Problem: macovi + fantomski internet promet + spam
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem: macovi + fantomski internet promet + spam

20.03.2008 | 10:43
Daklem ovako.

Gospođa ima 2 meka (lampu i iMac 20\").

Problem 1.

Oba meka su žicom spojena na zyxel wifi router/modem.
Modem se poslijepodne gasi zajedno sa mekovima, a svejedno se ostvaruje nekakav promet (npr. stotinjak MB uploada i downloada) izvan radnog vremena tog ureda. WiFi mreža je zaštićena WEP2 enkripcijom, znači to je prilično sigurno.
Jedini način kako se neko može kačit na tu liniju je da zna us.name i password za spajanje na net pa se s druge linije spaja i radi taj promet. Kako drugačije? Iskon tvrdi da ne vidi sa koje linije se spaja tko sa tim podacima (a to znaju sigurno, samo neće reć). Password je mijenjan 2 puta u zadnja 2 tjedna i svejedno se ostvaruje nekakav promet. wtf?

Problem 2.

Isti ured, ista dva meka. Oba imaju office2004, za mail koriste entourage sa standardnim postavkama. Ugrađeni spam filter radi ok na tom programu (sam ga koristim i nisam imao problema dosad), no iskon gasi port 25 i zabranjuje odlaznu poštu zbog širenja spama. Kako je to moguće? Čak su mi rekli da Mekovi imaju viruse i da oni to tamo vide (kao piše im da se koriste mekovi i da imaju viruse) što mi se čini teško mogućim. Jedino logično objašnjenje je da se nekako onaj fantom koji se spaja u Problemu 1. koristi podacima za spajanje navedene gospođe i ima piceka koji je prljav.

Dajte neki pametan prijedlog, što s tim svim :|

Tenks.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
20.03.2008 | 12:14
1) Iskon? Ha-ha. Konačno smo im dali otkaz ugovora u firmi nakon skoro 4 godine korištenja sa skoro svakodnevnim problemima. Previše crvenih kartona su nakupili. Prešli smo na optiku od Metroneta.

2) Macovi *sigurno* nemaju viruse, pa se problem vraća na točku jedan. Ako oni tvrde suprotno, možemo to objaviti kao vijest na naslovnici Jabučnjaka tako da zabavimo cijelu naciju. Ako imaš tu dopisku, slobodno pošalji.

Pametan prijedlog - pređi na nekog drugog. Što se tiče dijagnoze, u Acitivity Monitoru možeš pratiti promet po ethernetu, a i svaki bolji router ima svoju statitisku, pa lokalno možeš vidjeti sav dolazni i odlazni promet.
Tema zaključana.
20.03.2008 | 13:55
čekam da mi odogovori abuse služba, pa ako bude što zabavno javim

A promet mogu pratiti ali ne u tom vremenu kad se navodno netko spaja, jer se radi o uredu koji nije moj nit ja radim u njemu pa nemam pristup izvan radnog vremena.

Ništa čekat ću da vidim što kaže iskon. Ako ne budu susretljivi, čeka ih sraz sa navedenom gospođom koja je odvjetnica tako da im ne želim biti u koži
Tema zaključana.
20.03.2008 | 22:48
Ja bih rekao da je tvoja pretpostavka pod 1 točna (netko drugi s neke druge lokacije, tko zna username i passwd). Dakle radi se o nekom tko se poodavno zahaklao na tu uredsku mrežu i uredno siše podatke te si osigurava u svakom trenu najmanje 2 ulaza tako da kad mu zatvorite 1, on uđe na drugi i opet si nađe ključ za onaj prvi i tako u krug.

Uglavnom, treba primijeniti drugu taktiku.

NE GASITI router na kraju radnog vremena. Naprotiv, osigurati da veza cijelo vrijeme bude dignuta i pri tom stvara neki unaprijed poznati promet. Drugi dan ujutro pogledati logove na routeru. Sumnjive indikacije su:

1. promet veći od očekivanog
2. pristup administratora tokom popodneva, večeri i noći
3. spajanje nekih neočekivanih strojeva
4. potpuno izbrisan system log routera
5. trajanje veze imalo je prekida tokom popodneva, večeri ili noći

Rekao si da je password mijenjan 2x u 2 tjedna. Pri tom si mislio na password od providera za pristup na Net. A kad je promijenjen password od routera? Ima li router uopće password?

Mislim da gđ. odvjetnica nema previše izgleda protiv Iskona. Problem je kod nje, ne kod providera.
Tema zaključana.
21.03.2008 | 14:01
smayoo je napisao:

Rekao si da je password mijenjan 2x u 2 tjedna. Pri tom si mislio na password od providera za pristup na Net. A kad je promijenjen password od routera? Ima li router uopće password?

Mislim da gđ. odvjetnica nema previše izgleda protiv Iskona. Problem je kod nje, ne kod providera.

Router ima password, i nije neki lak za pogoditi.

Javila se abuse služba i napisali su sljedeće:

-naveli su internu ip adresu računala koje šalje spam poruke tj. zaraženo je virusom i predložili da to računalo počistim clamxavom
-predložili su promjenu lozinke za spajanje na net
-trežili su mac adresu routera kako bi ju usporedili sa svojim log podacima.

sve to ima smisla, stoga ću u srijedu napraviti zatraženi i vidjeti što će se desiti sa prometom.

Hvala vama dvojici na odgovorima..
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1552)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO