Rušenje sustava - Kernel Panic
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Rušenje sustava - Kernel Panic

24.04.2012 | 16:04
Pozdrav svima.

Isprva se ispričavam ako je tema pokrenuta u krivom dijelu foruma.

Nedavno mi se počeo događati kernel panic nakon buđenja iz deep sleepa (bacanje u sleep i onda ištekavanje kabela iz utičnice). Problem je u tome da se to neredovito događa. Jednom se dogodi nakon prvog sleepa, drugi put nakon recimo 7 njih, itd. Probao sam sa Disk Utilityjem popraviti disk (jedino su dozvole bile "neispravne", ostalo je bilo OK) i to je spriječilo pojavljivanje kernel panica neko vrijeme, ali se ponovno počeo javljati i sada već ni popravljanje dozvola ne pomaže.

U svakom reportu je isto sljedeće:
...
panic(cpu 0 caller 0xffffff8000612859): "Hibernate restore error e00002bf"@/SourceCache/xnu/xnu-1699.24.23/iokit/Kernel/IOHibernateIO.cpp:2782
...
last loaded kext at 112322962163139: com.apple.iokit.IOAVBFamily 1.0.0d22 (addr 0xffffff7f80a9c000, size 36864)
...

Zbog toga sumnjam da hard disk krepava. No, u svakodnevnom radu nema nekih simptoma krapavajućeg diska (spinning beach ball, čudnoh zvukova, itd.).

iMac je 11,1 (late 2009), a disk je originalni koji je došao s njim. Nije dodavan nikakav hardver niti softver, a sustav je 10.7.3 i redovito je updatean preko Software Updatea.

Kompletni log zadnjeg crasha postam kasnije, ako bude od pomoći.
Tema zaključana.
24.04.2012 | 16:46
Imaš uključenu opciju da se disk prestane vrtiti (spindown) nakon nekog vremena neaktivnosti?
Tema zaključana.
24.04.2012 | 17:53
probaj support.apple.com/kb/HT3964?viewlocale=en_US&locale=en_US

ja sam imao problem sa deep sleepom(hibernacijom).. tj.. kad se isprazni batt do kraja komp bi trebao otići u deep sleep, no on se automatski resetirao kod pokušaja da se digne iz hibernacije, reinstaliranjem os-a je riješilo problem

no za kernel panic zna biti kriv i ram u 80% slucajeva
Tema zaključana.
24.04.2012 | 17:55
Mislim da disk krepava, on pri hibernaciji i pri sleep-u pokušava upisati podatke na disk, pa svaki put to čini po drugom mjestu na disku, kad naleti na prostor na kojeg ne upiše pravilno po podizanju iz sleepa te informacije ne može učitati pa javlja grešku.
Tema zaključana.
25.04.2012 | 09:48
Zahvaljujem na odgovorima.

@num: računalo radi po 8 ili više sati dnevno i nikad nisam imao problema u radu (ili u idle-u). Kernel panic se javlja isključivo kod gašenja i ponovnog paljenja. Opcija "Put the hard disk to sleep wher possible" u Energy Saveru je isključena.

@nmrzlja1: ne javlja mi se niti jedan simptom naveden u knowledge baseu. Ne bih rekao da je RAM jer bi se nešto trebalo manifestirati u radu … virtualne mašine i renderiranje 3D modela pojede dosta RAM-a i nikad problema.

@Smet: To je i moje mišljenje, prema crash logu, logičkom razmišljanju i činjenici da diskovi u iMacu često krepavaju. Da je komp pod garancijom, ne bi dvojio niti sekunde. Pošto sam moram mijenjati disk, želio bih prije toga iscrpiti sve ostale mogućnosti.

Prilažem i kompletni crash log.

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: crash.txt
Veličina datoteke: 8526
Tema zaključana.
25.04.2012 | 10:04
Pokušaj intenzivno opteretiti disk pa ćeš odmah vidjeti da li crkava. Pusti na njega kopirati neku abnormalnu količinu podataka, da ga napuniš skoro do čepa i istovremeno ga tjeraj da radi nešto drugo (npr. zipaj cijeli postojeći sadržaj tok diska na neki vanjski). Ako ti sve to odradi bez errora, onda je izuzetno malo vjerojatno da crkava.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1025)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO