Skidanje zaštite - preimenovanje fajla
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Skidanje zaštite - preimenovanje fajla

04.11.2014 | 21:39
nisam možda najbolje napisao naslov...

radi se o sljedećem: kopirao sam na hard neke ppt-ove sa "službenog" (kupljenog) diska i sada kad im želim promijeniti ime svaki puta me traži sistemsku lozinku (glavnu lozinku OS-a) - što postaje problem kada moraš preimenovati 50 fajlova.

probao sam maknuti zaštitu sa get info > sharing & permissions / privilege: read and write, ali me idalje traži lozinku.

može li se to nekako riješiti - deaktivirati ta zaštita?

edit:
isto se dešava i kada želim kopirati fajlove iz jednog u drugi folder ili unutar foldera napraviti novi folder.
Tema zaključana.
04.11.2014 | 23:26
Koji je format tog HDD? HFS+? ext3? Pretpostavljam da cijela file struktura, odnosno svaki file ponaosob ima zapisano vlasništvo koje nije tvoje.

Terminal.

cd ~
ls -al

dobiješ hrpu stavki kao što su ove:
drwx------+ 44 emil  staff    1496 Nov  4 22:37 Desktop
drwx------+ 28 emil  staff     952 Oct 21 10:33 Documents
drwx------+ 70 emil  staff    2380 Oct 27 16:28 Downloads

Tu gdje u primjeru piše "emil staff" kod tebe piše nešto drugo, isto dvije riječi, odvojene razmakom. To je tvoj username i group name (vjerojatno isto staff), a u listi datoteka u direktoriju označavaju tko je vlasnik datoteka.

onda dalje u terminalu odi u taj folder gdje su ti prekopirani fajlovi koji ti prave probleme i napravi opet

ls -al

da li ti stoji kao vlasništvo opet tvoj username i "staff" ili možda pišu neki brojevi (tipa 501 i 201) ili tako nešto?

Ako stoji da si ti vlasnik, onda je problem da su datoteke "locked". Onda tipkaj u terminalu ovu komandu

sudo chflags -R nouchg /put/do/tih/datoteka

(onaj -R znači da će komanda prošetati kroz sve poddirektorije od mjesta koje si naznačio naniže i maknuti uchg flag sa svih datoteka koje nađe).

Ako ne stoji tvoje ime za vlasnika, onda:

sudo chown -R username:grupa /put/do/tih/datoteka

umjesto username i grupa upiši svoj username i grupu (koje si vidio na početku priče u svom home direktoriju)

Za obje komande će te tražiti da uneseš password (kod tipkanja se ne pojavljuju nikakve zvjezdice ni crtice, moraš je utipkati potpuno naslijepo i na kraju pritisnuti enter) od korisnika koji je trenutno logged on, a taj korisnik mora imati administratorske ovlasti na stroju.
Tema zaključana.
05.11.2014 | 20:59
ufff, puno Terminala odjednom...

daj mi prvo reci, šta znači ovo:
smayoo kaže:
onda dalje u terminalu odi u taj folder gdje su ti prekopirani fajlovi koji ti prave probleme i napravi opet

kako u Terminalu "idem u taj folder"?

inače, HDD je Mac OS X Extended (Journaled).
Tema zaključana.
05.11.2014 | 21:06
u terminalu otipkaj cd pa razmak, NE TIPKAJ ENTER, pa iz Findera odvuci taj folder u Terminal prozor tako da ti se njegov path "natipka" sam. I onda pritisni Enter.
Tema zaključana.
05.11.2014 | 21:18
ok. dakle, u tom folderu postoji još puno podfoldera. jel te komande obuhvaćaju sve podfoldere?
napravio sam što si rekao, "ubacio" glavni folder u Terminal, izlistao je moj user name + staff i onda sam napravio dalje prema uputama za taj slučaj:
Finns-iMac:Profil username$ sudo chflags -R nouchg/Users/username/Documents/Finn/Škola/Profil
Password:
usage: chflags [-fhv] [-R [-H | -L | -P]] flags file ...

je li to sad to?
Tema zaključana.
05.11.2014 | 21:35
idalje mi se javlja isti problem.
trebam li postupak ponoviti za svaki od podfoldera u "glavnom" folderu?
Tema zaključana.
05.11.2014 | 21:36
Nije. Krivo si natipkao komandu. Imaš razmak između nouchg i /Users...
Tema zaključana.
05.11.2014 | 21:37
Postupak ne treba ponavljati, jer ono "-R" znači "recursive", dakle komanda će provrtjeti sve podfoldere.
Tema zaključana.
05.11.2014 | 21:38
ali nema razmaka između nouchg i /Users - gdje ga vidiš?
Tema zaključana.
05.11.2014 | 21:48
Pa kod mene ga vidiš.
Točno je - nema razmaka kod tebe, a TREBA ga biti.
Tema zaključana.
05.11.2014 | 21:50
ahaaa... nisam skužio.
Tema zaključana.
05.11.2014 | 21:52
Nema veze, važno je da na kraju ipak jesi. Ajde, javi ako sad radi.
Tema zaključana.
05.11.2014 | 21:55
sad kad sam to napravio u Terminalu nisam dobio nikakav "odgovor" - je li to normalno?
nakon što me pitao password i upisao sam ga te stisnuo enter - ništa.
Tema zaključana.
05.11.2014 | 21:57
provjerio - opet ništa...
Tema zaključana.
05.11.2014 | 22:02
Normalno je da nisi dobio nikakav odgovor .
Ako i dalje nisi riješio problem, napravi u terminalu opet ls -al

Pogledaj onaj dio u svakom retku gdje piše nešto kao

-rw-r--r--

Za veliku većinu datoteka piše uvijek jedno te isto. Što točno piše? Dakle TOČNO koja slova na kojem mjestu te koliko je crtica između?
Tema zaključana.
05.11.2014 | 22:06
evo...
Prilozi:
Tema zaključana.
05.11.2014 | 22:15
Dakle, ako sam dobro shvatio:

1. sve datoteke i folderi su vlasništvo onog korisnika koji je prijavljen kad pokušavaš iz findera promijeniti ime, premjestiti i sl. pa te traži admin pass

2. napravio si chflags komandu, znači da sigurno fajle nisu locked (možeš provjeriti tako da odabereš nasumično jednu iz findera, desnoklik, get info pa se uvjeriš da nema kvačice pokraj "Locked" atributa)

3. dozvole za rukovanje nad datotekama su normalne (drwxr-xr-x za foldere, -rw-r--r-- za obične datoteke)

Onda, ako je to sve tako, daj screenshot da vidim točno kakvu poruku dobiješ kad pokušaš neku od tih datoteka renameati ili premjestiti.
Tema zaključana.
05.11.2014 | 22:23
samo je jedan korisnik na ovom kompjuteru - ja.
nije na fajlovima označeno locked.
dolje je screenshot.
Prilozi:
Tema zaključana.
05.11.2014 | 22:39
evo usporedbe zaštićenog i nezaštićenog fajla. kod zaštićenog su neke opcije nedostupne i privilegije su "read only", ali i kad promijenim to u "read and write" svejedno mi opet traži password.
Prilozi:
Tema zaključana.
06.11.2014 | 09:17
OK, dakle ono ad 3 nije OK. To što ti iz Get Info prozora promijeniš u read and write utječe na ACL (access control list, dakle extended permissions, one koji se "popravljaju" iz Disk Utilityja), a ne na ove temeljne dozvole od Darwina.

Dakle, u terminalu utipkaš komandu:

sudo chmod -R 0755
NE TIPKAŠ ENTER
OBAVEZNO DODAŠ RAZMAK NA KRAJU
i onda odvučeš iz findera taj folder u terminal prozor, da ti se upiše točan path
tipkaš enter
utipkaš pass naslijepo i opet enter

Nakon toga ti ti "zaštićeni fajlovi više ne bi trebali predstavljati problem". Posljedica će biti da ćeš na njima imati i execute dozvolu, kao da su izvršni command-line programi, ali to ne bi smio biti neki problem. Ionako nikad nećeš slike pokušavati "pokrenuti" iz Terminala (kao da su programi).
Tema zaključana.
06.11.2014 | 18:31
Jesi probao? Ima pomaka?
Tema zaključana.
06.11.2014 | 19:53
RADIII!!
hvala ti!
Tema zaključana.
06.11.2014 | 21:38
Eto, drago mi je da smo riješili...
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1413)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO