Savjet oko kupnje starijeg iMac-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Savjet oko kupnje starijeg iMac-a

04.12.2021 | 13:21
Bok svima
Otac zeli da uzme neki iMac medjutim malo starije generacije, za ono sto bi koristio bilo bi posve prihvatljivo.
Putem oglasa nasli smo potencijalna tri kandidata
1. iMac 27” 2011 i5 2.7GHz 8GB RAM 1TB ATI 6770M
2. iMac 27” 2011 i7 3.4GHz 16GB RAM 1TB ATI 6970M
3. iMac 27” 2013 i5 3.2GHz 8GB RAM 1TB NVIDIA GT755M

Ovaj treci je onaj tanki model koji mu se najvise svidja, ali mu je takodjer svejedno, ako ne mora davati vise novaca dobri su i ovi stariji.
Koji bi se najvise od ova tri isplatilo uzeti?
Vise je pitanje zbog nekih stvari npr oko potencijalne nadogradnje, serijskih problema koji bi se mogli dogoditi, jer je ipak u pitanju rabljeno racunalo.

Hvala unaprijed
Tema zaključana.
04.12.2021 | 13:28
iMac je rizik jer su (neke serije vise, neke manje, trebalo bi istraziti) sklone problemima i kvarovima. Bolja kombinacija je Mini i eksterni monitor, ali ako otac bas zeli iMac trebalo bit pogledati koja od tih grafickih je manje bila podlozna crkavanju. Vjerojatno ce netko ovdje tko je veci iMac entuzijast od mene znati vise da ti pomogne.
Tema zaključana.
04.12.2021 | 13:35
Ako je suditi po ovoj informaciji:

www.irepairs.es/en/why-do-mac-graphics-cards-fail/

Problematicne su serije A1312 i A1418. Prva dva sa tvoje liste su A1312, ovaj drugi bi trebao biti A1419 pa moguce da je dobar izbor ali provjeri da nema i s tom serijom problema.
Tema zaključana.
04.12.2021 | 18:16
Hvala puno
Nece da cuje za alternative poput Mac Mini, MacBook Pro, Mac Pro, samo iMac dolazi u obzir
Kod mene je MacBook Pro Mid 2012 s Nvidia grafikom, radi ko urica
Dok na Mac Pro 3,1 mi je riknula ATI graficka 2600XT, pa sam zamijenio sa Nvidia GT120 i sad sve super, ocito su te ATI/AMD grafike imale problema s krepavanjem, ne znam da li je i danas to slucaj s novijim modelima.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
05.12.2021 | 00:21
iMac može biti super ako se ubode serija koja nije imala GPU probleme na duge staze, to je najveći rizik kod tih starijih modela. Generalno, noviji modeli (oni s tankim ekranom) su bili imuni na takav tip problema i mogu ih preporučiti.

Kod njih je samo jako-jako rizično otvaranje sa skidanjem ekrana (vrlo skupa greška ako se dogodi) radi zamjene HDD-a SSD-om. Četiri puta sam to napravio bez greške, ali peti put me ta greška stajala mjesečne plaće.
Tema zaključana.
05.12.2021 | 09:16
iMac da, al prije kupnje provjera dal sve radi, i onda ga rastavit temeljito očistit ventilatore od prašine, napajanje također ispuhati i zamijeniti termalne paste na procesorima. Ipak su to 10 godina stari uređaji i poželjno je promijeniti pastu nakon toliko vremena.
Tema zaključana.
05.12.2021 | 11:21
Imas na Oglasniku jedan 2012. model, taj bi isto trebao biti OK.
2011. model bih svakako izbjegavao zbog problema s grafickim karticama za koju nije upitno da ce riknuti, samo kad ce riknuti
Tema zaključana.
08.12.2021 | 12:05
slamd64 kaže:
Bok svima
Otac zeli da uzme neki iMac medjutim malo starije generacije, za ono sto bi koristio bilo bi posve prihvatljivo.
Putem oglasa nasli smo potencijalna tri kandidata
1. iMac 27” 2011 i5 2.7GHz 8GB RAM 1TB ATI 6770M
2. iMac 27” 2011 i7 3.4GHz 16GB RAM 1TB ATI 6970M
3. iMac 27” 2013 i5 3.2GHz 8GB RAM 1TB NVIDIA GT755M

Ovaj treci je onaj tanki model koji mu se najvise svidja, ali mu je takodjer svejedno, ako ne mora davati vise novaca dobri su i ovi stariji.
Koji bi se najvise od ova tri isplatilo uzeti?
Vise je pitanje zbog nekih stvari npr oko potencijalne nadogradnje, serijskih problema koji bi se mogli dogoditi, jer je ipak u pitanju rabljeno racunalo.

Hvala unaprijed

Imao sam iMac 2011,bio bez ikakvih problema.Prednost njega je šta si sam možeš dograditi ram,jer se ne treba rastavljat ekran.Ako ima a vjerovatno ima hdd poželjno je staviti ssd i max ram,i u taj deblji ili noviji tanji.Ugradnja ssd zahtjeva vađenje prednjeg dijela ekrana.Kod tankog modela je to kompliciranije jer je lijepljen.Trenutno imam imac late 2013 sa ssd i 16gb ram i doslovno leti,brz i pouzdan.U globalu su oba dobra.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1126)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.79 Seconds

Provided by iJoomla SEO