Keyboard layout
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Keyboard layout

26.05.2026 | 09:17
Ja sam tek danas shvatio da US layout i medjunarodni engleski nisu isti

Vec jako dugo Mac racunala kupujem u USA i taj layout mi je prirodan. Kasnije to racunalo prodam u oglasima, i obicno se javi neki programer koji bas takav trazi.

I sada sam prinudjen kupiti racunalo u Hrvatskoj, nude mi se HR i EN (medjunarodni).

Pojma nemam sta da odaberem. Koje rasporede vi ljudi koristite?
Tema zaključana.
26.05.2026 | 09:21
ja licno preferiram UK/US raspored, zbog navike i zbog posla.
od njih meni se bas i ne svidja UK raspored jedino zbog <Enter> tastera (inverted L), vise mi odgovara ravni <Enter> kao na US.
just my 2 cents.
Tema zaključana.
26.05.2026 | 13:44
Njemački qwertz je meni najčešći, ali štima mi i hr layout
Tema zaključana.
26.05.2026 | 13:45
Ravni enter je ANSI US raspored, a UK je ISO raspored. Meni je svejedno, ja koristim Ergodox ali to jos nitko nije napravio za prijenosnike.
Tema zaključana.
26.05.2026 | 14:12
Za usporedbu raznih layouta pogledaj ovdje.
Ovaj "novi" QWERTZ HR layout još nije dostupan na svim Apple uređajima (niti na gornjem sajtu).
Koliko sam vidio dostupan je na iPad tipkovnicama i MacBook Airu.
MacBook Pro imaju stari QWERTY raspored.
Za Nea ne znam.
Tema zaključana.
26.05.2026 | 14:26
@Boristone:

Zar postoje dva HR layouta?

Koji je na MBP M5 Pro?
Tema zaključana.
26.05.2026 | 17:10
Ne postoji niti jedan. To je, koliko znam, YU layout koji je nastao iz DIN layouta.

Inaće, povijest vuće is QWERTY tipkovnice, ali su Njemci umjesto Y stavili Z jer im je bio češći u upotrebi. Yugoslavija je preuzela taj raspored i dodala ŠĐČĆŽ. MI smo to onda nazvali HR layout. Interesantno da Slovenci nemaju Ć i Đ, ali ga imaju na tipkovnici.
Tema zaključana.
26.05.2026 | 18:01
Na svakom Macu imaš "Hrvatski QWERTY" (koji je QWERTY s HR slovima, frankenštajnsko rješenje koje Mac desničari smatraju normalnim ) i "Hrvatski QWERTZ" layout koji je (valjda, ne koristim ga) istovjetan HR layoutu s windowsa i linuxa.
Ja koristim preinačeni (Ukulele aplikacija) "Hrvatski QWERTY" layout na kojem sam zamijenio Y i Z i premjestio još par interpunkcija i specijalnih znakova (npr. ² na alt+2 i ³ na alt+3), ali sve ostalo mi je po starom Mac standardu (@ na alt+shift+2, € na alt+shift+5, ± na alt+shift+plus, ≠ na alt+plus, º na alt+0, · na alt+shift+9, Ω na alt+y dolje lijevo kraj shifta, √ na alt+v, µ na alt+m, ≈ na alt+x, njemački umlaut na alt+u, njemački ß na alt+s...).
Tema zaključana.
27.05.2026 | 08:20
jura22 kaže:
Interesantno da Slovenci nemaju Ć i Đ, ali ga imaju na tipkovnici.

A nemamo ni Q, X, Y ili W.
Meni je posao takav - a pretpostavljam, da nas ima puno na teritoriji bivše Juge, koji komuniciramo medjusobno, pa su ta slova isto toliko korištena, kao i engleska...
Tema zaključana.
27.05.2026 | 16:25
Nisi shvatio.
Počeli smo s HR layoutom, spomenuo sam da postoji i SLO layout.
Oba su preuzela raspored od YU layouta.
Imamo i u hrvatskom samoglasnike s naglascima (njih dobivamo preko kombinacija tipki):
ȁ ȃ à á ā
ȅ ȇ è é ē
ȉ ȋ ì í ī
ȍ ȏ ò ó ō
ȕ ȗ ù ú ū

Pa ima još dosta slova koje koristimo, a nemamo ih na tipkovnici.
Recimo njemačka: Ä Ö Ü ß
A Norvežani:Æ Ø Å Ü É È Ê À Ó Ò Ô

Svi imaju te posebne znakove na svojim tipkovnicama.
Tema zaključana.
27.05.2026 | 23:27
Oprosti, ali ti s usvojim postovima često ne koristiš ni Č i Ć, a fale ti neki njemački ili norveški,... stvarno ne razumijem
Tema zaključana.
28.05.2026 | 04:52
Kad pisem s mobitela ili tableta.
Na sekretu mi je to prakticnije.

Nista mi ne fali.
To sam spomenuo usput jer kako ne postoji HR raspored, tako ne postoji niti SLO raspored jer je u stvari YU. Slovenci su umjesto Ć i Đ mogli staviti neke druge znalove. Pa vidis da @smayoo prepravi raspored kako mu pase.
Tema zaključana.
28.05.2026 | 10:27
U pravu si. "Đ" je ionako srpsko slovo, idem ga ja odmah maknuti iz layouta. Stavit ću umjesto njega znak za japanski jen, on mi često treba.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (171)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.88 Seconds

Provided by iJoomla SEO