NDA za freelancere
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

NDA za freelancere

03.05.2017 | 18:15
Pošto vjerujem da vas ima dosta iz industrije koji obitavate na ovom forumu mislim da je ovo dobro mjesto da postavim pitanje koje mi se mota po glavi neko vrijeme.
Počeo sam u zadnje vrijeme odrađivati dosta poslova vezanih za IT. Dosta toga ima veze sa serverima, mrežama, održavanjima sustava, hostinzima itd.
Sve to radim ovisno od situacije do situacije preko ugovora (studentski ugovor ili ugovor o djelu), koji puta u fušu ili na ostale načine koji odgovaraju naručitelju. Ono sto me najviše zabrinjava je velika količina osobnih podataka ili recimo kompletne baze sa kojima se susrečem a o kojima toj firmi ili osobi ovisi cjelokupan posao. Nije me strah da nešto zeznem jer znam svoje sposobnosti/znanje i svjestan sam što smijem ili ne smijem uzimati da odradim nego se bojim situacija da nekom ne padne na pamet me prozivati za krađu ili manipulaciju podacima. Pa da nakon što ja recimo migriram server šef zove i tvrdi da sam zeznuo neki folder gdje je on prije držao svu arhivu, koja je jednostavno postala korumpirana od enormne količine temp fajlova, sigurno sam ja ukrao sve te podatke i prodat ću ih na crnom tržištu (ne pitajte me ništa, ima svakakvih pacijenata).

Kako se zaštititi u takvim slučajevima? Napisati i potpisati neki NDA prije početka posla u kojem stoji klauzula da nemam namjeru bilo kakvog procesa u kojem uzimam njihove podatke sa servera ili osobnih računala za osobno korištenje i prosljeđivanja trećim stranama (sa ti mnajviše radim pa me to najviše zanima). Nisam pametan, samo se želim nekako zaštititi...
Tema zaključana.
03.05.2017 | 19:06
U osnovi, nema pravno efikasnog načina da se zaštitiš. Samim tim što imaš pristup, uvijek ćeš biti, u tom smislu, sumnjiv. To je inherentni rizik takvog posla. Najbolje što možeš je - plaćati policu osiguranja od odgovornosti iz djelatnosti (koja ti, naravno, ne može vrijediti ako radiš u fušu, na crno, preko studentskog ugovora i sl, ali, s druge strane, ako to radiš na takav način, onda te nitko niti ne može pravno teretititi ni za kakvu stvarnu ili izmišljenu štetu jer, formalno, ti taj posao nisi radio).

Drago mi je, međutim, da si sam došao do faze da shvatiš kako visoka cijena koju netko naplaćuje za takve poslove nije utemeljena na tome da ima puno posla za napraviti (možda ima, možda nema, ali to nije razlog zašto se takve usluge trebaju dobro platiti), nego zato što podrazumijevaju jako veliku odgovornost.

Sad, kad si to shvatio, možda ćeš biti manje raspoložen takve poslove raditi u fušu, na crno i na sivo, preko tkoznačijeg studentskog ugovora itd. i time zapravo nelojalno konkurirati ljudima koji od toga pokušavaju živjeti.
Tema zaključana.
03.05.2017 | 19:50
Shvaćam zabrinutost, ali ako ti posao odradiš kako treba bez ikakvih mutnih poslova, onda klijent treba dokazati da si ti nešto skrivio. Imao sam i ja sličan slučaj i bio sam na popisu sumnjivaca i budući da klijent nije imao nikakav audit ili access control bilo je moja riječ protiv njihove. Na kraju su našli krivca.

Ako te baš brine, zašto jednostavno ne raditi screen recording svega što radiš i spremati u arhivu. Izmežu ostalog i server može logirati sve što se na njemu radilo i tko je to radio ako se sve ispravno podesi, ali to već nije tvoj posao već klijentov, ako mu je već do toga stalo.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
03.05.2017 | 22:27
Ne potpisuj NDA ako to od tebe ne traži sam klijent, NDA ugovor uvijek više štiti njega, nego li tebe.

A kada se rade NDA poslovi, to uvijek znači i višu cijenu, pa vodi i o tome računa. Ako radiš legalno, onda možeš na izdanom računu za obavljeni posao dodati napomenu što odrađeni posao ne uključuje i kakvo je jamstvo na danu uslugu. Još bolje ako je to sve definirano prije, na prihvaćenoj ponudi, pa se onda po njoj izdaje račun. Ako radiš neke poslove veće vrijednosti i možda dugoročnije, onda ti možeš složiti ugovor, ali sebi u korist, u kojem se ti ograđuješ od većine odgovornosti.
Tema zaključana.
06.05.2017 | 21:20
NDA te neće zaštititi na način na koji si mislio. Smisao NDA je da jednu stranu (u ovom slučaju tebe) spreči na određeno vrijeme da pričaš o usluzi koju su radio za klijenta, odnosno o tome što si kod klijenta od podataka vidio.

Tebi treba Ugovor u kojem ćeš štititi klijentov interes. Naravno toga se trebaš onda i držati. Takav ugovor će ti otvoriti puno vrata u poslu. Klijentova sigurnost na prvom mjestu!

Samo se opusti. Na dobrom si putu.

Želim ti da uspiješ u poslu koji radiš.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1188)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.65 Seconds

Provided by iJoomla SEO