eMac display problem (i rješenje)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

eMac display problem (i rješenje)

14.12.2003 | 15:09
Ovo stavljam ovdje samo kao informaciju vlasnicima eMaca pa oni koji to nisu ne moraju dalje čitati.

Već duže vremena mučio me je jedan problem, a po Internetu sam vidio da se veliki broj vlasnika eMaca žali na to, za koji nisam nikako mogao naći rješenje, sve do jučer.
Problem je što eMac ne želi zapamtiti geometriju zaslona, kako je korisnik podesi. Ono što je vrlo karakteristično za ovaj problem je činjenica da se javlja samo u X-u, dok u 9-ci sve radi normalno. Također se ne pojavljuje kada se boota sa nekog CD-a. Uglavom svi koji su primjetili ovaj problem, primjetili su sve identične simptome, što znači da ga je definitivno moguće reproducirati i na različitim strojevima. Problem se pojavljuje na Jaguaru i Pantheru. Koliko sam uspio skužiti iz raznih članaka Apple ga još uvijek nije priznao.
E da, zaboravio sam reći, problem se očituje na taj način da se, nakon reboota računala, gornji dio vidne površine na zaslonu pomakne nekoliko milimetara u lijevo, i to vrlo primjetno i iritantno. Rješenja koja su stizala od Apple-a su bila standardno resetiranje PRAMa, NVRAMa i slične gluposti koje uglavnom nisu radile.
Ono što sam ja otkrio je da nakon resetiranja geometrije na defaultno stanje (što znači da se vidna površina skupi na sredinu fizički raspoloživog prostora) i reboota, moguće je rastegnuti vidnu površinu preko cijelog zaslona, ali pri tome ne dirati "rotate" i "paralelogram" postavke i gore spomenuti simptomi se neće javljati. Pri tome gornji rub vidne površine ostaje vidno nagnut u desno, što je također iritantno, ali znatno manje nego šiftanje nakon svakog reboota. Da bi se podesio nagib gornjeg ruba moraju se upotrijebiti "rotate" i "paralelogram" postavke geometrije i naravno nakon prvog reboota ekran se šifta u lijevo.
Rješenje za ovo je sljedeće, otvoriti postavke za geometriju zaslona i postavku "paralelogram" i samo nakratko stisnuti (znači brzi klik) šiftanje u desno. Naravno nakon toga se neće vidjeti nikakvo poboljšanje na trenutnoj geometriji, ali nakon rebooota sve posavke će se vratiti na ono stanje kako smo ih originalno postavili i tako će zauvijek ostati, znači neće više biti neugodnog šiftanja geometrije u lijevo.
Ovo rješenje sam našao na Apple-ovom forumu i osoba koja ga je napisala je rekla da gornji postupak mora ponoviti nekoliko puta da bi radilo, ali kod mene radi odmah nakon prvog puta.

Nadam se da sam s ovim pomogao još kojem vlasniku eMaca.
Tema zaključana.
14.12.2003 | 16:02
Zanimljivo, mada djeluje pomalo kao gatanje iz graha
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1598)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.61 Seconds

Provided by iJoomla SEO