Isplati li se?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Isplati li se?

20.11.2010 | 15:14
Ima na tu temu po netu "uradi sam" uputa, iako nekom tko si priušti iPad teško da je baš skupo platiti i kapacitivnu olovku.

Inače, Sank, samo jedan ispravak - vrh sigurno nije električki vodljiv, već je, naprotiv, dielektrik (izolator s izraženim kapacitivnim svojstvom), dok je tijelo olovke sigurno vodljivo (vjerojatno je metalno). Poanta je u tome da materijal od kojeg je vrh mora biti takav dielektrik čija je dielektrička konstanta bliska onoj ljudskog tijela. Tako da, kad ti primiš među prste metalnu olovku s vrhom od takvog materijala, kapacitivni ekran iPada ne razlikuje dodir takve olovke od dodira tvog prsta. Obična plastika (PVC ili, kad o stylusima govorimo, češće je to PTFE, tj. teflon) ima bitno (1000 puta) veću dielektričku konstantu od ljudskog tijela pa se zato ne može koristiti jer ga iPadov ekran ne doživljava (isto kao što ne bi radilo kad bi stavio gumene rukavice za kućanske poslove).
Tema zaključana.
20.11.2010 | 21:42
Smajo hvala na ispravku ili dodatku, ali evo još malo detalja u vezi te teme. Da li si možda kliknuo na onaj link u mom prethodnom postu? Ako nisi evo citata:

A capacitive touchscreen panel consists of an insulator such as glass, coated with a transparent conductor (mostly indium tin oxide). As the human body is also a conductor, touching the surface of the screen results in a distortion of the body’s electrostatic field, measurable as a change in capacitance. Unlike its resistive counterpart, capacitive touch screens must be touched by a human finger or some sort of conductive device being held by a human hand.

Evo ja sam sa svojim digitalnim multimetrom izmjerio otpor vrhova gore navedenih stylusa i rezultat je na slici. Istina je da su ove olovke sa metlanim tijelom, a i vrh jest od nekakve "plastike". Jači pritisak pipalicom na vrh daje manji otpor, a blaži veći.

Električni otpor ljudske kože može jako varirati i obično se kreće od samo 500 ohma pa ovisno o vlažnosti i čistoći može ići sve do nekoliko desetaka Mohma.

U ovom slučaju olovka sa vrhom koji daje nešto veći otpor i oblikom i veličinom je bliža ljudskom prstu bolje radi na Apple kapacitivnim ekranima nego ona s manjim otporom i vrhom.

HAMAstylus.jpg
Tema zaključana.
20.11.2010 | 22:11
Svaka cast na trudu i objasnjenju.
Tema zaključana.
21.11.2010 | 00:31
Svakako petica za trud. Iako se to sve poklapa s onim što sam ja napisao. Nešto što ima otpor reda veličine megaohma definitivno je dielektrik (a ne vodič). Materijali koji su vodiči imaju otpor koji se mjeri u ohmima i miliohmima.

Ljudsko tijelo jest vodljivo, ali nije vodič, već je dielektrik. To znači da je reaktivna komponenta impedancije ljudskog dijela znatno veća od radne (što je razlog zašto te izmjenična struja ubije puno lakše od istosmjerne).

Inače (ne da je bitno za ovu raspravu, ali eto...) - multimetrom ne možeš izmjeriti impedanciju dielektrika (plastičnog vrha olovke). U najboljem slučaju možeš netočno izmjeriti samo radni otpor, i to s velikom pogreškom.

Kapacitivni senzori se koriste odavno. Možda se netko još sjeća onih Grundig televizora koji su bili mahnito popularni 80-ih godina. Onih s drvenom kutijom, opcijskim daljincem i tipkicama za biranje programa koje je bilo dovoljno taknuti (a ne pritiskati) da se prebaci program. A onda su se, nakon par godina, programi prebacivali sami. A bilo je i liftova s kapacitivnim pozivnim tipkama. Mi smo na faksu imali takav. Tipke nisu reagirale na ruku u rukavici što je bilo osobito zabavno u zimskim mjesecima.
Tema zaključana.
21.11.2010 | 01:16
Sank, gdje si nasao te cijene za styluse?

Evo gledam na ebayu i cijena je oko 3$ za 2 komada.

Evo i na ebay.co.uk zajedno s postarinom ispod 2£
Tema zaključana.
21.11.2010 | 01:36
NenadX je napisao:
Sank, gdje si nasao te cijene za styluse?

Evo gledam na ebayu i cijena je oko 3$ za 2 komada.

Evo i na ebay.co.uk zajedno s postarinom ispod 2£

11,99 € sam ih platio na aerodromu u Amsterdamu, a i te cijene su na HAMA-inim web stranicama. Cijene na eBayu se pak kreću od 1,73 do 25,27 £ plus poštarina.
Tema zaključana.
21.11.2010 | 02:11
Sank je napisao:

11,99 € sam ih platio na aerodromu u Amsterdamu, a i te cijene su na HAMA-inim web stranicama. Cijene na eBayu se pak kreću od 1,73 do 25,27 £ plus poštarina.

Lopovi su to, a tamo bi trebalo biti bez poreza...

Kupio frend tako screen protector u MediaMarkt-u za 15€, a ja ga sljedeci dan narucio za 1,5€
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1556)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.71 Seconds

Provided by iJoomla SEO