kernel SMC
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

kernel SMC

22.06.2014 | 08:22
Primijetio sam jučer cijeli niz ove poruke u console.app
21.lip 16:52:18,000 kernel[0]: SMC::smcReadKeyAction ERROR Tp5P kSMCBadArgumentError(0x89) fKeyHashTable=0x0xffffff8020eeb000

Mac mini OS X 10.9.3
Zna li netko šta je to? Jel to nešto zabrinjavajuće?
Tema zaključana.
22.06.2014 | 08:40
Da nemas instaliran smcFanControl ili slican alat koji se kaci na system management controller?
Tema zaključana.
22.06.2014 | 08:46
Nemam ništa slično instalirano.
S obzirom da u Miniu imam SSD u zadnje vrijeme sam primijetio da je dosta glasniji nego inače, skoro se čuje kao da imam običan HDD, ne znam da li je to povezano nekako.
Tema zaključana.
22.06.2014 | 09:26
Restartao sam računalo, ovo je console izbacio nakon restarta, nadam se da netko zna iščitati eventualni problem, ili ja možda pušem na hladno?

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: report.txt
Veličina datoteke: 40 KB
Tema zaključana.
22.06.2014 | 10:01
Nije baš pregledno log od 40 kB c&p u post. Pa sam ga prebacio u priloženu datoteku.
Log je beskrajan i ovako na prvi pogled ne vidim nešto što bi bilo problem. Pretpostavljam da si prilikom ugradnje SSD nešto poprčkao s temperaturnim sondama pa se neka temeperatura više ne mjeri ispravno i to ti sad radi probleme. Jesi li zavrtio AHT?
Tema zaključana.
22.06.2014 | 10:25
Tnx, samyoo za skraćivanje posta (mogao sam se i sam sjetiti ).
SSD sam ugradio prije tri godine, i nikad nikakvih problema. Zavrtio sam AHT i kaže sve u redu.
Napravio sam Safe Boot, izvršio Repair Disk, sve u redu.
Da se razumijemo, sa računalom je sve OK, samo šta sam primijetio (pogotovo kada surfam), da je SSD malo glasniji nego inače, pa sam pogledao šta kaže Console app i uočio sam taj kernel error.
Tema zaključana.
22.06.2014 | 11:53
Čekaj malo, pa SSD nema mehaničkih dijelova da je glasniji. To može biti ventilator, a to znači da se nešto više grije ili se senzor portemetio/pokvario. Pogledaj temperaturu na istatu ili gdje već imaš. Uz to , dobro je imati ugrađen kontrolor za ventilator.
Tema zaključana.
22.06.2014 | 12:15
Nisam rekao da je SSD glasniji od HDD, ali prije je Mini bio potpuno nečujan a sada ga čujem kako potiho "rošta", gledam Activity monitor ne prikazuje ništa neuobičajeno.
Možda je SSD polako na izdisaju?
Evo screenshot temperatura i ventilatora.
Prilozi:
Tema zaključana.
22.06.2014 | 12:33
I RAM nekad zna potiho roštati kad radi
Tema zaključana.
22.06.2014 | 13:09
Šališ se, naravno.
Roštanje se može čuti isključivo od mehanički pokretnih elemenata. Optički drive, HDD, ventilatori.
Od elektronike se može čuti samo cvrčanje ili cviljenje i to samo od energetske, dakle od switchanog napajača. Chopper zacvrči (ili zacvili, ovisno o masi hladila) kad je jače pod opterećenjem.

Renzo, koristiš li možda iStat? Kad su sve temperature normalne, koja je brzina ventilatora?
Tema zaključana.
22.06.2014 | 13:28
Postao sam dva posta iznad screenshot temperatura i ventilatora.
Mini ne radi procesorski teške zadatke tako da je temperatura uvijek +/- u tim vrijednostima.
Tema zaključana.
22.06.2014 | 13:35
Isprobao sam ovaj test da provjerim ventilator da li reagira na povećanje temperature i normalno je digao okretaje na 3500 rpm.

Ugasio sam Minia, iskopčao napajanje, ukopčao napajanje, resetirao i sada mi izgleda da je opet nečujan.
Ne znam šta mu bi.
Tema zaključana.
22.06.2014 | 13:47
Sorry, nisam skužio screenshot.

Na discussions.apple.com pišu da se taj SMC error javlja zbog iStata (ova stara widget verzija je abandonware i nije potpuno usklađena s OSovima novijim od 10.6). Kod nekih izaziva da se ventilator vrti brže nego što treba, a kod nekih ništa, nego samo svako toliko prijavi tu grešku u log.
Tema zaključana.
22.06.2014 | 14:48
Hvala, smayoo, znači ništa zabrinjavajuće.
Tema zaključana.
22.06.2014 | 15:32
Bit će se ventilator brže vrtio. Kad sinapravio reset vratilo se na normalu. Imao si neki softverski bug. Vozi dalje bez brige.
Tema zaključana.
22.06.2014 | 15:39
Yess! : )
Tema zaključana.
22.06.2014 | 19:47
Ne razumijem se previše u greške OS-X. Jučer sam imao kernel panic i morao napraviti sam restart računala, nakon toga je sve ok. Prvi put mi se to desilo a imam isto minija s ssd kao Renzo. Mislim da moja greška nije povezana s njegovom, al eto da pokažem stručnjacima.
Prilozi:
Tema zaključana.
22.06.2014 | 19:56
Kernel je izazvao process fpsaud, što je "Flash Player Secure Automatic Up Date". Izgleda da je taj Flash smeće kako god okreneš. Ne bi se uznemiravao osim ako se ne ponovi.
Tema zaključana.
23.06.2014 | 12:53
Ponekad se dogode takvi random crashevi. Meni je tak Tuxera jednom srušila komp. Oće to ponekad (al puno manje nego na win)
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1606)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.67 Seconds

Provided by iJoomla SEO