HR znakovi (od Panthera?)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HR znakovi (od Panthera?)

02.09.2003 | 04:49
Zanima me finalno rjesenje: kombinacija stabilnog HR keyboard layouta (vidjet cete kako to opisujem) i koristenja HR znakova pod UTF-8 i UTF-16, te konverzije tekst dokumenata koje dolaze s raznih strana (ukljucivo i staru HR verziju do MacOS 9).
S obzirom na prirodu posla, vec dugo nisam bio u prilici da se zabavim rjesavanjem nekih dubljih problema, ali mi se cini da bih u ovo zagrizao. Polako ali sigurno, pa makar me rjesenje - s neke druge strane - prestiglo. ne znam kako vi, ali meni su takva iskustva uvijek bila dugorocno jako korisna!
Zato sam pripremio jedan svoj interni papiric/podsjetnik sa startnim popisom problema. Tek toliko da si sistematiziram "ulaz". Iskrcat cu ga nekamo u rubrike...
Tema zaključana.
02.09.2003 | 10:21
I? Di je? 8-)

GANDALf
Tema zaključana.
02.09.2003 | 10:39
Jos je u karanteni jer nisam shvatio sto bih s tim )))
MAK, pomagaj!
Tema zaključana.
02.09.2003 | 20:55
Za Ribu: Bio sam na Rubrikama, odabrao si MacOS X, dao naslov (ne sjecam se vise kako, ali je bilo nadahnuto ) i kad sam ga htio iskrcati kao file - jer sam ga pisao u TextEditu, ali sam ga mislio slati s drugoga mjesta i iz devetke - nije islo. Zato sam ga poslao kao file Davoru da ga iskrca na to mjesto, vec pod nekim naslovom. Npr. ovim pod kojim brbljamo.
Stovise, prilozio sam i sliku koju sam pokusao uvaliti jer je na formularu ponudjeno (pa se Explorer pod devetkom objesio).
Naravno, u onu skulju - shvatio sam - trebao sam ga napisati (nije bas ergonomski za nesto vec napisano, a jos manje nenapisano). Na stroju kojim sam browsao nisam mogao otvoriti, pa kopirati, ulijepiti. Eto, odatle posiljka.
Tema zaključana.
02.09.2003 | 21:57
Sve je jasno, dobio sam materijal. Bit ce sutra gore.
Tema zaključana.
03.09.2003 | 18:30
I gdje je materijal ?
Tema zaključana.
03.09.2003 | 18:38
Eno ga tamo!
Oni kojima se ne da lutati po siteu ima novi modul s desne strane "novi članci" sa linkovima na zadnjih 5 dodanih!
Tema zaključana.
03.09.2003 | 18:45
Našao sam.

A i komentar ću kao članak...
Tema zaključana.
03.09.2003 | 19:40
Ipak ću ovdje, ....mali mi je onaj prozor za raspisati se....

Prvo: treba napraviti HR tipkovnicu koja će se ponašati kao potpuna sistemska.

Komentar: dosadašnja sistemska ("Croatian" u Pantheru) Unicode tipkovnica (keyboard layout) funkcionira u Cocoa aplikacijama, a u Finderu nije zasjenjena samo kada se (pre)imenuju datoteke i mape. Za razliku od njih, stara (OS9) tipkovnica ("Hrvatski&quot
i CE tipkovnica (ne znam je li ona "divlja" ili je službeno podržana, a ima je iz nekoliko izvora uključujući i akademske slavističke izvore na zapadnim sveučilištima) funkcioniraju kao izabrani default u Finderu.
Kako i zašto tako? Hrvatska Unicode tipkovnica morala bi imati postojano svojstvo da ostane aktivna u svim ambijentima (Carbon, Cocoa, svejedno) kao sistemski odabrana.

Takva tipkovnica (layout) za sada je teško moguće izvesti i to zbog toga što sadašnje Carbon aplikacije ne podržavaju unicode, a ne podržavaju niti unicode input jer su napravljene prije "Cocoa in Carbon" featura u novom Carbon Libu... Finder je jedini koji to donekle dopušta (na njemu se i testira) ali je radi kompaktibilnosti default layout za njegovo korištenje Roman...

Postojeća Roman tipkovnica za 10.2 koristi "otvorenost" BSD Unixa tako da unutar sebe sadrži i Roman i Unicode Layout koji se na nivou Aque vidi kao Roman, no sam sistem kuži da je unutar istoga još i 'uchr' resource pa kada radi sa native Cocoa aplikacijom koristi taj. Naravno to je "prljavo" rješenje ali je više-manje funkcionalno. Problemi se javljaju sa 10.2.4 i novijim jer je tu postavljen novi Carbon lib koji ima u sebi "Cocoa in Carbon" i koji silom pokušava koristiti unicode input pa ga translatirati na mac-roman, no to ne uspijeva zbog loše kompajliranih aplikacija, ....to bi moglo i trebalo biti riješeno kada izađe finalna verzija Panthera jer će većina "Velikih" biti primorana izdati update za svoje aplikacije ili čak i nove verzije radi kompaktibilnosti sa novim sistemom i narečenim Carbon libom. Naravno nakon ovih updateova i novog sistema mogla bi nestati potreba za Roman i CE Layoutima, te bi nam ostao samo funkcionalan unicode....

Što se tiće sadašnje CE tipkovnice ona neće biti nikada napravljena tako da zadovoljava korisnike u HR (sa đ i Đ) jer je Apple-ov CE baziran na ISO 8859-1 standardu, a nigdje nije predviđen unos baziran na ISO 8859-2 (u biti je jer su i HRRoman i HRUnicode bazirani na njemu, ali se to nikako ne može primjeniti na CE). Rješenje za to je opisano gore i nadajmo se da će biti uskoro ostvareno.

Glede sadašnjeg stanja sa CE, da se i to riješiti, ali je postupak malko kompliciraniji i ja ga ne želim samo tako dati za "kikiriki".
A osim toga uskoro će nestati potreba za njim...

Daklem, riješenje je blizu, praktički tu, samo treba čekati, ali ne Apple HR nego Apple Inc. i njihov novi sistem, a onda i prve update aplikacija za "kompaktibilnost" sa novim OS-om.... ništa neće biti dok Pantera ne izađe, ...a onda još mjesec-dva updatea...

S tim gore sam pokrio sve MAK-ove točke.... koliko toga će biti ostvareno vidjeti ćemo... do tada kao i do sada - improvizacija i krpanje.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1087)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.78 Seconds

Provided by iJoomla SEO