iPad virtualna tipkovnica i brzo tipkanje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPad virtualna tipkovnica i brzo tipkanje

29.06.2011 | 07:41
Virtualna tipkovnica koja se pojavljuje na ekranu iPada jest virtualna i nikada neće biti isti osjećaj tipkanja na nju kao na pravu fizičku tipkovnicu. Njezin najveći nedostatak jest, poret toga što je virtualna, što nema posve isti položaj tipki kao fizička tipkovnica, pa tako da bi upisali naša slova sa kvačicama moramo tapnuti tipku i zadržati prst na trenutak kako bi se pojavio izbor slova sa kvačicama. No, da li je to zaista tako?

NIJE!

Prije svega da bi imali pristup našim slovima s kvačicama potrebno je u postavkama pod Općenito -> Međunarodne tipkovnice dodati hrvatsku. Ukoliko imate više tipkovnica na raspolaganju, znati ćete da je odabrana hrvatska jer će na Enteru pisati "Novi red".

E sada , kod brzog pisanja potrebno je da umjesto da tapnete tipku i malo sačekate, samo napraviti gestu, potez prstom prema gore kako pokazuju crvene strelice na slici. Tako npr. brzim potezom prsta prema gore na tipki Z će u tekst automatski upisati Ž, a isto vrijedi i za S -> Š, D -> Đ, C -> Č. Da bi pak dobili slovo Ć potrebno je napraviti gestu u obliku obrnutog slova L na tipki C. Dakle, povučete prst prema gore i zatim odmah udesno, pa ćete umjesto slova Č dobiti Ć. Ako nakon povlačenja prst zadržite na ekranu umjesto da ga odmaknete tada će se opet pojaviti puni izbornik sa svim slovima pa ćete morati birati željeno slovo. Dakle, potez mora biti brz i završen odmicanjem prsta.

Ove geste vrijede za iPad2 sa iOS 4.3.3, ostale kombinacije nisam probao. Definitivno to ne vrijedi na iPhoneu 4 gdje se i dalje mora zadržati prst da bi se pojavio izbor drugih slova.

Sretno i brzo tipkanje na iPadu

iPadKeyboardGuestures1.png
Tema zaključana.
29.06.2011 | 08:27
Super, hvala, odličan savjet. Radi i na iPad1 sa iOS 4.2.1.
Nego, kako si došao do toga?
Tema zaključana.
29.06.2011 | 08:47
Pa sasvim slučajno sam primjetio da ponekad kad stavim prst na virtualnu tipku, a on malo sklizne, prvo se pojavi samo naše slovo, a onda i ostatak, pa sam jednostavno zamijenio dodir i čekanje sa gestom povlačenja i to je to.

Iskreno trebalo mi je neko vrijeme dok sam shvatio da je to feature, a ne greška na tastaturi

Moguće je da negdje i piše o toj mogućnosti no ja nisam na to naišao pa sam odlučio ovo moje malo novo iskustvo podijeliti na jabučnjaku.
Tema zaključana.
29.06.2011 | 09:03
Sank kaže:
pa sam odlučio ovo moje malo novo iskustvo podijeliti na jabučnjaku.

Evo zato volimo Jabučnjak.
Ajde kada smo već na temi tipkovnice, da li znaš možda jel postoji način da se dobije numerički dio na tipkovnici?
Tema zaključana.
29.06.2011 | 12:58
Renzo kaže:
...da li znaš možda jel postoji način da se dobije numerički dio na tipkovnici?

Nisam posve siguran, ali mislim da postoje neki tweakovi koji se mogu skinuti preko Cyide tako da se numeričke tipke pojave iznad slovnih kao na fizičkim tastaturama ili se pojavi baš numerička tipkovnica, no morao bih provjeriti što mi je trenutno nemoguće jer imam sa sobom iPad 2 koji mi još nije jailbreakan. Naime, ti tweakovi se mogu instalirati samo na jailbreakan iPad.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1595)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO