Da li mi crkava hard?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Da li mi crkava hard?

28.03.2012 | 00:33
Prilazem screenshotove iz Activity monitora.

http://d.pr/8rFE+

http://d.pr/F3Lb+

Vaše ideje?

Dobila sam savjete zamijeniti hard i da ovdje pitam za drugo mišljenje.
Tema zaključana.
28.03.2012 | 00:58
Za početak, zašto sumnjaš da ti disk crkava? Activity Monitor nije neki pokazatelj jer pokazuje trenutno korištenje diska koje ovisi o aplikaciji. Ako sumnjaš da ti je disk spor, na App Storeu imaš besplatni Black Magic Disk Speed Test, pa pošalji njegove rezultate.
Tema zaključana.
28.03.2012 | 01:03
http://d.pr/F6tS+

Tak su mi rekli s Mackorisnika.

Inače OSX mi je spor, appovi se ruše, stalno mi se vrti kišobrančić, neki dan dok sam film gledala hard je krčio kao da kopa vrt, appove moram force quitat jer se blokaju konstantno.

Lion je sviježe instaliran prije nekoliko mjeseci.
Tema zaključana.
28.03.2012 | 01:08
Složio bi se s rečenim. Kišobrančić je često pouzdan znak, a i speed test to potvrđuje. Trk po novi disk i napravi backup čim prije ako već nisi!
Tema zaključana.
28.03.2012 | 01:27
Da se nadovežem, sumnju ćeš jednostavno potvrditi ako nabaviš ili posudiš vanjski USB disk, sa recimo Carbon Copy Clonerom napravi kopiju sistema na njega (što bi moglo potrajati ako je disk na izdisaju) i onda pokreni sistem s vanjskog diska. Ako smo u pravu trebalo bi sve raditi puno bolje. Krepani diskovi nažalost nisu tolika rijetkost ali srećom popravak tj. zamjena nije toliko skupa...
Tema zaključana.
28.03.2012 | 01:33
Imam externi, na pola pun. Jel bi mogla bez gubitka podataka probati to s kloniranjem?
Tema zaključana.
28.03.2012 | 01:38
Ovisi o tome ima li na njemu dovoljno mjesta. Ako ima, možeš iskopirati sve na njega i testirati. Pazi na opcije u Carbon Copy Cloneru jer jedna od njih briše ciljni disk kod kopiranja. U stvari možeš probati i instalirati friški OS X na eksterni disk a ne kopirati sve, to će biti dovoljno za testiranje.
Tema zaključana.
28.03.2012 | 01:44
To me strah. Nekaj ću zeznuti. Pogotovo kad bi radila bez tutoriala.
Tema zaključana.
28.03.2012 | 01:48
Ako se dobro sjećam CCC ima ogromno upozorenje kada ga pokreneš, ako pažljivo čitaš i ne budeš brzopleta ne bi smjelo biti problema.
Tema zaključana.
29.03.2012 | 10:34
KOja je optimalna brzina diska???

Moja situacija je ovakva
DiskSpeedTest-3ca3c7ccf34ae1db180bae6a01142df6.png
Tema zaključana.
29.03.2012 | 10:51
Ovisi o disku, u jednoj drugoj temi su ljudi mjerili i kretala se od 50 do 150 MB/s.
Tema zaključana.
  • mileni
  • Posjetitelj
29.03.2012 | 14:40
Meni moj ide oko 100, i citanje, i pisanje.
Ali je zato nepodnosljivo bucan. Na PC sam stavio Samungov HDD T1, po nekim rezencijama cudo od HDD-a. I stvarno je. Oko 130 citanje/pisanje, ali cak i pod najtezim naporima isti se uopce ne cuje. Taj HDD ce uskoro u iMac skupa sa SSD-om, ovaj iMacov ide u PC
Tema zaključana.
30.03.2012 | 03:28
novabench

http://d.pr/Ye1e+

42 mb/s piše hard.
Tema zaključana.
30.03.2012 | 16:06
Nisi još imala priliku testirati sa vanjskim hardom?
Tema zaključana.
30.03.2012 | 16:27
iskreno strah me još uvijek.

javljam se kao manijak na poslove, ako kaj dobijem od prve plaće ću kupiti hard
Tema zaključana.
30.03.2012 | 16:28
Mislim da ti je to najpametnije i jedino rješenje. :-/ Postoji i mala šansa da je problem u kabelu koji povezuje disk i matičnu, kod nekih je to bio slučaj.
Tema zaključana.
30.03.2012 | 16:35
Meni je bio problem s kabelom koji povezuje disk i matičnu (MBP iz 2009). Simptomi su bili kao crkavanje diska i na kraju se nije uopće upalio... Nažalost, to sam shvatio tek kad sam kupio novi disk i vidio da ni on ne radi. Kako sam pri ruci imao još jedan MacBook Pro, zamijenio sam kabele i ustanovio da jekabel crko. Probaj naći kod nekog poznatog isti model i probaj zamijeniti taj kabel (ako ti se da otvarati i prčkati po računalu).
Tema zaključana.
03.09.2016 | 01:04
Jedno pitanje u vezi promjene hard diska sa SSD-om na macbook pro 13 mid2012. Kolko je tesko promjenit i klonirat diskove? Nisam ekspert, ali nisam niti pocetnik.
Btw. ne znam dal se tu isto mogu nadovezat na pitanje. Kolko je bateriju tesko promjenit na istom stroju?
Hvala!
Tema zaključana.
03.09.2016 | 07:37
Ništa nije teško. Ako su ga sastavili, da se i rastaviti. Upute su ovdje.
Ne moraš čak ni klonirati, već kreneš s instalacijon i preko TimeMachine-a povučeš sve i imaš komp kao da se nije ništa diralo.
Tema zaključana.
06.10.2016 | 03:01
Da se javim da sam uspjesno izveo upgrade na SSD. MacBook Pro mid 2012, 750GB. Sve u svemu laptop leti. Promjenio sam i bateriju jel je stara bila 4 godine. Najduze je trajalo clone diskova oko 2.5h. Slike u prilogu.
Prilozi:
Tema zaključana.
07.10.2016 | 19:09
Super da si to rješio, mora da si zadovoljan Sad gledam pro iznutra i vidim koliko puno hardware ima unutra, jel kad iz mog air_a izvadiš bateriju, ostane ovo

Tema zaključana.
07.10.2016 | 19:11
Je, pa što se čudiš... To ti je mobitel s ogromnom baterijom, ekranom malog laptopa, mehaničkom tipkovnicom i touchpadom.
Tema zaključana.
  • Dijete
  • Posjetitelj
08.10.2016 | 08:23
smayoo kaže:
Je, pa što se čudiš... To ti je mobitel s ogromnom baterijom, ekranom malog laptopa, mehaničkom tipkovnicom i touchpadom.

Da, mobitel sa El Capitanom ili Sierrom... i po ljudima koji me okruzuju, totalni pogodak...

Svi su imali putanju xy laptom -> Macbook Air -> iPad -> rMB

Iskreno, smatrao sam rMB smecem (osim kaj mi se vizualno svidja), ali za "osnovne stvari" u pokretu, i za konzumiranje zabave je praktican... i stane u pederusu...
Tema zaključana.
08.10.2016 | 09:08
To ti nije air. To je MacBook
Tema zaključana.
08.10.2016 | 22:21
iLeo kaže:
To ti nije air. To je MacBook

je u pravu si, ovo je air...ipak nemam mobitel

Tema zaključana.
15.11.2017 | 19:39
Imam dva omiljena "smayoo" externa diska. Jedan je na usb 2.0 i tamo imam svoje osobne slike i filmove i sve radi za 5. Drugi my passport je na usb 3.0, ali se vuče kao krepana krava, npr za 270 mb mu treba 13 minuta ? Otišao sam na disk utility i vidim da je na exfat formatu. Odem tamo na first aid i sve je ok, onda ga prebacim na mac sistem i htio sam na njemu da koristim time machine i sad je krenuo, ali nakon 10 minuta je na 428 mb, od 56 Gb koliko treba da napravi.
Znam da krepava, ali ima li još koji alat da to mogu provjeriti...btw. jel mogu staviti time machine, da mi bude na NAS_u.
Tema zaključana.
15.11.2017 | 19:54
Imas li mozda neki win u blizini ako imas skini crystal disk info,odlican program
Tema zaključana.
  • Daddo
  • Posjetitelj
15.11.2017 | 21:23
cariblanco kaže:
Imam dva omiljena "smayoo" externa diska. Jedan je na usb 2.0 i tamo imam svoje osobne slike i filmove i sve radi za 5. Drugi my passport je na usb 3.0, ali se vuče kao krepana krava, npr za 270 mb mu treba 13 minuta ? Otišao sam na disk utility i vidim da je na exfat formatu. Odem tamo na first aid i sve je ok, onda ga prebacim na mac sistem i htio sam na njemu da koristim time machine i sad je krenuo, ali nakon 10 minuta je na 428 mb, od 56 Gb koliko treba da napravi.
Znam da krepava, ali ima li još koji alat da to mogu provjeriti...btw. jel mogu staviti time machine, da mi bude na NAS_u.

A jesi probao sa alatom proizvođača?
Tema zaključana.
15.11.2017 | 21:39
Ty @Daddo, ali sad to gledam i na svim tim alatima piše da je podržan os-x do 10.12 verzije, a ja sam na 10.13.1 Trenutno mi radi Time Machine, pa bu valjda gotovo do sutra, onda budem nešto probao.
Tema zaključana.
  • Daddo
  • Posjetitelj
15.11.2017 | 21:51
I ja imam High Sierru. Instalacija je prošla, ali mi ne vidi prastari WD eksterni disk.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1176)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO