Ljetno računjanje vremena
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ljetno računjanje vremena

31.08.2018 | 11:01
Zdravac kaže:
JOHN kaže:
Jesu li dali kakvo obrazloženje zašto se ide ka odabiru ljetnog?

Ma ne, ostaje zimsko, a ukidaju ljetno. Tako je zapravo ispravno (smayo već obrazložio)

Ne, ne ostaje zimsko, nego ljetno, barem ako je vjerovati ZDF-u:

"We carried out a survey, millions responded and believe that in future, summer time should be year-round, and that's what will happen," Juncker told ZDF, adding: "The people want it, we'll do it."
Tema zaključana.
31.08.2018 | 11:37
Gle stvarno!
Sad malo guglao, i uistinu je većina za ljetno vrijeme.
Meni osobno svejedno...
Tema zaključana.
31.08.2018 | 11:51
Eto
Tema zaključana.
31.08.2018 | 13:20
JOHN kaže:
Jesu li dali kakvo obrazloženje zašto se ide ka odabiru ljetnog?

da, Junkers kaže da je većina njih koji su glasali glasala za ukidanje i da ostane ljetno vrijeme.
Tema zaključana.
31.08.2018 | 14:10
To baš i nije obrazloženje kojem sam se nadao.
Uglavnom, nije da iz inata kontriram tebi i ostalima, ali fakat kad bi birao, više bi mi odgovaralo ljetno zbog zime, a ljeti jer mi odgovara što kasniji zalazak sunca.
Tema zaključana.
31.08.2018 | 14:13
@John
Slazem se sa tobom,i meni vise odgovara ljetno vrijeme.
Tema zaključana.
31.08.2018 | 14:58
JOHN kaže:
Uglavnom, nije da iz inata kontriram tebi i ostalima, ali fakat kad bi birao, više bi mi odgovaralo ljetno zbog zime, a ljeti jer mi odgovara što kasniji zalazak sunca.

Pa ostat će ti ljetno, jer ukinut će zimsko.
Nisu uzeli u obzir moju genetsku analizu, jebi ga!
Tema zaključana.
31.08.2018 | 15:13
Velim da sam se nadao boljem obrazloženju, s neke znanstvene strane. A ne zato što je baja rekao da je netko rekao.
Neznam samo kako nisu uvažili tvoje mišljenje. A još ktome si genetičar. Pih! Sram ih bilo.
Tema zaključana.
31.08.2018 | 15:59
Obrazloženje je bilo kako dijeca pre malo dobivaji sunca pa se vrijeme mijenja. Danas, dijeca NE dobivaju sunca već ih obasjava LCD ekran.
Sunce nije važno, pa nema uzroka pomicanju vremena.
Drugi je problem jer veći dio svijeta ne mijenja vrijeme. Taman se naučiš kad treba koga zvati, a onda u EU pomaknu cajgere.
Inaće, zimsko vrijeme je po suncu, a ne ljetno. Ako pomaknu na ljetno, postojati će 2-satna rupa u 1-satnoj vremenskoj zoni (15 stupnjeva 2h), dok će jedna od zona imati isto vrijeme kroz 30 stupnjeva širine.

2880px-DaylightSaving-World-Subdivisions.png

Plavo: Područja s ljetnim računanjem vremena
Narančasto: Područja koja su nekada imala ljetno računanje vremena
Bordo: Područja koja nikada nisu imala ljetno računanje vremena
Tema zaključana.
31.08.2018 | 17:19
Već sam napisao zašto smo počeli mijenjati vrijeme. Zbog prvog svjetskog rata i potrebe za kerozinom koji se isovremeno koristio za paljenje ulične rasvjete prije nego što je ista prešla na struju.
Da bi racionalizirali potrošnju u civilne svrhe i prebacili je u vojne - uvedeno je ljetno računanje vremena, prvo 1908. godine, da bi se raširilo Europom 1916. godine.
U prošlom postu sam već stavio link i za 1908. i za 1916. godinu. Zato je Europa (kao kontinent) uz Sjevernu Ameriku jedina plava na Žabčevoj karti.
Pa tu se WWI i vodio, nakon čega su propale tri monarhije (Rusko, Otomansko i Austro-Ugarsko carstvo).
Ali to je već druga tema...
Tema zaključana.
31.08.2018 | 17:29
A Njemačko carstvo?
Tema zaključana.
31.08.2018 | 17:34
Nije propalo nakon prvog svjetskog rata. Srušilo se kasnije, ako se ne varam.
"The Hohenzollern Empire was followed by the Weimar Republic (1919-1933)..."
Citat...
EDIT:
Mada se moram ispraviti. Ipak si ti u pravu, Žabac. Zaboravih na njih.
www.axishistory.com/various/125-germany-...first-a-second-reich
Tu objašnjava da su i oni propali nakon prvog svjetskog rata, a Weimarska republika je bila - republika.
Sorry
Tema zaključana.
31.08.2018 | 18:57
tino1 kaže:
JOHN kaže:

Pa ostat će ti ljetno, jer ukinut će zimsko.
Nisu uzeli u obzir moju genetsku analizu, jebi ga!

... a izgleda da će i Istrijani morati uštemati novu crtu na ulazna vrata
Tema zaključana.
31.08.2018 | 19:06
JOHN kaže:
Velim da sam se nadao boljem obrazloženju, s neke znanstvene strane. A ne zato što je baja rekao da je netko rekao.
Neznam samo kako nisu uvažili tvoje mišljenje. A još ktome si genetičar. Pih! Sram ih bilo.

Ne kužim šta ti tu treba bolje objasniti? Neke glupe face su zamislile da bi trebalo imati dva računjanja vremena, obrazložili to znanstverno na dugačko i široko da bi nakon nekoliko godina vidjeli da je sva njihova znanost za kurac. E sad su u javnom glasanju ljudi bez znanstvenih sranja odlučili da se to vrati na staro i ti bi volio da opet neke znanstvene seronje prodaju pamet. Ne treba nam to! Mi bi da se vrijeme ne mijenja i bila stvar. To šta smo odlučili zadržati ljetno vrijeme bilo je bez ikakvog znanstvenog preseravanja, samo nam se više sviđa uvečer svijetlo nego ujutro!

Genetika je podcijenjena znanost. To će im se kad tad odbiti oglavu.
Tema zaključana.
31.08.2018 | 19:10
Malo promisliti. Ako se vrijeme računalo od davnina jednako i to je vrijedilo tisućljeća, sad će anketom ili referendumom to mijenjat kako se kome na određenim geografskim širinama i dužinama sviđa.
Tema zaključana.
31.08.2018 | 20:16
jzelko kaže:
Malo promisliti. Ako se vrijeme računalo od davnina jednako i to je vrijedilo tisućljeća, sad će anketom ili referendumom to mijenjat kako se kome na određenim geografskim širinama i dužinama sviđa.

Od davnina se vrijeme nije dobro računalo jer dan nema 24 sata.
Dogovorno je određeno gdje je nulti meridijan.
Granica dana je određena tamo gdje nema kopna.

I da, dekretom se određuje. Demokracija ne postoji, što se dade zaključiti kako je na djelu totalitarizam.
Tema zaključana.
31.08.2018 | 20:48
jzelko kaže:

Pa, nisu baš tisućljeća u pitanju.

Iako je GMT uveden još u 17-om stoljeću, vremenske zone su standardizirane tek krajem 19-og stoljeća (zbog željeznice), a to je tek 200-tinjak godina.
Tema zaključana.
01.09.2018 | 08:29
A antička mjerenja ??? Štap i podne oko 3500g pne. Vrijeme se mjerilo i prije tog 17 stoljeća.
Tema zaključana.
01.09.2018 | 09:37
Naravno da se vrijeme mjerilo i prije 17-og stoljeća, ali ovdje se ne dovodi u pitanje mjerenje vremena ili dužina trajanja solarnog dana od 24 sata.

