Decentralizirani search engine
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Decentralizirani search engine

• dpasaric
  • Posjetitelj
04.12.2022 | 10:28
Decentralizirani search engine? Ovo se velikim ne bi svidjelo, ali moguće da je u tome budućnost:

presearch.io

Iako u ovom stadiju to radi tek kao agregator (znači slično kao SearX), čini se da je potencijal velik ako ljudi počnu dizati svoja čvorišta, a izgleda da su se oko toga potrudili, pa bi cijela mreža radila slično torrentima.
Tema zaključana.
04.12.2022 | 21:39
Što bi zapravo značilo "dići svoje čvorište"?
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
04.12.2022 | 22:18
Ne mogu to točno reći jer nisam još probao, ali moje viđenje toga je slično onome kao s torrentima, npr. ja godinama imam otvoreno neke torrente koje dijelim sa svima jer ih smatram korisnim.

U slučaju search enginea vidim dvije mogućnosti - da se ide sličnim putem i da ljudi počnu držati dio repozitorija po nekom standardu u skladu s onim što je njihov interes - ili - da jednostavno dobiješ "po zadatku" svoj dio koji dijeliš dalje, slično kako je to radio SETI (ne znam radi li još) i gdje ti neki centralni server dodijeli paket koji onda dobrovoljci hendlaju.
Tema zaključana.
04.12.2022 | 22:33
If you are running a node locally (and not on an outside server), queries routed through your node to external sources (other search engines, databases & APIs) could be associated with your IP address. If you are trying to minimize your personal footprint with Google and other big tech companies for instance, using Presearch as a searcher is what you want, but running a node is probably not.

Nisam sve citao pa se nadam da sam u krivu, ali meni se cini da oni tu samo routaju searcheve kroz razne nodeove, pogotovo sto jos kazu da ti ne treba velik disk, niti puno RAMa ili jak CPU, samo brz internet.

Presearch nodes with fast internet and low latency connection to the Presearch Gateway are currently prioritized. You do not need much disk space, much memory, or much CPU current to run a node, and running a more powerful server does not currently increase node rewards.
Tema zaključana.
05.12.2022 | 05:23
Da, ali onda i nije neka velika korist od svega toga kad se i dalje oslanja na rezultate pretrage koje daju Google i drugi igrači. Ili sam nešto krivo shvatio?
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
05.12.2022 | 09:51
Ako je to neka kombinacija agregiranja ostalih pretražnika + vlastiti čvorovi koji pokrivaju ono što nemaju veliki, onda bi to imalo smisla.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1434)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.78 Seconds

Provided by iJoomla SEO