Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

26.04.2026 | 13:00
dpasaric kaže:
Koristiš li ti tako nešto doma, imaš li kakvu preporuku za konkretni model?

Ne, ja sam u procesu uređenja svoje radione. Vjerojatno ću na koncu ugraditi dvostupnu dizalicu baš radi visine podizanja, ali, nisam još odlučio. Svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

dpasaric kaže:
Što se tiče samog hladnjaka, da, bilo bi najbolje da to kupim third-party unaprijed. Moram ga izmjeriti. Jedino gledam da je ovaj na linku "za britanske aute", pa je možda standard prihvata cijevi različit? Ne znam što je za talijanske aute standard, bilo bi idealno da to odgovara i da mogu njega odmah zamijeniti jer vjerujem da će dio na strani cijevi biti ok čak i ako se dio na hladnjaku razmrvi kod skidanja.

Hvala na savjetima, javim razvoj situacije!

Cijevi se u pravilu spajaju ili metarskim navojem ili AN (američki) navoji. U principu je svejedno, kad radiš crijevo, složiš kak imaš.
Alfa bi trebala biti u metarskom sustavu. Japanci jesu.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
26.04.2026 | 14:38
Čitam malo po forumima ekipu koja je to krpala, pa su koristili neke third-party pripasane hladnjake... jedan se tuži da mu izdrži do 10.000 km i onda mora novi jer puknu na spoju s cijevima, kaže da je promijenio tri do sada!

Zar zaista može biti da su ti kineski toliko nekvalitetni i da brzo pucaju? Kako se danas većina toga proizvodi tamo, kako upoće skužiti što je kvalitetno, a što nije?
Tema zaključana.
26.04.2026 | 15:05
dpasaric kaže:
Čitam malo po forumima ekipu koja je to krpala, pa su koristili neke third-party pripasane hladnjake... jedan se tuži da mu izdrži do 10.000 km i onda mora novi jer puknu na spoju s cijevima, kaže da je promijenio tri do sada!

Zar zaista može biti da su ti kineski toliko nekvalitetni i da brzo pucaju? Kako se danas većina toga proizvodi tamo, kako upoće skužiti što je kvalitetno, a što nije?

Jednostavno: ono što je jeftino, nije kvalitetno. Najbolji je original, uvijek, oduvijek i zauvijek. Drugo: pomogni mu tako da osiguraš crijeva od vibracija i pomicanja. Iskreno, ja zazirem od kineskih dijelova s Alija i ne koristim ih uopće.
No, ti još nisi ni pokušao odvrnuti originalni. Prije odvrtanja, očisti dobro spoj žičanom četkom. Nasprejaj u spoj WD40 par dana prije. Odvezi se da se sve dobro zagrije. Potom nasprejaj još. Probaj odvrnuti na toplo i uz korištenje ključeva za lajtunge (s većim obuhvatom od običnog viličastog). I ne bi smjelo biti problema.
Tema zaključana.
26.04.2026 | 17:00
Planiraš GTV staviti na PV registraciju. To znači da ga planiraš voziti samo prigodno (kao i do sad, zapravo, zar ne?). Ako je tako, tih 10.000 km koliko izdrži jedan hladnjak ulja će ti potrajati 3-5 godina zar ne? Kupi si odmah 3 komada i to ti je 15 godina. Za 15 godina tek trebaš vidjeti hoćeš li uopće više moći dobitii vozačku.
Tema zaključana.
26.04.2026 | 19:04
dpasaric kaže:
Oho!

Ove "mini" dizalice su mi novost, ja sam gledao one daleko veće. Kod ovih vidim da je caka što auto dižu do oko metra, znači nisu za neki ozbiljniji posao gdje moraš raditi stoječki da ne krepaš, ali ionako u garaži nemam visinu za ozbiljnu dizalicu. Možda kod ovih pomaže neka mala stolica dok radiš?

Pomaze creeper, kupio prosli tjedan u Lidlu za 25 eura.

creeper.jpg
Tema zaključana.
26.04.2026 | 19:06
Djuro genijalac kaže:
Nasprejaj u spoj WD40 par dana prije. Odvezi se da se sve dobro zagrije. Potom nasprejaj još. Probaj odvrnuti na toplo i uz korištenje ključeva za lajtunge (s većim obuhvatom od običnog viličastog). I ne bi smjelo biti problema.

Malo sam razocaran da predlazes WD40 a ne penetrating oil za tu namjenu.
Tema zaključana.
26.04.2026 | 19:06
Samo da se pohvalim da ja nisam imao danas problema za dizanjem na rampu!

P_20260426_183655.jpg
Tema zaključana.
26.04.2026 | 19:33
Riba kaže:
Djuro genijalac kaže:
Nasprejaj u spoj WD40 par dana prije. Odvezi se da se sve dobro zagrije. Potom nasprejaj još. Probaj odvrnuti na toplo i uz korištenje ključeva za lajtunge (s većim obuhvatom od običnog viličastog). I ne bi smjelo biti problema.

Pa on je (i) to...
Tema zaključana.
26.04.2026 | 19:36
Što mu pomažete! Nek se jebe i on i njegova rđava krametina! Kad nema palčeva nema ni pomoći!

a i Riba i Smayoo odmah skaču ko kuže se i oni nešto! Pomozite mi da nam uključi palčeve!

Po gotovo što neće da sluša što mu Đuro govori! Ako sve ukrutiš onda ti neće držati ni 10000 km. Ako neke dijelove staviš krute cijevi a tamo gdje bi se cijev morala savijati fleksibilni spoj sve ostaje fleksibilno i podnosi vibracije krametine. Od samog fitinga na hladnjaku krećeš s fleksibilnom, jer ako ne- vibracijom će se odlemiti fiting na Hladnjaku i to vrlo brzo.
Tema zaključana.
26.04.2026 | 20:03
Mora biti kao na originalu ili to neće raditi.
Sredi da ti netko nabavi sa buvljaka (Hrelić?) original i to je to. Kakvo lemljenje, šelne, matice i vijci i hansaplasti!
Tema zaključana.
26.04.2026 | 20:25
Djuro genijalac kaže:
Riba kaže:
Djuro genijalac kaže:

Pa on je (i) to...

Doduse postoji WD40 penetrating oil ali ako ne preciziras vecina ce uzeti WD40 multi purpose koji nije bas namijenjen za to....tj. radi sve ali nista dobro.
Tema zaključana.
27.04.2026 | 14:38
smayoo kaže:
Planiraš GTV staviti na PV registraciju. To znači da ga planiraš voziti samo prigodno (kao i do sad, zapravo, zar ne?). Ako je tako, tih 10.000 km koliko izdrži jedan hladnjak ulja će ti potrajati 3-5 godina zar ne? Kupi si odmah 3 komada i to ti je 15 godina. Za 15 godina tek trebaš vidjeti hoćeš li uopće više moći dobitii vozačku.

Ovaj Smayoo hladnom logikom rasprsi ljudima svaki zanos i entuzijazam
Tema zaključana.
27.04.2026 | 16:39
Brojevi su neumoljivi i cesto u suprotnosti sa osjecajima.
Tema zaključana.
27.04.2026 | 17:37
¯\_(ツ)_/¯
Tema zaključana.
27.04.2026 | 18:22
www.granturismoevents.com/gran-turismo-adriatica-2026/

Hoće li netko ići baciti oko? Ili vas ne zanimaju takve “pile”?
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
27.04.2026 | 20:01
Riba kaže:
Djuro genijalac kaže:

Imam sprej za skidanje injektora, ali vadio sam grijače. Time sam ih toćao desetak dana i funkcionira, popustili su!
Tema zaključana.
27.04.2026 | 22:15
Yonkis kaže:
www.granturismoevents.com/gran-turismo-adriatica-2026/

Hoće li netko ići baciti oko? Ili vas ne zanimaju takve “pile”?

Da dođe karavana modanih Volvo V70R ili još bolje Volvo 850 T-5 u HR, to bih išao pogledati, ovo i ova ekipa mi nije nešto što me zanima.
Tema zaključana.
27.04.2026 | 22:16
Tko ne bi popustio nakon deset dana toćanja
Tema zaključana.
28.04.2026 | 09:55
funfact. Odnosno - dosadan, ali ipak:

youtube.com/shorts/DiiPufA3YqM?si=kcm2kgrdeu-xXRtD
Tema zaključana.
29.04.2026 | 11:52
smayoo kaže:

Na kraju sam za test dobio AWD long range. Dojmovi su da je sve unutar očekivanja. Baterija dosegne RI-ZG-RI s desetak posto rezerve. To je knap, ali RWD long range ima veći dovoz deklariran pa bi trebalo biti OK...
Jesam li nešto zaboravio? Pitaj.

Smmayo, jesi li ovo vozio?
Tema zaključana.
29.04.2026 | 12:40
@yonkis:

Ovoga bih ja kupio, ali zivim u stanu

Nasao sam i garazu u kvartu da unajmim, ali nema jednostavne mogucnosti da se dovede tako jaka struja.

Tako da mi se ne ulazi u sve to jos uvijek. Auto je odlican. Mislim da kosta nesto malo preko 50K eura...
Tema zaključana.
29.04.2026 | 18:15
Yonkis kaže:
Smmayo, jesi li ovo vozio?

Tako nešto, da. Na kraju sam odlučio da ga ne kupujem jer ne podržava Apple CarPlay (i ne samo da ne podržava, nego ga aktivno blokira). Kad razmislim o tome za što mi je sve danas normalno imati telefon integriran s autom, to mi je jednostavno dealbreaker.
Tema zaključana.
29.04.2026 | 18:16
drlovric kaže:
Auto je odlican. Mislim da kosta nesto malo preko 50K eura...

Najjeftiniji model je 43000 (u Hrvatskoj, na cestu, s PDV). Ovaj koji je mene interesirao je nešto kao 53000.
Tema zaključana.
  • dpasaric
  • Posjetitelj
29.04.2026 | 19:22
smayoo kaže:
Tako nešto, da. Na kraju sam odlučio da ga ne kupujem jer ne podržava Apple CarPlay (i ne samo da ne podržava, nego ga aktivno blokira). Kad razmislim o tome za što mi je sve danas normalno imati telefon integriran s autom, to mi je jednostavno dealbreaker.

Ček, zar zaista Tesla to još nije riješila? A ima li barem neki third-party modul za dodati za CarPlay podršku?
Tema zaključana.
29.04.2026 | 19:47
Velim ti da aktivno blokiraju i Apple CarPlay, i Android Auto. Neka budaletina tamo je zaključila da će tako natjerati ljude da im plaćaju 10 €/mj za izravnu online povezanost auta na internet, ali ta budaletina misli da se korištenje mobitela u vožnji svodi na Spotify i telefonske razgovore.
Tema zaključana.
29.04.2026 | 20:52
Ja oduvijek koristim Carlink proiuzvode za wireless CarPlay. Nedavno samo kupio njihov Android box koji ima i CarPlay. Radi odlicno.

Imaju evo i modele za Teslu u ponudi. Nisam probao jer Teslu nemam

carlinkitcarplay.com/collections/wireles...ay-adapter-for-tesla
Tema zaključana.
29.04.2026 | 21:02
Istraživao sam o tome. To je službeno nepodržano rješenje koje prestane raditi kad god Tesla odvrti neki svoj update i onda ne radi neko vrijeme dok proizvođač ne izda zakrpu. Radi se o Raspberry Piju spakiranom u nezgrapno veliku kutiju s wifi antenama koja praktično potroši cijeli prednji pretinac između sjedala i to na kraju nije native carplay, nego radi kroz Tesla browser. Skupo, loše i nepouzdano, a najviše zato što, kako rekoh, Tesla aktivno blokira taj koncept.
Tema zaključana.
30.04.2026 | 17:27
Ok ok a što mislite o ovome?
There Is No Substitute - 75 years of Porsche Motorsport and 50 years of Apple
Tema zaključana.
30.04.2026 | 17:50
Bo. Ništa.
Moj šef iz Siemensa dok sam bio na praksi u Njemačkoj kao student me je jednom povezao u svom Porscheu. To je neudobno, brate, gore je od onih starih drvenih ĐĐ tramvaja kojih više nema na zagrebačkim ulicama.
Tema zaključana.
01.05.2026 | 10:22
Ok, Porsche prije 50 godina nije baš isto kao i danas tako da ću uzeti tvoj komentar sa zrnom soli.
A ne znam što si očekivao, udobnost Citroena CX? ))
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1401)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO