M1 i boot sa vanjskog diska
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

M1 i boot sa vanjskog diska

21.04.2022 | 11:47
Pozdrav jabučari!
Odnedavno sam napravio skok sa c2d MBP na M1 Mac mini i za sada sam oduševljen performansama, nebo i zemlja! Imam model od 8GB ram-a i ponekad vidim swap ali ništa strašno, koliko sam ga za sada testirao kod nekog multitaska ide do 200-300 mb ali izgleda da su popravili stvari kroz nedavne updateove? Nisam još isprobao teže aplikacije poput Photoshopa i slično.
Ali pošto sam uzeo base model sa 256 gb pohrane naravno da bih ju proširio, spojio bih vanjski NVMe kroz Thunderbolt s time da imam dvojbu;

- Spojiti vanjski disk samo za pohranu datoteka i pokretanje aplikacija s njega
- Spojiti vanjski disk i koristiti ga kao primarni disk, pokretati s njega i sustav i aplikacije

U prvom slučaju bih uzeo jeftiniji vanjski case (OWC Envoy express) koji je dovoljan za pohranu i pokretanje appova dok se sistem vrti sa unutrašnjeg, a u drugom slučaju bih uzeo neko brže kučište da sustav lakše diše (OWC ide samo do 1500-600 MB/s, vjerojatno slabiji kontroler). Kakve su performanse sa swapanjem na vanjskom disku? Jer kada bih dizao sustav sa vanjskog koristio bih ga kao peri-deri disk bez brige koliko će mi trajati s time da znam da je M1 super složen i da zbog toga ide sve kao podmazano
Ako stvar ne bi funkcionirala kao sad možda mi je pametnije uštediti nešto novca pa pustiti SoC da odrađuje svoje a vanjski koristiti samo kao storage? Tnx in advance i slobodno pišite iskustva i preporuke koji disk uzeti
Tema zaključana.
21.04.2022 | 14:40
Moje je mišljenje da je uvijek loša ideja koristiti vanjski disk kao sistemski. To može štimati za neki test ili neko kratkotrajno korištenje neke neuobičajene konfiguracije OSa, ali za svakodnevni trajni normalni rad, to je uvijek triper kombinacija. Samo najgluplji scenario - da nehotice iščupaš TB kabel usred rada - generira dovoljno glavobolja da ja takvo što nisam nikad razmatrao.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
21.04.2022 | 21:00
Potpisujem što kaže Smayoo, stara je škola da je sistemski disk uvijek interni i to ne bez razloga.

Guraj podatke van, a sam sistem i glavni appovi neka ti budu na internom.
Tema zaključana.
21.04.2022 | 23:15
Hvala na savjetima ekipa, moram priznati da me privukla brzina Thunderbolta + standardno briga o swap-u... ali vjerujem da vi imate više iskustva kako to funkcionira u praksi
Tema zaključana.
22.04.2022 | 07:21
Swap je uvijek najbolje izbjeći, bez obzira što su SSD puno brži od HDD pa se to više toliko ne osjeti kao nekad, ali svakodnevni swap na SSD će mu skratiti životni vijek.
Međutim, kupio si komp s toliko RAM-a i tu nema više pomoći, ako sam dobro popratio, jer RAM nije dogradiv. U tom kontekstu, jbg, OS i swap na interni SSD, a podaci na vanjski
Tema zaključana.
23.08.2022 | 10:19
Imam isto ovaj socijalni Mini ko i ti i mogu ti reći da je SSD u njemu brži od bilo čega kaj sam eksterno spajao, uključujući i Samsung 980 Pro NVMe M.2. Ako se ne varam on je bio 3 puta sporiji od internog SSD-a iako je valjda tri puta brži od ostalih diskova.
S vremenom mi se pokazalo da varijanta 8/256 nije najsretnija za iole ozbiljniji rad jer je RAM-a premalo, pa počne jesti SSD kojeg je također premalo i onda krenu sranja da nemreš niš radit jer se taj swap nema kam zapisivat. Meni je rješenje taj Samusung koji mi služi kao dodatni scratch disk u Photoshopu pa mi se više ne guši odnosno ne dobivam poruke scratch disk full koja onemogućava daljnji rad.
Nakon godinu i pol korištenja i početnog oduševljenja stvar mi je počela usporavati pa upravo pokušavam skužiti di je kvaka. Čini mi se da ga ubija Photo Mechanic, ali općenito mi je nekaj sumnjivo i to mi se ne sviđa.

U svakom slučaju nemoj slučajno prebacivati OS na vanjski disk što zbog sumanutosti tog čina što zbog brzine internog SSD-a.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1442)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.73 Seconds

Provided by iJoomla SEO