UNIX-like?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

UNIX-like?

19.03.2012 | 13:21
Pozdrav,

Imam doma macbook na kojemu se vrti OS X 10.6.8 i PC na kojemu je ubuntu.
Prije par dana počeo sam čitati tutorial o pisanju shell skripti na ubunti,i tako jednom mi se dogodilo da nisam mogao koristit PC pa sam probao iz dosade na macbooku upisati u terminalu ono što sam naučio u tutorialu i jako sam se iznenadio kad je proradilo ali u isto vrijeme sam bio jako zbunjen(i sada sam:silly:) .Čak i kada sam utipkao u terminal "echo $SHELL" izbacio mi je "/bin/bash",što je ako sam ja dobro shvatio bash shell.
Pročitao sam na wikipediji da je OS X baziran na UNIXU kao i linux distribucije.

Moje konkretno pitanje je što zajedničko imaju OS X i neka linux distribucija?
Tema zaključana.
19.03.2012 | 13:45
OS X je dobrim dijelom baziran na FreeBSDu koji je poput Linuxa operatitvni sustav koji je vrlo sličan UNIXu. Oboje su djelomično ili potpuno usklađeni sa POSIXom i dijele puno zajedničkih točaka. Shell možeš koristiti isti i na OS X i na Linuxu, kao i većinu command line alata koji su već dostupni u binarnom obliku ili izvornom kodu.
UNIX/Linux je tradisionalno za GUI koristio Xserver (što se pomalo mijenja u posljednje vrijeme), dok je OS X imao svoj vlastiti GUI podsustav. No, i na OS X možeš pokrenuti Xserver u obliku X11.app aplikacije ili alternative za Lion budući da se sita više ne isporučuje.

OS X bi ti u osnovi bio lijepo upakirani UNIX....
Tema zaključana.
19.03.2012 | 21:23
Ma, nije Linux baš koristio X-e. SCO, Solaris, ovi, oni... ali Linux je tamo prije 20 godina bio preslab (tj. PC mašine u to doba su bile preslabe) za X-e. A kasnije su na Linuxu otišli na Gnome, zar ne?
Tema zaključana.
  • User
  • Posjetitelj
20.03.2012 | 01:54
smayoo kaže:
Ma, nije Linux baš koristio X-e. SCO, Solaris, ovi, oni... ali Linux je tamo prije 20 godina bio preslab (tj. PC mašine u to doba su bile preslabe) za X-e. A kasnije su na Linuxu otišli na Gnome, zar ne?

X-i i GNOME su različite stvari. X server je grafički server, dok je GNOME desktop okruženje koje "leži" na X serveru. Solaris, HP-UX i sl. komercijalni unixoidi iz tog doba su uglavnom koristili CDE (Common Desktop Environment) koji je, kao i GNOME, pokretan na X serveru. Također postoji hrpa drugih window managera ili environmenta koji su daleko brži od GNOME-a, npr fvwm, afterstep, windowmaker itd. Linux je također koristio XFree86, a kasnije Xorg implementacije X servera od samih početaka GUI-a na njemu.

Koliko mi je poznato, mislim da su OS X, NEXTSTEP i BeOS jedini unixoidi koji nisu koristili X server kao glavnu podlogu za GUI.
Tema zaključana.
20.03.2012 | 09:32
Volim kad ima edukacije za nas kućne korisnike !
Tema zaključana.
20.03.2012 | 10:23
OK, slažem se s tim. Ali kad je Riba napisao da je Linux za GUI koristio Xserver, ja sam pomislio na X-windowse (koji su bili uobičajen GUI na unixoidima tamo, devedesetih godina).
Tema zaključana.
20.03.2012 | 10:58
User kaže:

X-i i GNOME su različite stvari. X server je grafički server, dok je GNOME desktop okruženje koje "leži" na X serveru.

hvala User na objašnjenju,ovo me je isto zanimalo.Čak sam progulgao da li je moguće instalirati GNOME na OS X i vidim da se može ali ipak prije svega treba nekakav dodatak instalirati.
www.daniweb.com/hardware-and-software/ap...tweaks/threads/51798
http://www.daniweb.com/hardware-and-software/apple/mac-tips-n-tweaks/threads/attachment.php?attachmentid=2241&d=1154750733
Tema zaključana.
20.03.2012 | 11:26
Da, ali zašto bi htio stavljati Gnome na Mac? Macov GUI je puno bolji od Gnomea.
Tema zaključana.
20.03.2012 | 11:35
Ma naravno da je macov GUI bolji ali mene je zanimalo čisto radi znatiželje.
Tema zaključana.
20.03.2012 | 12:02
X-Windows je uvriježeno zbog MS Windows, no puni naziv je X11 Window Server odnosno skraćeno XServer. A to je ono što Riba spominje.
Današnje Linux i FreeBSD i dalje koriste XServer (Xorg ili XFree86) za komunikaciju sa grafičkim hardverom bez obzira da li koriste GNOME, KDE, fvwm ili neko drugo sučelje.
Tema zaključana.
  • User
  • Posjetitelj
20.03.2012 | 17:38
smayoo kaže:
OK, slažem se s tim. Ali kad je Riba napisao da je Linux za GUI koristio Xserver, ja sam pomislio na X-windowse (koji su bili uobičajen GUI na unixoidima tamo, devedesetih godina).

Vjerojatno si mislio na OpenWindows:

Jel to to?

Kako je num već objasnio gore, X-Win i XServer su ista stvar.

Navkov, "dodatak" koji trebaš je upravo X11 ili X Server za Mac OS. Na Linuxu i ostalim unixoidima se X11 pokreće kao podloga za GUI, dok Mac OS ne koristi X11 za svoje sučelje. Međutim, moguće je pokrenuti X11 kao aplikaciju i na Mac OS-u kako bi se moglo pokretati ostale GUI aplikacije s unixoidnih sustava, pa tako i GNOME ili KDE npr.

I za kraj mali ispravak, onaj gornji screen je KDE, a ne GNOME.
Tema zaključana.
20.03.2012 | 19:24
OpenWindows su bili na Sun Sparc radnim stanicama. Na Intel platformi sa SCO Unixom GUI je izgledao gotovo potpuno identično, ali se zvao X-Windows (točno se sjećam logotipa na splash screenu). X-Windows se isto tako zvalo i okruženje koje si mogao dići na MS DOSu da bi se njime spojio kao terminalom na server.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (465)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO