"trzava" grafika
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

"trzava" grafika

14.07.2013 | 11:56
iMac21, zadnji OSX, sve uredno do prije jedno tjedan dana pocelo je biti trzavo u prijelazu sa desktopa na desktop, dock je trzav a i otvaranje novih prozora ponekad zafllasha... gledao po netu neki spominju reinstalaciju OS-a što mi nije baš drago. Nista nije od aplikacija instalirano novo. Lijepo molim za savjet ako imate kakvo saznanje o istom ili slicnom problemu. tnx
Tema zaključana.
14.07.2013 | 11:59
oslobodi ram,u terminalu kucaj purge i potvrdi komandu
Tema zaključana.
14.07.2013 | 12:06
Tnx na brzom odgovoru ali nema koristi od toga, BTW, 12GB rama
Radio sam i kompletno gasenje i iskljucivanje kabela iz struje...
Tema zaključana.
14.07.2013 | 12:13
Nema veze koliko imaš RAM-a ako te muči memory leak. Ako tako trza, razlog je ili swapanje memorije (jer imaš memory leak pa ti nešto pojede sav RAM i nastavlja jesti i dalje, pa komp stalno swapa memoriju na disk), ili preopterećenost procesora (opet najvjerojatnije zbog bugovitog procesa).

Pokreni Activity Monitor i provjeri kakvo je opterećenje CPU i RAM-a.

Koje aplikacije imaš aktivne? Ili je problem prisutan i kad niti jedna jedina aplikacija nije aktivna (tj. sve su quitane).
Tema zaključana.
14.07.2013 | 12:22
Problem je isti i kad je sve zatvoreno. Zaboravio sam spomenuti i lagani "tearing" na rubovima prozora kad ih se vuce.
Naravno provjeravao sam u activity monitoru procese i nema niceg. Ni cpu ni ram nisu optereceni. Znalo mi se prije događati da HPov proces optereti cpu pa sam ga morao force quitati ali cak ni onda nije dolazilo do ovog "efekta".
Tema zaključana.
14.07.2013 | 12:32
Ja sam odmah pomislio na graficku, ipak je dosta toplo, ali temperature su normalne, dioda cca 56, cpu 50...
Tema zaključana.
14.07.2013 | 12:36
Ako si siguran da nemaš problem s utroškom CPU ili RAM resursa, onda je logično posumnjati u hardverski kvar. Ako si našao da negdje netko piše da pomaže reinstalacija OS-a, pokušaj instalirati svježi OS na neki vanjski disk, čisto da ne gaziš odmah ovaj interni, pa vidi da li i kod tebe to pomaže. Ako ne, za očekivati je da trebaš servis.
Tema zaključana.
14.07.2013 | 12:46
Znači, čim ga restartaš odmah se tako ponaša ili nakon određenog vremena?
Pokušaj maknuti sve programe koje imaš podešene da se podignu pri podizanju sistema (Login Items), pa onda restartaj računalo.
Tema zaključana.
14.07.2013 | 13:06
Kao što rekoh, valjda activity monitor ne laže. Instalacija svježega na vanjski disk nije trenutno mogucnost ali Iako nisam još nikad reinstalirao OS, s obzirom da se backup radi redovito na Time Capsule pretpostavljam da to ne bi trebao biti problem sa naglaskom da se SVE mora vratiti kako je bilo. Sav posao je gore i izuzetno je vazno sve vratiti kako je i bilo...
Tema zaključana.
14.07.2013 | 13:10
Nema nicega u startupu odnosno kod login items. Da, svjezi restart i odmah je tako
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
14.07.2013 | 17:58
Nema na Macu fora "OS se izlizao" kao na Windowsima, pa da se stvari rješavaju reinstalacijom. Treba skužiti što je uzrok.

Ovako po tvojem opisu da se to dogodilo iz čista mira, bez da si nešto instalirao, ne isključuje mogućnost da je zaista riknula grafička. To se na iMacu rijetko događa, sve ove godine od kada je Intel serija aktualna, ja pamtim samo jedan slučaj da je krepala grafička - i to nedavno na jednoj 27-ici. Takve situacije su međutim znatno dramatičnije i redovno dolazi do KP (Kernel Panic), smrzavanja, izrazitih artefakata po cijelom ekranu itd.

Dobra vijest je da reinstaliacija OS-a na Macu je trivijalan i bezbolan proces koji ničemu neće naštetiti i koji neće tražiti da reinstaliraš svoje aplikacije i podatke. Ako je do problema došlo, a što je uvijek moguće, zbog oštećenja na disku ili zbog možda pokvarenog RAM-a koji je onda oštetio podatke, pa ih tako oštećene zapisao nazad, tada reinstaliacija ima smisla.

Postupak sada:

1) napravi Apple Hardware Test (tipka D kod boota ili alt+D, mora biti žičana tipkovnica, bilo koja). Ako je RAM ok i kaže da je sve ostalo ok, onda kreni dalje...

2) digni konzolu (Console.app) i pogledaj logove sistema, da li neki servis pada, što se zapisuje po startu sistema. Tu će se brzo vidjeti što zeza sistem, ako je pak sve uredno, onda idi na tri...

