MBP mid 2009 ne dovrsava boot
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP mid 2009 ne dovrsava boot

21.09.2015 | 18:05
Pozdrav,

Danas usred posla u najbitnijem trenutku Mac je dao svoje. Usporio se dok su se kopirale pjesme i samo se ugasio.

Boot sustava dode do pola i samo se ugasi. AHT nisam uspio pokrenuti u niti jednoj kombinaciji tipki.

Usao sam u disku utility i pise da disk needs to be repaired. Kad pokrenem repair izbaci gresku broj 8 i nemoze dovrsiti proces.

Backup nisam napravio neko vrijeme jer nisam bio u mogucnosti radi rada na terenu a nebi htio izgubiti podatke.

Ugrađen je SSD od Kingstona.
Tema zaključana.
21.09.2015 | 18:26
Kolika je napunjenost diska?
Koliko je stari disk?
Tema zaključana.
21.09.2015 | 19:10
Ušao si u disk utility kroz emergency recovery particiju?
Tema zaključana.
21.09.2015 | 19:29
Probaj bootati u safe mod sa Shift i popraviti s Disk Utility ili s naredbom fsck.

osxdaily.com/2013/08/07/how-to-repair-a-...om-single-user-mode/
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
21.09.2015 | 23:03
Ako je ugrađen third-party SSD i gore nije bila zadnja verzija sistema, moguće da je kvaka u tome. Imao sam takav slučaj i trebalo je isključiti provjeru "potpisanih" drivera za SSD. Nakon toga bi se stroj normalno bootao i sve bi opet bilo ok.

Problem je što se to može napraviti samo globalno, pa je relativno risky ako se u budućnosti pojavi neki malware koji bi to zlorabio. Za sada se ne bih oko toga previše brinuo.

To možeš napraviti iz terminala, bootajući s nekog drugog drivea, dakle "disable kext signing" priča, izguglaj ako vidiš da bi moglo biti to. Naravno, prvo ustanovi je li sam Mac ispravan, a za to je najbolje dići ga sa USB-a ili nekog drugog vanjskog diska ili Maca (putem Firewirea) i vidjeti je li sve osim samog diska opreativno.
Tema zaključana.
22.09.2015 | 08:53
Sustav je 10.10.5
Disk se 128GB a napunjen je bio između 50 i 60 GB.

U safe mod sa shiftom ne zeli ici.
Disk utility u recovery modu javlja gresku prilikom repair postupka.

Disk je star malo manje od 2 godine i nije u svakodnevnom visesatnom koristenju.

Prebacujem sustav na usb da vidim u cemu je problem pa se javim ako negdje zapnem.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1443)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.71 Seconds

Provided by iJoomla SEO