Do 19-og stoljeća nije postojao konsenzus o vremenskim zonama, i čak je i u Engleskoj (koja ustanovila GMT u 17-om stoljeću) de facto svaki grad imao svoje 'lokalno' vrijeme.

Iako dan svugdje traje otprilike 24 sata, pitanje; da li će, kada je sunce u zenitu, biti 12 sati, ili 11 ili 13..., stvar je dogovora (kao što je uostalom i 24 satni dan, isto tako stvar dogovora).
Tema zaključana.
01.09.2018 | 10:08
Ne slažem se da je trenutak sunčevog zenita stvar dogovora. Ne zove se 12h bezveze - “podne” (od “pola dne” odnosno “pola dana”, kao i na svim drugim jezicima po svijetu Mittag, Mezzagiorno...)
To je trenutak točno jednako vremenski udaljen i od izlaska, i od zalaska sunca.
Tema zaključana.
01.09.2018 | 10:24
Glupost cista i slazem se da to treba ukinuti. Meni osobno ne smeta ali tlaka je uopce misliti o tome, a nikakve konkretne koristi.

Nek odaberu koje god zele, samo nek ne mijenjaju
Tema zaključana.
01.09.2018 | 16:06
smayoo,

Nema sumnje da sunčev zenit nije stvar dogovora (to je uostalom prirodna pojava), ali je stvar dogovora (ili autokratske odluke) koji će to broj biti, kao i koliki je ukupan broj sati unutar dana.

Recimo, prema ljetnom računanju, ispada da smo se dogovorili (ili prihvatili diktat, kako god hoćeš), da u vrijeme sunčevog zenita satovi pokazuju 13 sati umjesto 12.

Vremenske zone su također stvar dogovora, bez njih bi svako naseljeno mjesto (ili regija ili država) moglo imati svoje interno vrijeme koje bi ovisilo o geografskoj poziciji, i usklađivanje voznih redova bi bila prava noćna mora.
Tema zaključana.
03.09.2018 | 21:27
Evo na Indexu su izašli sa postotcima i ispada da je 76% ispitanika za ljetno računanje vremena.

Ja bih se kladio da od tih 76% jedno 90% nije svjesno da će, ako po zimi ostane ljetno računanje vremena, u jutro biti mrak do jedno 9:00 sati. Imam osjećaj da su se uhvatili ljetnog vremena kao da nisu svjesni da po ljeti i onako razdoblje dnevnog svjetla traje znatno duže nego po zimi.
Tema zaključana.
03.09.2018 | 21:31
vicko kaže:
Evo na Indexu su izašli sa postotcima i ispada da je 76% ispitanika za ljetno računanje vremena.

Ja bih se kladio da od tih 76% jedno 90% nije svjesno da će, ako po zimi ostane ljetno računanje vremena, u jutro biti mrak do jedno 9:00 sati. Imam osjećaj da su se uhvatili ljetnog vremena kao da nisu svjesni da po ljeti i onako razdoblje dnevnog svjetla traje znatno duže nego po zimi.

Točno tako.
Tema zaključana.
03.09.2018 | 21:44
Da, slažem se i ja. Većina ljudi je dovoljno neuko da si misle kako odabir ljetnog vremena automatski znači da je dan od 5 ujutro do 10 navečer cijele godine. Tek kad dođe prva zima s ljetnim vremenom, kad shvate da im radno vrijeme počinje u 8 sati i da je u to vrijeme i dalje mrkli mrak, doći će im iz dupeta u glavu...
Tema zaključana.
04.09.2018 | 06:46
Da se nadovežem na post jzelka kako se nekada mjerilo vrijeme. Vremenska razlika između Keopsa i Kleopatre duža je nego vrijeme prošlo od Krista do danas. Upravo su drevni Egipćani bili jedna od prvih nacija koji su podijelili dan na međusobno dogovorene jednake dijelove.
Između ostalog, obelisk je služio da građani znaju koliko je sati.
en.wikipedia.org/wiki/Khufu
en.wikipedia.org/wiki/Cleopatra
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1275)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO