticno rjesenje.

www.lg.com/us/monitors/lg-34UC97-S-ultrawide-monitor#

Screenshot2020-05-12at7.50.40AM.png

Screenshot2020-05-12at7.50.57AM.png
Tema zaključana.
12.05.2020 | 20:30
OK, kakve veze to ima? Na ATB nema poklopca, ali isto su svi konektori straga, relativno nedostupni. Sve što ti je poštekano, poštekano je trajno. Ili...?

Meni je na ATB poštekano ovako:

1. napajački kabel u shuko utičnicu
2. ethernet kabel za uredsku mrežu
3. TB2 kabel od 30 cm do HDD docka (OWC dock za 2 HDDa, 3,5" ili 5,25")
4. USB kabel od Das Keyboard tipkovnice
5. USB kabel od Belkin iPhone docka

MBP stoji sa strane i, kad dođem u ured, na njega samo spojim TB2 i magsafe, i sve je priključeno, TM backup se radi automatski, itd...

Kad mi treba uštekati USB stick, imam USB konektor na tipkovnici. Ako taj iz bilo kojeg razloga ne štima, imam na ruku i USB konektor na samom MBP.

Drugi USB port na tipkovnici služi za žičanog miša
Tema zaključana.
12.05.2020 | 22:37
ja mislim da bi preko thunderbolta to sve radilo, kao i apple thunderbolt display...
Tema zaključana.
13.05.2020 | 16:32
Naletio mi je jutros u oglasima TB 3 -> TB 2 adapter i kupio sam ga za 25-30e. Nov, original Apple.

Sad me zanima koji kabel da koristim dalje da spojim monitor? Jel moram original Apple ili neki knock off ce raditi? Kakva su vam iskustva sa thunderbolt kabelima?
Tema zaključana.
13.05.2020 | 17:57
Ja sam Apple Cinema Thunderbolt 27, a kojoj je njen integrisani labal pravio probleme spajao sa noname thunderbolt kablom. Znaci na port koji je nazad na displeyu sam koristio kao ulaz, pa je cak sve radilo uredno. Kamera, zvucnici, mikrofon i kontrola Cinema displaya.
Tema zaključana.
13.05.2020 | 18:38
Ja sam kupio tb2 kabel na owc
Tema zaključana.
13.05.2020 | 19:26
moragd kaže:
Ja sam Apple Cinema Thunderbolt 27, a kojoj je njen integrisani labal pravio probleme spajao sa noname thunderbolt kablom. Znaci na port koji je nazad na displeyu sam koristio kao ulaz, pa je cak sve radilo uredno. Kamera, zvucnici, mikrofon i kontrola Cinema displaya.

Jesi to kupio u BiH ili online?

Nemam ideju gdje da trazim kabel. Na OLX nema.
Tema zaključana.
14.05.2020 | 09:19
ali nemas li sada original, onaj koji sam stobom mijenjao. no samo naznaka da radi i pravi i owcov
Tema zaključana.
14.05.2020 | 10:59
Aha, to si meni odgovorio.
Da, sada imam taj tvoj, originalni Apple od 30 cm ili tako nešto dug, a radi i OWCov. A imam i drugi OWC-ov kad mi zatreba za spojiti drugi Mac, taj isto radi.
Tema zaključana.
19.05.2020 | 17:09
Stigao mi Thunderbolt kabel 2m. Nisam nikada imao niti jedan TB uredjaj. Pljacka ziva, al sta je tu je

Spojio sam monitor. Audio kontrole ne rade i dalje, to je izgleda rezervirano samo za Apple monitore ili moj LG model to nema. Tu nisam nista profitirao, ali sam dobio brutalno dobar HUB na monitoru. Spojio sam Time Machine disk na monitor i card reader. Osjetno brze radi nego preko nekog cheap dongle kojeg sam imao ranije. Nisam testirao detaljno, ali odokativno duplo brze.

Probao sam da da vidim hoce li monitor mozda moci napajati Macbook, ali ne radi ni to Doduse nije nigdje ni oglaseno.

I da, monitor sada radi na 60Hz, umjesto prijasnjih 50. Pet puta sam vracao tamo amo, ali ja tu razliku ne vidim. Ali veseli eto da sam profitirao u necemu sto ne doduse ne primjetim al pise da je bolje. Ne bi valjda ljudi lagali
Tema zaključana.
19.05.2020 | 18:12

Dakle, ako sam dobro shvatio, MAKNUO SI HDMI kabel i sad sliku na monitoru dobivaš preko TB2 kabela (skupa sa svim ostalim što je na monitor zaštekano)? Ili i dalje imaš HDMI kabel?
Ako si HDMI kabel maknuo, a kontrola glasnoće i dalje ne radi, možda trebaš instalirati kextove koje LG ima na svojim support stranicama da bi ti radila kontrola preko TB2?
www.lg.com/ae/support/support-product/lg-34UC97-S
Tema zaključana.
19.05.2020 | 19:46
Nemam vise HDMI kabel. Samo TB2, a ostale stvari su direktno ukljucene u monitor. Iz laptopa ide samo jedan kabel, plus drugi za napajanje.
Tema zaključana.
19.05.2020 | 19:51
Rovim, trazim, gledam...

Nista o tim kextovima ne vidim
Tema zaključana.
19.05.2020 | 20:15
kext, odnosno "driver" po windowsaški
Klik na "Software & firmware", odmah ispod slike monitora, na vrhu stranice koju sam ti linkao, i onda tamo imaš brdo toga pa vidi je li možda nešto od koristi
Tema zaključana.
31.05.2020 | 22:15
Kod mene opet problemi sa ovim monitorom. Non stop nesto

Ukljucio sam u USB portove na monitoru dva hard diska diska (jedan mehanicki za TimeMachine i jedan SSD). MBP i monitor su spojeni TB kabelom.

Kada racunalo ode u sleep, logicno uspava i monitor. I onda iz nekog bizarnog razloga monitor prestaje napajati diskove i onda ujutro dobijem poruku da je disk nepravilno odspojen sa racunala. Kao kada USB disk iskljucis bez Eject.

Sta uraditi?

Hvala puno!
Tema zaključana.
01.06.2020 | 00:02
Provjeri u podešenjima monitora možeš li omogućiti da USB portovi daju napajanje i kad monitor spava
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1412)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO