Programiranje C jezik
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Programiranje C jezik

03.06.2013 | 15:35
Treba da prebrojimo objekte na slici u C jeziku, ako moze neko malo da pomogne oko algoritma..Ideja je da gledam koji su pikseli, kada stignem do crnog piksela on gleda svoje susede i ukoliko ih nema koji su crni to je jedan objekat..
Kako definisati taj pixel, trebaju mi if uslovi i for petlje. I prilogu je posatavljena slika. Konvertovanje u binarnu nije problem, znaci radim sa binarnom slikom.
Unapred hvala
zamka8bit.png
Tema zaključana.
03.06.2013 | 17:53
Vjerojatno ne baš tako kako si napisao, nego kad naiđeš na crni piksel, onda se širiš oko njega dok ne naiđeš na sve bijele i onda je to jedan objekt.
Treba ti polje (dvodimenzionalno) u koje ćeš bilježiti piksele koji su prekontrolirani (da ne bi dvaput prebrojao isti objekt). Kreneš redom s neke strane (dvije for petlje, jedna za redove, druga za stupce), svaki bijeli piksel na koji naiđeš markiraš kao prekontroliran, a svaki koji je već markiran preskačeš. Kad naiđeš na crno, pozoveš funkciju, s koordinatama piksela i argumentom n=0 (prvi ulaz).
U toj funkciji onda
- piksel markiraš kao provjeren
- ako je n=0 od tog piksela ideš na svih 8 strana i svaki put pozoveš istu funkciju (rekurzivno) s koordinatama novog piksela, a n=1 do 8 (označava smjer u kojem si krenuo)
- ako je n>0 onda provjeriš da li je crno najprije. Ako je onda opet redom ideš na 7 strana (sve osim one odakle si došao) rekurzivno
- ako nije crno, onda (ako je n=0 povećaj brojač objekata (globalna varijabla)) i završi funkciju

Dakle, rekurzivna funkcija uvijek završava kad naiđe na bijelo, ali brojač objekata poveća samo kad se odpetlja natrag do nulte razine

I to ti je to.
Tema zaključana.
03.06.2013 | 17:56
Saće doć StajpZg i bacit će na mene kletvu izopćenja iz programerske crkve jer sam koristio rekurziju, a to je big no-no.
Tema zaključana.
03.06.2013 | 22:44
Ja bih samo u prvom prolazu pretvorio u bijelo crne pixele koji imaju crnog susjeda desno, dolje i dolje desno. Onda bih u drugom prolazu prebrojio crne pixele.

Zatim bih provjerio algoritam i eventualno proširio ovo gore za još koji pixel, ali tek nakon testiranja.
Tema zaključana.
04.06.2013 | 00:00
Hvala na odgovoru u pravu ste..
Ovo sam radio u Matlabu i to nije problem odraditi..ovu sliku prebacujem na mikrokontroler i on ce brojati objekte, ali naravno sa kodom C jezika..pokusacu da odradim ovako kako ste mi rekli..
Tema zaključana.
26.06.2013 | 10:02
IgorD kaže:
Ja bih samo u prvom prolazu pretvorio u bijelo crne pixele koji imaju crnog susjeda desno, dolje i dolje desno. Onda bih u drugom prolazu prebrojio crne pixele.

Zatim bih provjerio algoritam i eventualno proširio ovo gore za još koji pixel, ali tek nakon testiranja.

Nisam skužiio zašto bi crne piksele koji imaju crne susjede pretvarao u bijele? Da nisi mislio obratno?
Tema zaključana.
26.06.2013 | 10:34
Te crne točke mogu na slici biti predstavljene sa dva, tri ili više crnih pixela koji se nalaze jedan uz drugi. Kad sve te nakupine crnih pixela svedeš na samo jedan onda ih je lako prebrojati.
Tema zaključana.
26.06.2013 | 10:45
Aha, kužim. Da, to je isto ok pristup ako ćeš zauvijek ostati samo na tome da prebrojiš crne objekte. No obično za tim slijedi zahtjev da znaš koliko je koji velik, ili da prebrojiš samo one veće od <n> kvadratnih pixela, ili da odrediš srednju napučenost površine, ili tako nešto. Mislim - to prebrojavanje crnih objekata je temeljni algoritam videoanalitike. Obično tu onda slijedi analiza pomicanja, mjerenje brzine, detekcija odstupanja od većine (npr. svi se kreću odozgo prema dolje, samo jedan u suprotnom smjeru i sl.)...
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (465)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.65 Seconds

Provided by iJoomla SEO