Zamjena ekrana na Apple thunderbolt display-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zamjena ekrana na Apple thunderbolt display-u

14.07.2024 | 21:38
Apple thunderbolt monitor koristim duže vremena. Sve je počelo sa MacBook Air-om (mid 2012). Pošto sam trebao dock uz njega monitor mi je izgledao bolje rješenje od samog dock-a. Na kraju sam posjedovao 3 monitora. Dva su kod mene a jedan je na bratovom Mac Mini-u.

2017-te godine u lokalnoj trgovini polovnim stvarima našao jedan slupan thunderbolt monitor i kupio ga. Ekran je bio razbijen dok je sve ostalo uredno radilo. Dugo vremena sam monitor držao u kutiji ako mi zatreba neki dio. Tako sam 2019. godine zamijenio signalni thunderbolt kabl novim.

U međuvremenu sam monitore stavio uz svoju backup mašinu Mac Pro 6.1 te povremeno uz njih spajao Macbook. Kako sadašnji macbook-ovi nemaju sve potrebne konektore - primarno LAN i USB monitori se koriste kao produžena ruka mašinama uz dodatak thunderbolt 3- na thunderbolt 2 adaptera.

Prije nekoliko sedmica jedan od monitora je jednostavno prestao raditi. Računar ga je vidio ali slike nema. Nakon rastavljanja ekrana zaključak je bio da je otišla matrica ekrana.
Pošto sam ranijih godina pokušavao da nabavim novu matricu za slupani ekran došao sam do slijedećeg zaključka pretragom interneta

- 1. svaka matrica iz iMac-a od 2009-2011 godine od 27" ekrana će odgovarati thunderbolt display-u.
- 2. jedina prepravka jeste T- CON board koji mora biti SD B3 odnosno odgovarajući iz thunderbolt monitora.
- 3. kabl pozadinskog osvjetljenja se mora prebaciti sa desne na lijevu stranu ekrana.

Nakon što sam "novi" ekran prebacio u stari ostavljajući T-CON board novi ekran je proradio na "slupanom" ekranu.
Prilozi:
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
14.07.2024 | 21:43
Svaka čast Miro!

Mi smo u muzeju dobili jedan pokvareni Thunderbolt monitor na poklon i u planu mi je popraviti ga. Mislim da je ovdje problem u napajanju jer je kompletno bez znakova života. Koliko je zapravo teško rastaviti ga i je li problem zamijeniti napajanje?
Tema zaključana.
14.07.2024 | 21:44
Ako sam dobro shvatio, ne trebaš pomoć, nego si samo s nama podijelio iskustvo uspješne zamjene ekrana? Čestitam. To je sjajan monitor, isplati ga se popravljati ako imaš vremena.
Tema zaključana.
15.07.2024 | 11:33
dpasaric kaže:
Svaka čast Miro!

Mi smo u muzeju dobili jedan pokvareni Thunderbolt monitor na poklon i u planu mi je popraviti ga. Mislim da je ovdje problem u napajanju jer je kompletno bez znakova života. Koliko je zapravo teško rastaviti ga i je li problem zamijeniti napajanje?

Vakum stopicama podignes staklo, oboris ekran, ispod stalka ubacim jastuk da ekran vodoravno stoji, odšarafim pentalobe šarafe i sa donje strane polago podigneš, ekran prema straga.

Ispod se nalaze flat kablovi, najkraći je kabl uzemljenja, njih odšarafiš/ iskopcas i ekran je slobodan.

Nakon toga skidanje napajanja ide lako, ponekad malo zna kabl napajanja sa RF zavojnicom da zeza.

Ukupno 20-tak minuta posla.

Na iFixitu imaju sve dobro objašnjeno sa slikama.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
16.07.2024 | 23:22
Odlično, hvala, svakako ću pokušati!
Tema zaključana.
17.07.2024 | 10:29
Svaka cast, odlican zahvat
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1565)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO