Popravka kosilice
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Popravka kosilice

23.07.2022 | 19:52
Pozz

Već neko vrijeme na kosilici Bosch Rotak 37 čujem škripanje prilikom puštanja ručice.
Na internetu je troubleshout većinom ili ležaj noža ili remen.

Odnio na servis i kazu proklizao ventilator na motoru.
Kazu ne mogu popraviti, jedino cijeli motor nov.

Navodno problem je sto se remenica ne moze skinuti.

Sada istrazivao sam po internetu, radapciger i presa vecinom pomaze u ovakvim slucajevima, a ako je zalijepljena za osovinu onda grijanje.

Imate li kakav prijedlog za pomoć ili stvarno nema nacina za skidanje?

kosilica.jpg
Tema zaključana.
23.07.2022 | 20:38
Ako ti netko tu može pomoći, to je Djuro. Ja nisam siguran čak ni kako se okrene ta slika
Tema zaključana.
23.07.2022 | 20:48
smayoo kaže:
Ja nisam siguran čak ni kako se okrene ta slika

kosilica2.jpg
Tema zaključana.
23.07.2022 | 21:05
Probaj pitati u servisu "Alati Milić", oni su za Bosch tata mata. Kupio sam jednom kod njih aku bušilicu Bosch na akciji, uglavnom, ljudi znajunsvoj posao. Možda ti ovu uzmu za dijelove, ne košta pitati.

Inače imam kosilicu i flaksericu od MTD-a, rade ko zmaj.
Tema zaključana.
24.07.2022 | 04:58
Ja sam siguran da to neće tako lako ići, jer onaj ko je ugradio planiranu adolescenciju se sigurno pobrinuo da se kupi nova kosilica. Bosch je poznat po tome! Njihovi profesionalni alati ne mogu ni godinu dana u pogonu. Kad im prođe garancija, crknu (doslovno se raspadnu)! Mi smo u firmi Bosch izbacili, osim Lasera (koji je još uvijek u omjeru cijena- kvaliteta, ali i ne radi ništa osim što svijetli). Habajući alat ni jedan ne može >1,5 godina u profi režimu. Zelene da ne govorim, oni se raspadaju u kesi trgovine kad ga nosiš kući. Tako da prodaj ili baci to zeleno sranje i kupi neku dobru kosilicu kao Stihl ili Wulf i miran si. Nemoj Makitu jer je isto sranje kao Bosch.

Više košta što nisi mogao završiti posao, nego ono što neka normalna kosilica skuplja.
Tema zaključana.
24.07.2022 | 08:02
Dobra je Makita samo treba znati raditi s njome.

Tema zaključana.
24.07.2022 | 08:02
Ne znam zasto link ne prihvaca.
Tema zaključana.
24.07.2022 | 08:28
Miro Spiro kaže:
Pozz

Već neko vrijeme na kosilici Bosch Rotak 37 čujem škripanje prilikom puštanja ručice.
Na internetu je troubleshout većinom ili ležaj noža ili remen.

Odnio na servis i kazu proklizao ventilator na motoru.
Kazu ne mogu popraviti, jedino cijeli motor nov.

Navodno problem je sto se remenica ne moze skinuti.

Sada istrazivao sam po internetu, radapciger i presa vecinom pomaze u ovakvim slucajevima, a ako je zalijepljena za osovinu onda grijanje.

Imate li kakav prijedlog za pomoć ili stvarno nema nacina za skidanje?

kosilica.jpg

Ovo je remenica od zupčastog remena ili ventilator za hlađenje?
Od kojeg je to materijala? Remenica bi trebala biti od metala, iako me nebi začudilo da je i plastična.
Ako je metalna, onda imamo neki prelazni/stezni dosjed na vratilo EM. Izvlakač (aka radapciger) bi to riješio da možeš dohvatiti remenicu od iza. Alternativni pokušaj je da probaš cijelo vratilo EM izbiti na ovu stranu prema van s tom remenicom gore, samo je pitanje kako je uležištenje izvedeno u ovom kućištu (stezni dosjed u plastici - sumnjam, ali kakvih smeća sam se nagleda, ne bi me čudilo, pa pretpostavljam da je tamo neki seger u pitanju, a to je loša vijest, jer ti do njega blokira pristup oa remenica/ventilator).
U svakom slučaju, svaka stvar koja je sastavljena se da rastaviti, pitanje je samo jel se poslije može opet sastaviti ili ne
Ajd, daj još malo slika i dodatne informacije koje sam tražio pa idemo onda dalje. SVE SE MOŽE popraviti, samo je pitanje koliko to košta. Na žalost, ove moderne naprave se rade programirano tako da se popravak onemogući koliko je to moguće.

PS. Nastavno na temu kvalitete ručnog električnog alata: odgovorno tvrdim da je električni alat iz Lidla (zeleni, a imaju sad i tzv. profi sivu liniju) kvalitetniji od zelenog Boscha. Ovo iz Lidla je VRLO SOLIDAN alat.

EDIT: sad kad je objavljen post s citatom i tvojom fotkom, vidim u čemo je problem. Ova metalna remenica (za kanalni remen) je nabijena na vratilo EM. To je stezni dosjed. Remenica mi se čini aluminijska (loša vijest do određene mjere). Naime, aluminij se NE SMIJE grijati otvorenim plamenom, jer će početi pucati i raspasti se. Idealno bi bilo da ga probaš zagrijati nekom induktivnom metodom uz ISTOVREMENO hlađenje vratila EM s druge strane. Toplinska dilatacija aluminija bi trebala biti dovoljna da on samo sklizne dolje. Čisto da znaš o kojem temperaturnom rasponu je riječ: ako mijenjaš ležaj na alternatoru, njegovo kućište metno u pećnicu na 80-90 stupnjeva na 20-ak min, a ležaj u duboko smrzavanje na pola sata i ležaj onda rukom možeš gurnuti u kućište. Dakle, treba ti temperaturna razlika od 100-njak stupnjeva da bi funkcioniralo.
Opcija B. Radapciger. Tu je problem što je remenica nabijena do ventilatora za hlađenje koji je plastični. Treba ti neki solidan radapciger, ali s tankim prihvatom od iza ILI, ako ti netko može nadrejati (istokariti) negativ ovih kanala (tj. reproducirati profil remena) u dva dijela s dodatnim izbočinama da ga klasični radpaciger može uhvatiti (to je sad onaj dio da se sve može popraviti ako cijena nije bitna). Onda te dvije polovice ugradiš na remenicu, stegneš ih zajedno, uloviš radapcigerom i upreš u vratilo i skinut ćeš to bez problema. Ne kaže se slučajno da bez alata nema zanata...
Tema zaključana.
24.07.2022 | 08:59
Mi, kad na Turbinama ili pumpama mijenjamo ležajeve stavim sve u štednjak na 100 °C to bi trebalo biti dovoljno da sama sklizne.
Samo, ako nije zaljepljena nečim (loctite ili slično).

Nisam nikad probao Lidlov alat, ali siguran sam da je bolji od Bosch-ovog, jer Bosch je obična bižuterija.
Tema zaključana.
24.07.2022 | 20:32
Djuro genijalac kaže:

Ovo je remenica od zupčastog remena ili ventilator za hlađenje?
Od kojeg je to materijala? Remenica bi trebala biti od metala, iako me nebi začudilo da je i plastična.
Ako je metalna, onda imamo neki prelazni/stezni dosjed na vratilo EM. Izvlakač (aka radapciger) bi to riješio da možeš dohvatiti remenicu od iza. Alternativni pokušaj je da probaš cijelo vratilo EM izbiti na ovu stranu prema van s tom remenicom gore, samo je pitanje kako je uležištenje izvedeno u ovom kućištu (stezni dosjed u plastici - sumnjam, ali kakvih smeća sam se nagleda, ne bi me čudilo, pa pretpostavljam da je tamo neki seger u pitanju, a to je loša vijest, jer ti do njega blokira pristup oa remenica/ventilator).
U svakom slučaju, svaka stvar koja je sastavljena se da rastaviti, pitanje je samo jel se poslije može opet sastaviti ili ne
Ajd, daj još malo slika i dodatne informacije koje sam tražio pa idemo onda dalje. SVE SE MOŽE popraviti, samo je pitanje koliko to košta. Na žalost, ove moderne naprave se rade programirano tako da se popravak onemogući koliko je to moguće.

PS. Nastavno na temu kvalitete ručnog električnog alata: odgovorno tvrdim da je električni alat iz Lidla (zeleni, a imaju sad i tzv. profi sivu liniju) kvalitetniji od zelenog Boscha. Ovo iz Lidla je VRLO SOLIDAN alat.

EDIT: sad kad je objavljen post s citatom i tvojom fotkom, vidim u čemo je problem. Ova metalna remenica (za kanalni remen) je nabijena na vratilo EM. To je stezni dosjed. Remenica mi se čini aluminijska (loša vijest do određene mjere). Naime, aluminij se NE SMIJE grijati otvorenim plamenom, jer će početi pucati i raspasti se. Idealno bi bilo da ga probaš zagrijati nekom induktivnom metodom uz ISTOVREMENO hlađenje vratila EM s druge strane. Toplinska dilatacija aluminija bi trebala biti dovoljna da on samo sklizne dolje. Čisto da znaš o kojem temperaturnom rasponu je riječ: ako mijenjaš ležaj na alternatoru, njegovo kućište metno u pećnicu na 80-90 stupnjeva na 20-ak min, a ležaj u duboko smrzavanje na pola sata i ležaj onda rukom možeš gurnuti u kućište. Dakle, treba ti temperaturna razlika od 100-njak stupnjeva da bi funkcioniralo.
Opcija B. Radapciger. Tu je problem što je remenica nabijena do ventilatora za hlađenje koji je plastični. Treba ti neki solidan radapciger, ali s tankim prihvatom od iza ILI, ako ti netko može nadrejati (istokariti) negativ ovih kanala (tj. reproducirati profil remena) u dva dijela s dodatnim izbočinama da ga klasični radpaciger može uhvatiti (to je sad onaj dio da se sve može popraviti ako cijena nije bitna). Onda te dvije polovice ugradiš na remenicu, stegneš ih zajedno, uloviš radapcigerom i upreš u vratilo i skinut ćeš to bez problema. Ne kaže se slučajno da bez alata nema zanata...

Hvala na odgovoru.

Onda ću probati opciju pod B pa javim šta sam napravio.
Tema zaključana.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1442)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO