iMac G4 / 700 projekt
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac G4 / 700 projekt

10.05.2025 | 15:05
Sunčana subota je vrijeme za osvježavanje stare A1048 tipkovnice

Najbolja za relativno normalne novce koju sam našao na eBayu, pa je dobila spa tretman i izbjeljivanje

Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
10.05.2025 | 16:25
Bravo!
Tema zaključana.
10.05.2025 | 16:44
Evo i finala…

Ako netko planira u cijeli proces rastavljanja i čišćenja, stvar je poprilično jednostavna.

Najkompliciraniji dio je odmah na početku, a to su 3x 0.05 imbus šarafa za koje rijetko tko ima ključ (bar ne dolazi u 3 seta alata koja imam).

Nakon tog su dva flat kabela na vrhu koji su dovoljno dugački da se može gornji dio odvojiti bez puno opasnosti da nešto pukne.

Nakon toga ide najdugotrajniji proces skidanja 30-ak malih šarafića koji drže ploču s tipkama i membrane skupa. Uz to su još tri veća šarafića koje ne treba dirati jer nisu bitni za cijelu priču.

Nakon što se ploča s tipkama odvoji od membrana, treba paziti na Caps Lock diodu koja nije nije ničime učvršćena. Najbolje ju je odvojiti i vratiti nazad na mjesto (nije nikako učvršćena, samo naslonjena među slojevima.

Pažljivo sa silikonskim membranama od svake tipke jer bez njih nema prijenosa signala.
Ubacio sam ih u čašu vode sa sapunom, promiješao i stavio u cjediljku da se suše.

Ploču s tipkama u jednu ruku, kemijsku olovku u drugu ruku i tipku po tipku izgurati iz ležišta. Može ih se i metodom poluge izbaciti ali ovom metodom sigurno neće ništa puknuti.

Tipke i ploču u sudoper/lavabo, malo sapuna za ruke i protrljati koliko ide.
Nakon tog sam sve još jednom prošao s električnom četkicom za zube.

Trik s izbjeljivanjem sam našao na netu. Potopiti tipke u 3% hidrogen peroksid i ostaviti potopljeno na suncu.
Malo je zeznuto potopiti tipke jer vole plutati, ali ih se par puta okrene i to je to. Bitno je da su uronjene i da ih se u peroksidu ostavi malo na direktnom suncu.
Ispiranje, sušenje i sklapanje.

Dok se sve suši, može se odvojiti i dno od prozirne plastike, pa i to oprati vlažnom krpom.
Nisam htio odlemljivati USB kabel da taj dio kompletno odvojim i operem, tako da je 99% alkohol s krpom odradio posao.

Nisam ovo dosad radio, pa mi je trebalo oko 4 sata. Netko spretniji bi vjerojatno odradio za dva. Promaklo mi je da se jedna membrana pomakla van svog mjesta i da sam krivu ctrl tipku stavio na mjesto (lijeva ima zaobljeniji donji lijevi ćošak), pa mi je to malo produžilo cijelu stvar
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
11.05.2025 | 10:10
Odličan posao! Taman slično onome što sam radio neki dan, samo sam još imao zadatak od više poluispravnih muzejskih složiti dvije upotrebljive. Na kraju imamo jednu koja je cijela ispravna osim lijevog ALT/OPT (ali radi desni, pa nije problem) i druga kojoj ne radi Š,Đ, Ž zona, ali to nije presudno za prčkanje po Macovima u muzeju.

Baš je lijepo vidjeti kada se netko uhvati ovakvog održavanja!
Tema zaključana.
15.05.2025 | 16:48
Treći adapter je napokon došao i točno kakav trebam i u komadu, pa eto, SSD je spreman i na mjestu.

Novi problemčić, ramica s 2.5” na 3.5 i IDE-SATA adapter se ne vole pa ne mogu učvrstiti disk na mjesto.
Nemam više ni dvostruko ljepljive trake kad mi treba, a ne ide mi se do dućana samo po nju, tako da je izolir traka poslužila
Nije elegantno, ali drži

Sutra kompletno sklapanje i testiranje, pa reinstalacija

Tema zaključana.
15.05.2025 | 17:52
Tko će čekati do sutra…

Digao sam 9.2 s CD-a i instalacija je u tijeku.
Tema zaključana.
16.05.2025 | 18:05
Odustao od 9 i stavio Tiger

10.4.11 se veselo vrti, uz iLife i iWork paket
Nemam AirPort karticu pa sam ga morao donijeti do interneta. I to radi koliko mu to nepostojeći sigurnosni certifikati dopuštaju.

Ovo je vjerojatno zadnji post, nemam više što napraviti na njemu osim pokušaja da kućištu vratim blještavo bijelu boju.

Razlika u boji između požutjelog laka i originalne boje
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
18.05.2025 | 01:25
Kako ga misliš koristiti? Meni su se fantastično pokazali kao iTunes "glazbene stanice". Utrpam na njega svu glazbu ikada i onda to vrti na kućni hi-fi.
Tema zaključana.
26.05.2025 | 19:31
dpasaric kaže:
Kako ga misliš koristiti? Meni su se fantastično pokazali kao iTunes "glazbene stanice". Utrpam na njega svu glazbu ikada i onda to vrti na kućni hi-fi.

Na godišnjem sam bio pa ovo tek sad vidim.

Nažalost, nemam mjesta da ga aktivno koristim, tako da će u prodaju, pa se bacam na iduće projekte
Veseli me oživljavanje starudije pa svako malo nađem nešto novo (staro).

Idući projekt je modernizacija iPod Classic. Čekam dijelove pa će uskoro biti i materijala za novu temu.
Tema zaključana.
18.07.2025 | 15:03
iMac je sletio u HR, pa ako ima zainteresiranih, vičite

50€ popusta za forum

www.njuskalo.hr/pc-racunala/apple-imac-g...riran-oglas-47570496

2 komada iPoda Classic (256 i 512GB) iz druge teme su također u prodaji
www.njuskalo.hr/mp3-mp4-playeri/ipod-cla...12-gb-oglas-47570536
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (580)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO