iPhone Ultra
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone Ultra

• dpasaric
  • Posjetitelj
27.04.2026 | 23:08
Tračevi o preklopivom iPhoneu se zahuktavaju. Cijeli taj koncept mi je "ruban" jer ne vjerujem u trajnost ičega što je preklopivo savijanjem, prije bih bio za dva fizički zasebna ekrana koji su vrlo blizu. No, možda nove tehnologije omoguće da to bude dovoljno trajno da ima smisla.

682365410_951808230829864_5596929443482386801_n.jpg

Jeste li potencijalni fan takvog uređaja?

U biti to bi bio samo malo manji iPad mini. Možda ima smisla za korisnike koji "žive" na telefonu, a nije da ga koriste za razgovore i kada baš moraju - kao ja koji još sasvim lijepo živim s iPhoneom SE.
Tema zaključana.
27.04.2026 | 23:52
Nisam taj.
Tema zaključana.
28.04.2026 | 03:43
Biti ce zanimljivo vidjeti ekran na preklopu.
Tema zaključana.
28.04.2026 | 09:35
Ne, nikako.

Sve više mi fali nešto u stilu www.4gltemall.com/sony-ericsson-w300.html ili collection.sciencemuseumgroup.org.uk/obj...-telephone-2003-2006

Da ga držim u džepu a da ni ne znam. Radio, muzika, fotić, telefon. Dosta.
Tema zaključana.
28.04.2026 | 09:52
Meni ne fali. Fali mi samo olovka i kvalitetno prepoznavanje rukopisa.
Tema zaključana.
28.04.2026 | 10:30
ni meni se ne svidja taj preklopivi iPhone.
medjutim, ako ga izbace, verujem da ce imati uspeha, jer apple kreira trendove i onda ubedi potrosace da im to treba i da je najbolje. marketing je cudo.
Tema zaključana.
28.04.2026 | 11:54
Zaklopljeni form factor mi nije privlačan na prvu, a to da otvoren neće imati koristi, sigurno hoće. Nisam jedan od onih koji priča sa telefon sa držanjem ga ispred face ili okomito na uho (Gen Z i tako do) no svakako dok ga ne vidim u praksi neću sudit.

Mislim da je više nego jasno bilo zašto su izbacili Air verziju telefona, a to je naravno nešto ovakve vrste što dolazi. E sada kako će to u praksi funkcionirati i da li će vidjeti crta ili ne, treba pričekati.

Mogu reći da ga vidim u svakodnevnom korištenju ako:

ne bude pretežak
ne bude u ruci prevelik/nespretan
ne vidi se crta (što je apsolutno najbitnije)
Tema zaključana.
28.04.2026 | 13:31
Kao i u vecini ostalih situacija Apple kasnije ulazi na vec formirano trziste. Pa Samsung preklopni telefon postoji koliko vec, 5-6 generacija.

To je vec zrela i dokazana tehnologija...

Prvu generaciju sigurno necu kupiti ali kasnije modele hocu 100%.
Tema zaključana.
28.04.2026 | 14:59
Ja zelim manji i deblji telefon. Da mi danas krepa trenutni, prvi izbor mi je Clicks Communicator.

clicks-communicator-phone-design_dezeen_1704_col_13.jpg
Tema zaključana.
28.04.2026 | 17:09
Ne, fali mi iphone 17 mini

U uredu kao službeni mobitel kod tajnice još uvijek imamo šesticu i svaki put kad ju uzmem u ruku... savršena je.
Tema zaključana.
28.04.2026 | 17:20
korisnik kaže:
Ne, fali mi iphone 17 mini

U uredu kao službeni mobitel kod tajnice još uvijek imamo šesticu i svaki put kad ju uzmem u ruku... savršena je.

Nisam razumio, koga uzmeš u ruku? Tajnicu ili šesticu?
Tema zaključana.
28.04.2026 | 17:23
TO!

Ja imam 12 mini i sve gledam koji je zadnji model te veličine...
Tema zaključana.
28.04.2026 | 20:22
Riba kaže:
Ja zelim manji i deblji telefon. Da mi danas krepa trenutni, prvi izbor mi je Clicks Communicator.

da li to znaci da si ljubitelj mobilnih sa fizickom tastaturom?
Tema zaključana.
28.04.2026 | 21:51
Ender kaže:
Riba kaže:

da li to znaci da si ljubitelj mobilnih sa fizickom tastaturom?

U prvom redu mobitela manjih dimenzija a fizicka tastatura mi je samo dodatni bonus.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
01.05.2026 | 11:26
Meni je iPhone 4 i dalje najljepše dizajniran iPhone, a i format mu je bio taman.
Tema zaključana.
03.05.2026 | 13:37
- tek sam od nedavno u Apple svijetu, tako da mi je teško reći, dal mi se ova ideja sklopivog uređaja sviđa ili ne.
Nisam ni kod drugih brendova bio lud za tim. Međutim, ako bi na primjer model Air napravili sklopivim, lakšim, sa još više titana u sebi, ne bi dugo dvojio.

Zašto ne naprave mobitel, da ga mogu zarolati kao tijesto?
Kada je potrebno, samo ga otvoriš i koristiš.

Mislim i držim da Apple radi najbolje proizvode na svijetu iz mojeg skromnog iskustva i da su superironiji nad drugim brendovima.

Zašto Apple ne napravi svoj fotoaparat kao brend? Da, bude bolji od Leica i Hasselblada zajedno??

Da li bi Apple imao inženjerske resurse za tako nešto?
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
03.05.2026 | 20:16
matijazx kaže:
Zašto Apple ne napravi svoj fotoaparat kao brend? Da, bude bolji od Leica i Hasselblada zajedno??

Da li bi Apple imao inženjerske resurse za tako nešto?

Been there, done that. Imaš u PEEK&POKE-u Apple QuickTake izložen, prvi digitalni fotoaparat koji bio dostupan običnim ljudima jer je tada stajao 999 €, a prvi idući je bio preko 5.000 €. Tada (1994.) su izveli "disrupciju" tržišta, kako oni to vole reći i kako to oni vole raditi.

I naravno da bi Apple danas imao resurse, sjede na milijardama $ gotovine na računu, ali ih to ne zanima jer je to tržište postalo vrlo uska niša za profesionalce. Toliko su opsjednuti masovnim da su čak ubili vlastitu Mac Pro seriju računala i veliki profesionalni monitor, a na opće zgražanje svojih high-end korisnika, da ih čak niti vlastite profesionalne niše više ne zanimaju, a kamo li tuđe.

Appleova ključna prednost kod fotografije je real-time digitalna obrada, tj. "computational photography", koju mogu izvoditi zahvaljujući luđački jakim procesorima koje klasični proizvođači fotoaparata nemaju. Sve ovo drugo je nešto u čemu su u prednosti klasični proizvođači. Ukratko, imaju važnija posla od toga da ubiju Hasselblad, Nikon, Canon, Sony i Leicu. Drugi su ionako već mrtvi.
Tema zaključana.
04.05.2026 | 06:44
Iskreno, oni bi za 15 dana mogli napraviti foto aparat koji bi napravio tektonski poremecaj na trzistu.

Postojecu tehnologiju i obradu slika je dovoljno spakirati u ergonomsko kuciste (aka klasican foto aparat) i upariti sa full frame senzorom. Senzor je glavni razlog zasto nemamo jos bolje fotografije na mobitelima. Fizicki ne moze stati u iPhone.

Objektive ne bi nuzno morali ni proizvoditi. Dovoljno je da ponude aparat za Canon, Nikon, Sony stakla.

To bi se prodavalo jako dobro, ali nedovoljno dobro za Apple apetite. Tako da sumnjam da ce se to ikada desiti

Prije bi to mogao napraviti Samsug ili Xiaomi. Mozda DJI.
Tema zaključana.
04.05.2026 | 16:19
Kada bi Apple odlučio napraviti DSLR, trebalo bi mu 3-5 godina da ga proizvede. Nije tu stvar novaca (kojeg imaju) već vremena.
Pa M seriju SoC-a su razvijali 10 godina a imali su podlogu u A4.
Da su sve radili "od nule" danas bi bili u velikom zaostatku za konkurencijom.

Tako da, novac je važan ali ne i presudan.
Za dobar DSLR morali bi uzimati dijelove od drugih i sastavljati, kao što su puno puta do sada i radili. Neke projekte su ugasili jer je konkurencija bila uspješnija.

Prodajni uspjeh bi bio upitan jer samo tijelo je tek 10% cijelog suatava.

Samsung ima svoj DSLR.
Tema zaključana.
04.05.2026 | 16:42
jura22 kaže:
Kada bi Apple odlučio napraviti DSLR, trebalo bi mu 3-5 godina da ga proizvede. Nije tu stvar novaca (kojeg imaju) već vremena.
Pa M seriju SoC-a su razvijali 10 godina a imali su podlogu u A4.
Da su sve radili "od nule" danas bi bili u velikom zaostatku za konkurencijom.

Tako da, novac je važan ali ne i presudan.
Za dobar DSLR morali bi uzimati dijelove od drugih i sastavljati, kao što su puno puta do sada i radili. Neke projekte su ugasili jer je konkurencija bila uspješnija.

Prodajni uspjeh bi bio upitan jer samo tijelo je tek 10% cijelog suatava.

Samsung ima svoj DSLR.

Koji crni DSLR, to je stara tehnologija sa mehanickim zatvaracima i ogledalom. Ja sam mislio o konceptu foto aparata kao na iPhone. Samo da senzor bude full frame (kao foto film) a ne velicine nokta na malom prstu.

To bi napravilo realnu razliku, i u kombinaciji sa tehnologijom obrade slike koju imaju u iPhone, bila bi brutalna kamera.

Ali ocigledno da je trziste premaleno da bi ih to zanimalo. 90% korisnika je super zadovoljno fotografijama koje dobija sa mobitela i to je skroz OK.
Tema zaključana.
04.05.2026 | 17:07
I leća od 1c!
Tema zaključana.
04.05.2026 | 17:38
Koje crno ogledalo?
Mirrorless imaju elektromehanički zatvarač i nemau ogledalo.
iPhone ima obradu koje nema veze sa stvarnošću jer prenaglašeno koristi HDR.

Problem je jer ima više vrsta fotografija: obiteljska, dokumentarna, modna, industrijska, arhitektura, umjetnička, macro ....

Gdje tu spada iPhone?

Svadbe i sprovode čak može i AI slikati s 2-3 fotoaparata.
Tema zaključana.
04.05.2026 | 19:42
DSLR su kamere sa ogledalom i mehnickim shutterom. A mirroless je njihov nasljednik, kao sto i sama rijec kaze nema ogledalo.

A ti si izricito napisao DSLR zato mi je to i zapalo za oko.

Moc Apple kamere je sto bi mogla biti sve to sto pricas. Senzor bi hvatao vrhunske RAW fotografije koje bi software u kameri mogao obraditi kako god zamislis.

A ne kao sto sam ja svaki importirao tisuce fotografija pa svu tu obradu radio rucno u Lightroom.
Tema zaključana.
04.05.2026 | 20:08
Sto ce vam fotoaparat, samo kazes AIju da ti generira fotografiju kakvu zelis kao i svi ostali.
Tema zaključana.
04.05.2026 | 21:43
Js7EFo_HQReCR2IL9UWMOQ.jpeg

Tema zaključana.
04.05.2026 | 23:01
Netko peca ribu a netko ode u ribarnicu.
Ti si ocito onaj koji ide u ribarnicu.
Tema zaključana.
07.05.2026 | 14:32
Eto, hvala gosponu Davoru na lijepom odgovoru, te drugim forumašima.
Baš mi se sviđa odgovor.

Nisam fotograski entuzijast, te se ne bavim time, al me fasciniraju te sprave(-fotoaparati), te znam da postoje HC fanovi spremni dati velike novce za dobru fotografiju. I to je okay.

Učim od Vas, te ću uvijek bit slobodan pitati.
Tema zaključana.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (189)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.91 Seconds

Provided by iJoomla SEO