One more thing... u PEEK&POKE!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

One more thing... u PEEK&POKE!

• dpasaric
  • Posjetitelj
25.10.2025 | 09:35
Odlično! Tnx!

Inače, IMSAI 8080 imamo u muzeju!
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
29.10.2025 | 17:26
Hehe, ovo nećete vidjeti kod generic Apple korisnika!

Nekada je Apple slao fizičke pakete za developere, i to je imalo dobrih par kg. Unutra je 30-tak CD-a i DVD-a sa sadržajima za developere. Danas sve ide online. Kolikogod je to brže, jeftinije i praktičnije, ovo mi je baš bilo lijepo i ozbiljno, a i sada imamo sjajan relikt vremena za Piki!
Tema zaključana.
29.10.2025 | 21:14
Jel vam treba instalacija Windowsa 95 na 24 komada 3,5" floppy disketa? I to je isto imalo par kila.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
29.10.2025 | 21:17
smayoo kaže:
Jel vam treba instalacija Windowsa 95 na 24 komada 3,5" floppy disketa? I to je isto imalo par kila.

Mislim da imamo, ali nemoj baciti, pogotovo ako imaš originalnu veliku kutiju.
Tema zaključana.
29.10.2025 | 22:01
Ma nemam ja. Ali ima te krame na lopate tamo u prvoj firmi u kojoj sam radio prije 30 godina.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
31.10.2025 | 09:32
Digitalni artefakt s kraja prošlog stoljeća: Appleov "povjerljivi" audio CD koji su dobivali developeri kako bi testirali zvuk, sadrži niz uzoraka na ključnim frekvencijama i jedan soundtrack. Očekivalo se da svaki softver odlično zvuči na Macovim zvučnicima.

Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
19.11.2025 | 10:18
Dočepao sam se rijetkog eksponata za muzej! Appleov Xserve 1U rack server s hot swappable diskovima. Ispravan!

Tozo me s pravom popreko gledao jer "to će kužiti samo tvoji Apple fanatici", ali možda ga razuvjerim ako izložimo stroj otvoren - kao stvoren je za sat informatike o hardverskim komponentama!

Inače, ovo je i prvi put da ga vidim uživo, toliko su bili rijetki kod nas. Nije ni čudo, ulazni modeli su bili po 3.000 $.
Tema zaključana.
19.11.2025 | 14:10
dpasaric kaže:
Inače, ovo je i prvi put da ga vidim uživo, toliko su bili rijetki kod nas. Nije ni čudo, ulazni modeli su bili po 3.000 $.

A izlazni?
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
19.11.2025 | 18:51
Riba kaže:
dpasaric kaže:

A izlazni?

Ulazni model je bio 2.999 $, a jači 3.999 $. Bilo bi fora imati i onaj ogromni Xserve RAID, on je bio od 4.999 do 7.499 $.
Tema zaključana.
19.11.2025 | 20:45
Koliko je Apple uopce bio uspjesan/zastupljen u tom mreznom svijetu?

Povukli su se iz tog segmenta trzista, pa nagadjam da nije bilo bas profitabilno.

Airport Extreme su ukinuli da stvore kupce za iCloud, ali sto ovo sve pogasise
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
19.11.2025 | 21:30
drlovric kaže:
Koliko je Apple uopce bio uspjesan/zastupljen u tom mreznom svijetu?)

Nisu bili dovoljno uspješni da bi Apple to gurao dalje - iako nisu bili nešto skuplji od konkurencije, a kraj je bio otprilike negdje kada su odustali od MacOS X Servera. Gurali su se na to tržište s prednostima i sigurnošću MacOS-a, ali u konačnici većina sistemaša je ionako na Linuxima, pa im to nije bila neka velika prednost jer briga njih za ugodan GUI i ergonomiju, a oni koji su vrtili Windowse, njima je pak odgovaralo da ostanu na njima jer su tražili stalno održavanje, a to znači i stalni prihod!

Zanimljivo je da i dandanas Apple proizvodi rack izdanje Mac Pro, naravno po paprenoj cijeni, ali nema funkciju servera, već je glazbenim i audio produkcijama ponekad praktično imati sve u racku.
Tema zaključana.
19.11.2025 | 21:57
Ne vidim nikakvu prednost vrcenja Apple servera i macos-a a data centru, to im je vise bio marketinski stunt.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
02.12.2025 | 18:07
Tozo i ja smo danas zgotovili "Softversku aleju" u Pikiju!

Jako smo zadovoljni! Mene posebno veseli što su mnogi softveri bili skriveni 18 godina u skladištu, a sada su konačno izloženi. Vjerujem da će mnoge iz "stare informatičke garde" oduševiti kakve smo stvari sačuvali.

Za neke stvari niti ja nisam znao da ih imamo - npr. "Claris CAD for Macintosh", još za stari System 6!

Tema zaključana.
02.12.2025 | 22:36
Predivno! Pogledati ću imam li u podrumu nešto kutija, pa ako nađem javim ti se; ako nemate - vaše je!
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
02.12.2025 | 22:47
Vanjuška kaže:
Predivno! Pogledati ću imam li u podrumu nešto kutija, pa ako nađem javim ti se; ako nemate - vaše je!

Ajde, baci pogled, MAK nam je donio hrpu toga, a ti si već jednu turu, ako ti je ostalo još nešto, šteta da je skriveno u podrumu.

Za Mac imam još gore na katu zasebno jednu vitrinu s Mac-only softverima.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
11.12.2025 | 00:07
Akari Obo je Japanka koja živi u Rijeci i izuzetno je vrijedna! Ima svoj YouTube kanal o tome kako je živjeti u Rijeci i Hrvatskoj. Prošle godine nam je nesebično pomagala oko izrade murala i cijelog događanja "Japan u Rijeci".

Kako vrlo solidno govori engleski, pomagala nam je i kao predvoditeljica dok su nam ovdje bili japanski gosti.

Zamolila me da je kao kustos muzeja računala provedem kroz postav. To je potrajalo dobra dva sata, a ovdje je složila kratak video od 15-ak minuta:

Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
17.01.2026 | 10:09
Goshuin (御朱印) je pečat koji se daje posjetiteljima japanskih hramova i svetišta kao duhovni suvenir, označava posjet i povezanost sa svetim mjestom. Na tragu te tradicije nastaju Eki pečati na japanskim željezničkim postajama i drugim turističkim lokacijama. Posjetitelj ga je testirao na ruci, inače se pečatiraju turistički dnevnici!

Tema zaključana.
17.01.2026 | 14:21
Ja bih otisao korak dalje i ponudio uslugu tetovaze.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
17.01.2026 | 17:14
Naša publika, koji su toliki entuzijasti, su više za mirovinu nego za takve usluge.

Mladi pak cijelu tu tehnologiju uzimaju "zdravo za gotovo" i ne zanima ih previše na onoj razini na kojoj je oduševljevala nas iz tih pionirskih vremena. Oni nemaju pojima tko su heroji računalne revolucije, nikada čuli a Sinclaira, Woza, Tramiela, nisu nikada čuli niti za Arthura Clarka, Odiseju u svemiru, ne znaju tko je otac weba, a tek neki stariji znaju tko je Steve Jobs i to samo zbog iPhonea.

A mi se još pitali ima li smisla otvarati muzej za toliko "nove tehnologije"...
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
29.01.2026 | 09:54
U zonu retro medija za Mac dodao sam i 3.5" floppy format. Gen Z navikao na cloud to sve gleda u čudu!

Tema zaključana.
29.01.2026 | 10:46
Najludja stvar sto i je dan danas piktogram u toolbaru za save 3.5 floppy disk.
Tema zaključana.
29.01.2026 | 13:23
Najluđa stvar je što 720 kB flopice za Atari ST (vjerojatno i za Amigu) i dan danas rade, nakon više od 30 godina. 1440 kB flopice za PC su sve odavno krepale, CD-i isprženi prije 25 godina radi kako koji (Traxdata FTW ), a DVD-i sprženi prije 20 godina - niti jedan.
Tema zaključana.
29.01.2026 | 17:28
Zato DVD-RAM i dalje radi a snimljen je prije ohoho godina.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
24.03.2026 | 17:06
Ajmeee tko se sjeća časopisa Smib još iz osnovne škole? To je bilo skraćeno od smilje i bosilje?

I dalje izlazi! Nazvali su naš PEEK&POKE "muzejskim blagom"!

Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
10.05.2026 | 11:52
Trebao sam se sjetiti to najaviti ovdje prije, pa bi možda netko iz Zagreba i svratio, ali očigledno imam otvoreno previše "tabova" u mozgu da sve pohvatam na vrijeme!

Jučer sam na poziv udruge Hispace, koja promovira istraživanje astrofizike, STEM edukaciju i sve blisko čovjekovu osvajanja svemira, bio gost predavač na SFerakonu - najstarijoj hrvatskoj konvenciji vezanoj uz znanstvenu fantastiku, ali i, što me ugodno iznenadilo, čak više i samu znanost s mnogo predavača koji su doktori znanosti iz raznih područja. Ta predavanja su bila itekako stvarna, a ne tek znanstvena fantastika!

Moja tema je bila kako mi u PEEK&POKE-u motiviramo klince da krenu put STEM-a i kakve smo sve izložbe, radionice i događanja imali vezane uz istraživanje svemira.

Bilo je pregršt zanimljivih predavanja, npr. Damir Firšt je govorio o pet vješitna koje imate, a AI ih ne može zamijeniti.

Zatim jedno skroz ludo predavanje od inženjerke koja radi u farmacetuskoj industriji i koja je iz zezancije išla vidjeti mogu li se priče stvarati putem inženjerskih alata (ali bez AI!) i kako to onda izgleda. Jako zabavno!

Erika Katačić Kožić: “Pričoinženjerstvo” - primjena inženjerskih alata za stvaranje priča:

Ema Puljak je dr. znanosti koja radi u korporaciji koja ima kvantno računalo i piše algoritme za njegovu buduću primjenu:

Josiah Olumuyiwa Faniyi je Nigerijac na doktoratu u Rijeci, uz neobičan hobi da se bavi hrvatskom poezijom(!), njegov fokus su radio-teleskopi i gama zračenja:

Od zabavnih sadržaja pohodio sam i otvoreni okrugli stol o tome jesu li nove Star Trek serije previše "woke" i to je bio pravi show i prepucavanje dva tabora! Jako zabavno! Moderatorica je bila Trekkie kapetanica Maša Nekić, predsjednica Udruge ljubitelja Zvjezdanih staza - USS Croatia. U stvarnom životu je "data scientist".

Do idućeg SFerakona!

Tema zaključana.
10.05.2026 | 21:00
Super joj je starfleet haljinica, ali šuze su off.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
10.05.2026 | 23:23
smayoo kaže:
Super joj je starfleet haljinica, ali šuze su off.

Istina! No, još je to i dobro složila kakvih je sve improvizacija bilo u tom "cosplay" segmentu na konvenciji!
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
20.05.2026 | 11:17
Razložio sam dva stara iPada na dijelove da klinci u muzeju mogu vidjeti kako tablet izgleda iz unutra!

Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
02.06.2026 | 16:04
Pogledajte molim vas urednost ove matične ploče! Kao da su je slagali arhitekti, a ne elektroničari. Radi se o Jobsovoj legendarnoj NeXT Cube radnoj stanici iz 1988. godine. Rastavio sam je da zamijenim bateriju.

Tema zaključana.
02.06.2026 | 16:38
Supersexy
To su high end strojevi tog vremena. Vrlo slično je izgledala matična ploča DEC Alpha servera koji su mi vrtili SCADA-u u termoelektrani 1998. Samo su procesori bili u ZIF podnožju.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (207)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.96 Seconds

Provided by iJoomla SEO