Kako obrisati acc. na OS X i sve vezano za njega?
(0 korsinik/a gleda/ju temu) 

Kako obrisati acc. na OS X i sve vezano za njega?

01.09.2012 | 15:11
Kako obrisati sve podatke bez reinstalacije OS X-a? Prijatelj je kupio MacBook star 2 dana ali bi htio da ocisti sve podatke ostale od prijasnjeg vlasnika, itunes account, datoteke, foldere ... ajde laicki da kazemo kao da je tek ispao iz kutije.

Hvala.
Tema zaključana.
01.09.2012 | 15:30
Dali je dole navedeno dovoljna procedura da se sklone osjetljive informacije ( e-mail adrese, password-i, unosi u kalendara i adresaru ...) iz systema?

You can create the new admin user account, in Apple Menu > System Preferences > Users & Groups (Users & Groups name varies by OS X version), then from that account delete the old one and choose the option to remove all user files and settings.

Then you can go into the hard drive and delete any files you may have put in the shared user folder or the root level of the hard drive. If it is still listed in the Users folder you can delete your old account entirely.

Once that is done you can go to Boot Volume\Applications\Utilities and open Disk Utility. Click your drive and go to the Erase tab. From there select the option to Erase Free Space and choose the most secure option then erase. This will take quite a while. I would go to the Energy Saver pane in System Preferences and set your computer to never sleep to avoid interruptions.

This won't delete all references to your name. Any registered software will still be in your name. There may be other references to you, your address and other personal info scattered about the System, Library and main hidden folders. The only way to be certain is to replace the hard drive, destroy the old one and reinstall OS X.

However what info does remain would require someone very knowledgeable to dig it out. What remains is likely much less than personal info than can be found in a few quick Google searches.

Hvala.
Tema zaključana.
01.09.2012 | 15:48
Stig L Stoner kaže:
Kako obrisati sve podatke bez reinstalacije OS X-a? Prijatelj je kupio MacBook star 2 dana ali bi htio da ocisti sve podatke ostale od prijasnjeg vlasnika, itunes account, datoteke, foldere ... ajde laicki da kazemo kao da je tek ispao iz kutije.

Hvala.

Mislim da ti je najjednostavnije i najcisce napraviti reinstalaciju, pa ces onda imati ziher da je tek ispao iz kutije.
Tema zaključana.
01.09.2012 | 15:55
Kako, sta, gdje, koliko vremenski je potrebno za takvo nesto? MacBook 13.3 late 2011, nema instalacionih diskova. Ima li kakvo uputstvo na net-u step by step
Tema zaključana.
01.09.2012 | 16:12
Ma kakva reinstalacija. Prvo, reinstalacija uopće ne dovodi računalo u stanje kao da je ispalo iz kutije, jer isto ne radi secure erase slobodnog prostora.

Ali to mu siguruno ne treba. Dovoljno je kreirati novog korisnika s administratorskim ovlastima, odlogirati se iz ovog starog, logirati se u novog, otići u Sys Prefs, Accounts, klik na lokot, upisati password, odabrati starog korisnika, klik na minus, ukvačicati da želiš izbrisati korisnički folder i sve dokumente. Točka.

Za to što on želi, to je dovoljno dobro.

Da je prethodnom vlasniku bilo stalo da nitko nitko nitko nikad nikad nikad ne može do njegovih podataka, on bi to napravio, i za tim onaj opisani secure erase free space. Tvom prijatelju to ne treba.
Tema zaključana.
01.09.2012 | 22:11
Mozda stari vlasnik nije uspio obrisati podatke.
Tema zaključana.
07.09.2012 | 08:26
Upravo tako, stari vlasnik je izvukao sve sto mu je trebalo ali nije znao kako sve do obrisati i uciniti nedostupnim. Ukratko sve je zavrseno veoma jednostavno kako je Smayoo naveo step by step

Hvala
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1066)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.97 Seconds

Provided by iJoomla SEO