3) reinstalacija samog OS-a po sistemu "prepeglati stare fileove novima, a ostalo ne dirati". Ako je to generacija uz koju više nije dolazio bootabilni DVD, onda je najbolje (to je i inače pametno imati) napraviti jedan bootabilni USB (4 GB ) na koji ćeš staviti OS X instalaciju (upute kako izguglaj) - ili sprži DVD na istu foru. Ako imaš eksterni disk za igranje, onda je još bolje i lakše napraviti instalaciju sistema na njega, pa testirati Mac s njega. Ako s drugog sistema sve radi ok, znači da je softverski problem, pa će se lako dalje, ako se ponaša isto, znači da je ipak hardver...

Sretno i pitaj ako zapneš!
Tema zaključana.
14.07.2013 | 22:59
Tnx, javit cu...
Tema zaključana.
14.07.2013 | 23:16
Hardware test prosao, kaze sve OK.
Idemo dalje...
Tema zaključana.
14.07.2013 | 23:29
evo stringa iz konzole, stalno se ponavlja... vidim da to ocito radi frku a sad neka znalci protumace da krenem u akciju ciscenja

14. 07. 13. 22:21:40,350 ReportCrash[408]: Removing excessive log: file://localhost/Users/Edi/Library/Logs/DiagnosticReports/mobile_fs_util_2013-07-14-221819_EdiMac-2.crash
Tema zaključana.
14.07.2013 | 23:48
Izgleda da je aplikacija koja iPhoneDisk koju sam ocito probao (ni ne sjecam se) ali ne postoji vise, radi problema jer se nije deinstalirala kako treba... nasao sam na netu taj problem cak se javio developer discussions.apple.com/thread/2811717?start=0&tstart=0
Tema zaključana.
14.07.2013 | 23:51
Neka razbijena aplikacija ti stalno prepunjava crash log pa ga OS stalno briše. Ja ne znam što je to EdiMac. Da li tebi to ime nešto govori?
Tema zaključana.
15.07.2013 | 00:06
Problematicna aplikacija je iPhoneDisk po svemu sudeći... EdiMac je, nije li očito, ime mog Mac-a
Tema zaključana.
15.07.2013 | 10:58
Sad kad kažeš, da očito je.
Ja sam zabrijao da je to ime aplikacije.
Tema zaključana.
15.07.2013 | 13:32
Očistio sam ostatkee te aplikacije i vise se ne pojavljuje u system logu, no nakon restarta problem i dalje ostaje :/
Ja doduse ne mogu razaznati iz tog sysloga neki drugi problem, ovaj je bas bio ocit jer se stalno ponavljao... mozda bi netko mogao?
Tema zaključana.
15.07.2013 | 13:50
Stavi kao attachment.
Tema zaključana.
15.07.2013 | 16:10
U međuvremenu sam instalirao OSX na vanjski hdd. Ta instalacija radi normalni i bez problema. Dakle pretpostavljam da bi rebao reinstalirat OS...
Tema zaključana.
15.07.2013 | 16:42
U principu se da uvijek naći i ukloniti uzrok problema, samo što je preinstalacija OS-a ponekad brža. Samo vodi računa da ti se problem može vratiti nakon što potegneš natrag time machine backup.

Dakle, postaj ovamo systemlog, ZIP-an, kao attachment, a istovremeno probaj na onaj vanjski disk povući time machine backup pa vidi da li i dalje nema problema.
Tema zaključana.
15.07.2013 | 23:05
evo system log-a

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: console_syslog.zip
Veličina datoteke: 8364
Tema zaključana.
16.07.2013 | 00:56
Ne vidim nista sumnjivo unutra ovako na prvi pogled, ali imam pitanje: dogadja li se problem ako kreiras drugog admin usera i prijavis se kao on?
Tema zaključana.
16.07.2013 | 02:39
Riba kaže:
Ne vidim nista sumnjivo unutra ovako na prvi pogled, ali imam pitanje: dogadja li se problem ako kreiras drugog admin usera i prijavis se kao on?

Da, isti problem sa novim admin userom
Tema zaključana.
16.07.2013 | 13:40
Onda je nesto sto je instalirano van user foldera. Sjecas li se sto si instalirao neposredno prije nego sto je to pocelo? Ja bi probao i instalirati preko svega zadnji combo OS X update.
Tema zaključana.
16.07.2013 | 14:15
Ne mogu se sjetiti iako rijetko sta instaliram... ali pogledat cu malo. U svakom slucaju ne moze stetiti da instaliram combo osx update zar ne?
Tema zaključana.
16.07.2013 | 19:04
Combo OS X update nije pomogao :/
Tema zaključana.
19.07.2013 | 12:54
Sa restore diska (stick) vratio sam kompletni backup sa time machine od prije 15-ak dana. Trajalo je 10-ak sati ali je problem nestao.
Eto tako... nikad nećemo saznati što je bilo. :/
Tema zaključana.
19.07.2013 | 16:24
frend ima isti problem na mac miniju, jos uvijek nismo rijesili problem, odnosno, zaobisli smo ga, smanjili smo expose na 0s u terminalu, kada sam pisao post isto je smayoo i ekipa pricala o memory leaku ali nije nam pomogla. a nis, kad se vratim u ri cemo valja probat reinstalaciju. sada se samo bojim da mi na retini nece to biti problem :/
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1252)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO